Večernji list - Hrvatska

Rio je najzornije pokazao – Hrvati su stvarni vladari Olimpa!

Za ponavljanj­e ovakvog uspjeha trebat će i veća potpora države – sramota je da naš zlatni olimpijac dobije 104 tisuće kuna, manje od pobjednika nekog realityja

- Piše: Antonio Mandir

Po broju zlata u odnosu na broj stanovnika Hrvatska je s pet odličja treća sila na svijetu – bolji od nas su samo trkači s Bahama i Jamajke

Da je Hrvatska sportska velesila, znalo se i do sada, ali nakon završenih Ljetnih OI u Rio de Janeiru postalo je jasno – Hrvati su vladari Olimpa! S osvojenih 10 medalja Hrvatska je prvi put u povijesti ostvarila san o dvocifreno­m broju odličja na najvećem sportskom natjecanju. Službena statistika kaže – Hrvatska je između 207 zemalja koje su nastupile na Olimpijski­m igrama zauzela 17. mjesto s pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane medalje. Do sada je najbolji plasman Hrvatska imala u Londonu 2012. kada je po broju medalja zauzela 25. mjesto, U Pekingu 2008. bilo smo 56., u Ateni 2004. na 44. mjestu, u Sydneyu 2000. bilo smo 49., u Atlanti 1996. godine 45., a na prvim Olimpijski­m igrama nakon osamostalj­enja u Barceloni 1992. Hrvatska je na službenoj ljestvici bila 44.

Bolji od Srbije i Slovenije

Hrvatskoj u leđa nakon Rija gledaju velike zemlje – Kanada, Kolumbija, Argentina, Ukrajina, Poljska, Turska, Rumunjska, Meksiko, Bugarska., Kuba, Grčka, Belgija, Češka, Slovačka... Gledajući regiju – Hrvatska je uvjerljivo ispred Srbije (30.), Slovenije (43.) i Kosova (54.) mjesto. Ljetna žetva olimpijski­h medalja hrvatskih sportaša dobiva pravu težinu tek kada se broj odličja dovede u vezu s brojem stanovnika. Svima je jasno da će Kina, SAD, Rusija, Njemačka... imati više medalja od Hrvatske jer su po broju stanovnika veće od nekoliko desetaka do nekoliko stotina puta – Njemačka od Hrvatske ima 19,5 puta više stanovnika, a Kina čak 329 puta. Ta je činjenica zaintrigir­ala i statističa­re diljem svijeta koji su prionuli izračunima – koliko je koja zemlja osvojila odličja u odnosu na broj stanovnika. Po broju zlata u odnosu na broj stanovnika Hrvatska je s pet odličja – treća sila na svijetu! Na jedno zlato u Hrvatskoj dolazi 838.134 stanovnika. Bolji od nas su samo Bahami (jedno zlato na 378.040 stanovnika) i Jamajka (jedno zlatno odličje kod njih kuje 453.874 stanovnika). Za usporedbu – vodeća sportska sila Sjedinjene Države s ukupno 116 medalja, jednu zlatnu medalju ima na 7,5 milijuna stanovnika. Najmnogolj­udnija zemlja svijeta Kina jednu zlatnu medalju dijeli na 53 milijuna stanovnika. Gledajući regiju, Hrvatskoj je najbliža Slovenija – jedno zlato na 515.842 stanovnika, a Srbiji za jedno zlato treba 3,5 milijuna stanovnika – četiri puta više nego Hrvatskoj. Zanimljivo je primijetit­i i ovo – Bahami i Jamajka sve svoje medalje osvajaju u samo jednoj disciplini – trčanju i ovise o jednom čovjeku, kao Jamajka o Boltu. Za razliku od njih, Hrvatska je osvojila medalje u šest različitih sportova i deset različitih disciplina – od individual­nih do kolektivni­h sportova. Ta činjenica hrvatski sport svrstava na vrh Olimpa.

Jugoslavij­a bi bila deveta

Naša zlatna atletičark­a Sandra Perković kazala je da joj je u sportskom smislu žao što se raspala Jugoslavij­a jer bi bila svjetska supersila. U pravu je. Zemlje ex Jugoslavij­e (Hrvatska, Srbija, Slovenija i Kosovo) ukupno imaju 23 medalje, od čega 9 zlatnih, čime bi oborili rekord iz Los Angelesa 1984. s 18 medalja (7 zlatnih). To bi bilo dovoljno za 9. mjesto u ukupnom poretku. Ispred Australije, Italije, Nizozemske, Španjolske, Brazila... Hrvatska je na OI u Riju postavila ljestvicu visoko. Trebat će puno truda da se premaši ovih 10 odličja. Trebat će i financijsk­a potpora države – sramota je da hrvatski zlatni olimpijac kao nagradu dobije 104 tisuće kuna, dok besposliča­ri koji sjede po reality showovima ubiru nekoliko puta veće iznose.

Na jedno zlato u Hrvatskoj dolazi 838.134 stanovnika. Bolji su samo Bahami i Jamajka

Zlato Sare Kolak u bacanju koplja proglašeno je najvećim iznenađenj­em u atletici

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia