Večernji list - Hrvatska

TKO I KAKO RADI

-

1

ODLUČUJU VLASNICI Hrvatska među najgorima Nema jedinstven­og rješenja na razini EU pa tako vlasnici sami odlučuju o radnom vremenu svojih trgovina u Hrvatskoj, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Irskoj, Italiji, Letoniji, Litvi, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Švedskoj.

2

PROPISUJE DRŽAVA ovise o turizmu i godišnjem dobu Cipar, Finska, Luksemburg, Malta, Portugal i Španjolska imaju točno propisano vrijeme u kojima trgovine mogu biti otvorene nedjeljom i nacionalni­m praznikom, a to ovisi i o dobu godine te je li mjesto turističko ili ne.

3

ZABRANA RADA UZ IZNIMKE Radnik smije reći ne Austrija, Belgija, Francuska, Njemačka, Grčka i Nizozemska zabranjuju rad nedjeljom, no postoje izuzeci poput benzinskih postaja, pekara, turistički­h područja i sl. Zanimljiva je situacija u Velikoj Britaniji – dok u Škotskoj ne postoje nikakve zabrane rada nedjeljom, u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj to je zabranjeno, a izuzetak su trgovine veće od 280 m� koje mogu biti otvorene između 10 i 18 sati. Također, zakon o radu u Engleskoj i Walesu štiti pravo radnika da odbiju raditi nedjeljom te da im se isplaćuju prekovreme­ni sati i slobodni dani za rad na državne praznike.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia