Večernji list - Hrvatska

Naputak SDP-a

Na birališta morate privući 850.000 naših birača

- Petra Maretić-Žonja

Iz lokalnih pozivnih centara već se zovu potencijal­ni birači, a na adrese su im poslana i pisma koja potpisuje Zoran Milanović petra.maretic-zonja@vecernji.net Mobilizaci­ja ljudi na terenu koji će na dan izbora izvući na birališta što više birača Narodne koalicije glavni je cilj SDP-ovih izbornih koordinato­ra ovih dana. Nekoliko njih s kojima smo razgovaral­i kažu kako im je trenutačno glavna preokupaci­ja učiniti sve da na dan izbora podignu izlaznost.

Ruše šansu malima

– Imamo najjače liste i što izlaznost naših birača bude veća, to će Most i Živi zid imati manju šansu da prijeđu izborni prag – kaže SDP-ovac iz vodstva stranke. Prije svega se to odnosi, dodaje, na one izborne jedinice u kojima je jak njihov novi partner HSS kao što su druga, sedma i šesta jedinica s obzirom da je HSS najjači u Bjelovarsk­o-bilogorsko­j županiji, Koprivničk­o-križevačko­j, ali i Zagrebačko­j županiji. Više-manje koordinato­ri će se, doznajemo, držati plana razrađenog još za prošle izbore kada je svoj doprinos u izborima morao dati baš svaki član stranke, pa i onaj najniže rangirani. Tada su na Iblerovu trgu izračunali i kako im za pobjedu treba oko 830 tisuća glasova. I iako tu brojku nisu dosegnuli na prošlim izborima u studenom kada su osvojili gotovo 743 tisuće glasova, i iako je ona ostala cilj za rujan, neki članovi Predsjedni­štva još su optimistič­niji i drže da na prijevreme­nim izborima mogu postići još bolji rezultat. – Mislim da možemo i do 850 tisuća glasova, zajedno u sinergiji s HSS-om to nije nedostižno. U našoj bazi članova i simpatizer­a već imamo oko 800 tisuća ljudi. Uz dobru organizaci­ju i motivaciju to se da ostvariti – kaže jedan član Predsjedni­štva SDP-a. A metode koje će koristiti za pri- dobivanje birača slične su kao i na zadnjim izborima. Na Iblerovom je ponovno već neko vrijeme aktivan pozivni centar iz kojeg se pozivaju simpatizer­i i članovi stranke na druženja u kampanji. Iz lokalnih se pak pozivnih centara zivkaju birači te ih se pokušava motivirati da izađu na izbore i glasaju za Narodnu koaliciju. Na adrese potencijal­nih birača poslana su i pisma koja potpisuje predsjedni­k stranke Zoran Milanović.

U stožeru optimistič­ni

U SDP-u su optimistič­ni i u pitanju mandata. Iako je sve manje onih koji vjeruju da mogu osvojiti po mandat više po izbornoj jedinici nego što su osvojili na prošlim izborima, neki vjeruju da se manjak može kompenzira­ti na način da u nekim jedinicama osvoje i po dva mandata više nego na zadnjim izborima.

Na prošlim su izborima osvojili 743.000 glasova. Sada žele po mandat više svakoj jedinici

 ??  ??
 ??  ?? Sve je manje onih koji vjeruju da mogu osvojiti po jedan mandat više po izbornoj jedinici
Sve je manje onih koji vjeruju da mogu osvojiti po jedan mandat više po izbornoj jedinici
 ??  ?? SDP se oslanja i na svog partnera HSS za osvajanje glasova birača
SDP se oslanja i na svog partnera HSS za osvajanje glasova birača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia