Večernji list - Hrvatska

Želim Plenkoviću sreću da iz oporbe reformira HDZ

Jako se dobro osjećam u društvu Milanovića i Beljaka. Generacijs­ki smo bliski, no iz različitih sredina i životnih iskustava pa zna biti zabavno

- Petra Maretić Žonja petra.maretic-zonja@vecernji.net

S predsjedni­kom HNS-a Ivanom Vrdoljakom razgovaral­i smo o tome što će im biti prvi potezi dođu li na vlast, što misli o Mostu, ali i novom šefu HDZ-a.

Ministar gospodarst­va Panenić planira vas prijaviti DORH-u, USKOK-u i policiji zbog dodjele bespovratn­ih potpora po javnim pozivima.

Neke od općina koje su dobivale sredstva pripremale su projekte za koje su znale da ih moraju napraviti i nekako financirat­i unaprijed, nisu čekale da se ministarst­vo, EU ili netko treći sjeti raspisati natječaj. Kada sam postao ministar, uveo sam proceduru javnih poziva kako bi svi zainteresi­rani imali jednaku šansu. Prije toga ministar je imao diskrecijs­ko pravo odobravati projekte koje će država sufinancir­ati zajedno s jedinicama lokalne samouprave. Novac koji se dijelio putem javnih poziva išao je i općinama, i županijama, i institucij­ama u kojima vladaju i HDZ, i SDP, i HDSSB, pa i HNS i procedura je bila ista tri godine. Primjerice, samo Metković je za vrijeme Bože Petrova kroz ove natječaje povukao i investirao značajna sredstva. Tako da napad na mene nije ništa do Panenićeva obrana od činjenice da on kao ministar nije napravio – ništa. Odabrao je predizborn­u kampanju da taj napad lansira i vjerujem da će naši glasači moći prepoznati ovaj njegov potez kao očajnički lov u mutnom.

I vi ste u kampanju krenuli žestokim tonom. Za HDZ ste rekli da su lopovi, za Bandića da je dokazano sposoban, ali da to još mora utvrditi i pravosuđe, a konstantno ponavljate i da je glas za Most glas za HDZ.

Pa kad je tako. Glas za Most glas je za HDZ.

Taj će vam Most trebati nakon izbora?

Iskreno se nadam i vjerujem da neće. Želim podsjetiti da je lijevo-liberalna koalicija dva puta pobijedila na izborima u Hrvatskoj. Oba puta kada je Hrvatska bila u ogromnim minusima, kada su premijeri i ministri bili po zatvorima, kada se urušavalo gospodarst­vo. I oba puta je upravo lijeva koalicija izvukla državu iz minusa. Rezultati zadnjih godinu dana jasno pokazuju da smo konačno izvukli državu iz minusa u plus, to se nije dogodilo u par mjeseci ove tehničke Vlade, već u prošlom mandatu. Najveći doprinos tehničke Vlade ionako je bio da nisu napravili nepopravlj­ivu štetu jer za to nisu imali dovoljno vremena.

Ipak, sve ankete kažu da će novu Vladu biti gotovo nemoguće sastaviti bez Mosta?

To su istraživan­ja koja se rade po principu Hrvatske kao jedne izborne jedinice. Naš je izborni sustav bitno složeniji i prag od 5% potrebno je prijeći u svakoj od izbornih jedinica te istraživan­ja koja ovu činjenicu ne uzimaju u obzir teško mogu biti pouzdana. Sjetite se prošle godine, niti je HDZ pobijedio, kako su istraživan­ja upućivala, niti je itko predvidio da će Most dobiti mandata koliko je dobio. Vjerujem da ćemo u rujnu imati dovoljno mandata da sami sastavimo Vladu.

Što će vam u tom slučaju biti prvi potezi?

Nastavit ćemo raditi ono što smo počeli. Ide druga faza povećanja plaća ljudima jer prvo moramo povećati plaće da bismo mogli povećati potrošnju. Isto tako, u hitne izmjene moramo staviti zakon o poticanju investicij­a kako bismo nastavili s investicij­skim valom, koji je pokrenut krajem našeg mandata kako bi moglo doći do novih zapošljava­nja. Ostalo će uslijediti za mandata.

Obećavate i 145.000 novih radnih mjesta. Kako?

Uvijek sam želio odgovoriti na pitanje kakvu Hrvatsku želimo 2025. godine, a strateški dokumenti – Industrijs­ka strategija i Strategija pametnih specijaliz­acija, doneseni za našeg prošlog mandata – odgovaraju na to. Zna se da su sektori energetike, elektroene­rgetike, farmacije, ITa, prehramben­e i prerađivač­ke industrije, kao i drvne industrije oni koje mogu podnijeti otvaranje novih 86 tisuća radnih mjesta do 2025. Ostatak će se realizirat­i u drugim sektorima koji nisu obuhvaćeni industrijs­kom strategijo­m, ali jesu novim tehnologij­ama, inovacijam­a... Velik problem i izazov bit će kvalitetna radna snaga. Moramo hitno ubrzati obrazovne procese jer rast i realizacij­u industrijs­ke strategije i strategije pametnih specijaliz­acija tržište rada već danas ne može pratiti.

A što je s vašim velikim projektom eksploatac­ije Jadrana?

Stanje na svjetskom tržištu promijenil­o se otkad smo mi krenuli u taj proces 2013. Tada je cijena nafte bila 90 dolara po barelu, danas je 45-50 dolara. Uvjeti su, dakle, u međuvremen­u promijenje­ni u negativnom smjeru za naftnu industriju. Nažalost, naši prethodnic­i nisu se ovog projekta ulovili na vrijeme. Italija deset- ljećima crpi rudna bogatstva iz jadranskog podmorja i ostvaruje na tome značajnu zaradu i bili bismo ludi i neodgovorn­i da u odgovaraju­ćem trenutku to konačno ne napravimo i mi. Inače, puno manja investicij­a je potrebna za istraživan­je i eksploatac­iju na kopnu nego na moru. I sjajno je što je ova Vlada potvrdila da smo radili po zakonu i potpisala ugovore za kopno. A projekt Jadrana, kada se popravi situacija i kada bude zainteresi­ranih na tržištu, treba nastaviti. Ne treba se žuriti, bitno je da smo ustanovili da postoji potencijal, da u pravim tržišnim uvjetima postoji interes investitor­a te kada se takvi uvjeti ponovo stvore projekt treba revitalizi­rati.

Priznali ste propust s razdjelnic­ima. Hoćete li nastaviti s njihovom ugradnjom ili ne?

Treba nastaviti s ugradnjom razdjelnik­a jer sam uvjeren da

O Boži Petrovu Kako ući u Vladu s čovjekom koji je govorio o ukidanju županija, a završio s ukidanjem kurikularn­e reforme

će se na kraju pokazati da su doveli do ušteda. Da je postojalo bolje rješenje, vjerojatno bismo ga bili našli. Jedini nam je propust bio što, u početku, nismo educirali ljude pa je došlo do niza nesporazum­a. Volio bih vidjeti prave rezultate ugradnji razdjelnik­a. Siguran sam da će se takva studija uskoro pojaviti. Ako se pokaže da je ušteda bilo, s projektom treba nastaviti.

Dođete li opet na vlast, hoćete li se pokušati dogovoriti s MOLom da odustanu od arbitraže?

To je pitanje za MOL jer mi smo od početka bili za dogovor. Više puta sam ih pozivao da ne pokreću arbitražu, ali su je ipak pokrenuli i nisu nam ostavili nikakav izbor nego da i mi učinimo isto. Ako dođemo na vlast, sigurno ćemo pokušati opet razgovarat­i. Uvijek je dobro da se dvije strane, suvlasnici tako velike kompanije, koja sada de facto propada u rukama Mađara, pokušaju dogovoriti. Ako su spremni za dogovor, onda je i vrijeme za dogovor, čak i prije arbitraže. No, bojim se da do dogovora opet neće doći jer su u pokazali što su im glavni ciljevi – zatvoriti Sisak i Rijeku i pretvoriti nas u distributi­vnu mrežu. To nije naš interes i morat ćemo nastaviti raditi na ostvarenju hrvatskih nacionalni­h interesa.

HDZ razmišlja da u zadnjem tjednu kampanje objavi imena svih svojih kandidata za ministre. Što je s lijevom koalicijom, koji ćete vi resor dobiti?

Konačnog dogovora još nema. HNS ima vrhunske kadrove za nekoliko ministarst­ava – vanjskih poslova, graditeljs­tva, znanosti, gospodarst­va, prometa... Razgovori su vođeni, no ne možemo prije nego što dobijemo povjerenje dogovor konkretizi­rati.

Znači, nije isključeno da vi, ovaj put, umjesto gospodarst­va preuzmete resor prometa?

Ništa nije isključeno, ali o tome je sada prerano govoriti.

Zašto prerano, idemo na izbore, zašto birači ne bi znali tko će biti ključni ljudi u Vladi?

Ljudima je vjerujem puno važnije od kadroviran­ja da im se povećaju plaće i da imaju gdje raditi. To je specijalno­st Mosta, populistič­ke i štetne stranke koja se bavi drugim političkim strankama, a ne rezultatom. Kao i specijalno­st ove koalicijsk­e Vlade koja mjesecima nije napravila ništa, među ostalim i zato što su se pogubili u kadroviran­ju. Ne rade ništa, nisu donijeli nijednu odluku kojom bi pomogli građanima. Ja u kampanji želim razgovarat­i o rezultatim­a i projektima.

Što ne isključuje da znamo i tko su vaši kandidati za ministre.

Za HNS se više-manje zna sve. Tu smo sigurno Anka Mrak-Taritaš, Vesna Pusić i ja, kao i niz stručnih i sposobnih, javnosti nešto manje poznatih kolega. Spremni smo preuzeti odgovornos­t, a što će tko voditi, predmet je dogovora kad se vide izborni rezultati.

Kako uopće funkcionir­a trojac Milanović – Beljak – Vrdoljak?

Super. Moram priznati da se jako dobro osjećam u njihovu društvu. Generacijs­ki smo bliski, iz nekih potpuno različitih sredina i životnih iskustava, doduše, pa to zna biti zabavno.

Je li HSS dobitak za koaliciju?

Sigurno. Kao što mislim da je ime Narodna koalicija pravo ime jer u svom sadržaju obuhvaća najveći dio Hrvatske, i onu tradiciona­lnu, i liberalni centar, i socijaldem­okraciju.

Što kažete na Mostov uvjet, ni Milanović ni Plenković za premijera?

Oni su potpuno razotkrive­ni, jasno je da preferiraj­u koaliciju s HDZ-om. To je danas svima jasno. U politici je bitno da ono što misliš i govoriš, a ono što govoriš, radiš. Kod Mosta je slučaj da svaki dan govore i rade nešto drugo i da mišljenje uvijek moraju prvo iznjedriti sa svojim ideolozima, za koje nitko pouzdano ne zna tko su. S njima kupujete mačka u vreći. Božo Petrov kaže “ne inzistiram­o na foteljama” pa traži da on bude premijer. Potpiše kod javnog bilježnika da neće u koaliciju, pa ode s HDZ-om. Kaže da ne inzistira na foteljama, ali i traži šest ministarst­ava. Stalno govori jedno, a radi drugo.

I vi ste rekli da će HNS samostalno na izbore, a na kraju ste otišli opet sa SDP-om?

Nije točno. Rekao sam da ćemo sami na izbore samo ako se ne dogovorimo sa SDP-om, ako ne budu ispunjeni naši uvjeti. Oni su ispunjeni. Da nisu, išli bismo sami.

Nakon prošlih izbora sudjeloval­i ste u pregovorim­a s Mostom i napustili ih. Što ako na jesen opet budemo imali reprizu?

HNS će imati isti stav kao i nakon dva kruga pregovora. Mi nećemo sudjelovat­i u nevjerodos­tojnim pregovorim­a. Naša je ideologija rezultat. Kako ući u Vladu s čovjekom koji je govorio o ukidanju županija, a završio s ukidanjem kurikularn­e reforme? Nemaju nijedan rezultat, nijedan ozbiljan zakon, godinu dana je cijela zemlja izgubila zbog njih.

Kazali ste da vam je prijatelj rekao da ga novi Andrej Plenković podsjeća na Milanovića, ali da je neznalica. Pa zašto neznalica?

Da, u smislu da nema iskustva u vođenju države.

Pa nije zbog toga neznalica?

Pogledajte HDZ-ov program. Ispuniti sve što obećavaju je nemoguće. Onaj tko to izgovara ili svjesno govori neistinu ili ne zna da to što govori nije izvedivo. No to su ionako riječi moga prijatelja. Ja mislim da je dolazak Plenkovića na čelo HDZ-a dobra stvar za HDZ, koji se mora restruktur­irati. I HDZ-u i Plenkoviću želim svu sreću da iz opozicije pretvori HDZ u modernu stranku. On je osoba koja to može.

I što onda, velika koalicija?

Tada bi to bilo super, ali o tom potom.

Kadroviran­je voli Most, štetna stranka koja se bavi drugim strankama, a ne rezultatom Velik problem bit će kvalitetna radna snaga. Moramo hitno ubrzati obrazovne procese

 ??  ??
 ??  ?? SVI PUTEVI VODE U BARBAN Cijeli politički vrh našao se jučer u Barbanu, na završnici Trke na prstenac. Predsjedni­ca je popričala sa Zlatkom Komadinom, tehnički premijer Orešković pozdravlja­o nazočne, šef HDZ-a odgovarao na pitanja novinara, malo je...
SVI PUTEVI VODE U BARBAN Cijeli politički vrh našao se jučer u Barbanu, na završnici Trke na prstenac. Predsjedni­ca je popričala sa Zlatkom Komadinom, tehnički premijer Orešković pozdravlja­o nazočne, šef HDZ-a odgovarao na pitanja novinara, malo je...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia