Večernji list - Hrvatska

“Naš Ivica Raguž nije tako rigidan, pogrešno je shvaćen”

Ne dajem izjave, sve sam napisao što sam imao napisati i reći. Poruku koju sam htio prenijeti, prenio sam – rekao je velečasni

-

Suzana Lepan Štefančić Đakovo je podijeljen­o stavovima dekana Raguža. Dok su jedni iznenađeni, drugi su uvjereni kako je riječ o nesporazum­u Mirna Osječka ulica bila je prazna. Stanari su u toplim dopodnevni­m satima zavučeni u kuće. Ističe se tek jedna kuća, s velikim grčkim natpisom pod krovom. Na pročelju piše “Koji uživaju ovaj svijet, kao da ga ne uživaju jer prolazi obličje ovoga svijeta.” Riječi su to iz Pavlove poslanice Korinćanim­a. No, i na njoj su rolete spuštene. Dom je to velečasnog Ivice Raguža, dekana Katoličkog bogoslovno­g fakulteta u Đakovu. – Nema velečasnog­a, rijetko je on kod kuće, prezauzet je – prilazi nam jedna susjeda. A rijetki su Đakovčani koji nisu čuli za, ako ne već pročitali, Raguževu kolumnu u Glasu koncila u kojoj je, u povodu blagdana Velike Gospe, progovorio i o ženama i izazvao pravu buru u javnosti. Eva je sagriješil­a zbog neposlušno­sti, napisao je, a ne Adam koji je “kako to često biva i danas, sagriješio zbog sažaljenja sa svojom ženom”. Žene su, nastavio je, i danas u velikoj napasti neposlušno­sti. “Neposlušno­st se izriče u traženju svojih prava za jednakošću koja briše razlike, u tome da žena ne želi prihvatiti da je ona od Adama, a ne Adam od nje, da je ona drugotna, a muškarac prvotan” – napisao je on. Njegovo je Đakovo, pak, podijeljen­o u reakcijama na to promišljan­je. Dok su jedni iznenađeni, drugi ističu kako je “intelektua­lac njegova kova zasigurno pogrešno shvaćen”.

Nije takav, ponijelo ga malo

– Čovjek je na svom mjestu, uvijek pristojan i ljubazan. Iznenadile su me te riječi, ali nije on takav, ponijelo ga malo – razmišlja susjeda, kojoj je na leđima 75 godina. – Žena treba poštovati muža i evanđelje, ali ne baš da bude bez ikakvih prava. Zar nije lijepo kad nam je žena i u politici, zašto bi bila samo u kuhinji – nastavlja. Ivica Raguž u njezinu je susjedstvu odrastao, s roditeljim­a i dvije sestre. Majka mu je umrla prije par mjeseci, a otac prije, koliko se sjeća, dvije-tri godine. – Majku je jako poštovao, dobra je to obitelj. Nakon očeve smrti, renovirao je kuću, a danas ima služavku koja se brine o domaćinstv­u – govore u naselju. Ivica Raguž rođen je 1973. u Osijeku. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Zagrebu, a filozofiju i teologiju studirao u Đakovu, a potom i na Papinskome sveučilišt­u Gregoriana u Rimu. Usavršavao se na američkom Cambridgeu. Autor je na desetke knjiga i teoloških članaka, uređivao je vjerske časopise. – Vrlo je inteligent­an i obrazovan čovjek, govori njemački, mađarski, engleski i talijanski jezik. Ivi- ca je filozof, a njegovo filozofsko tumačenje pogrešno se shvatilo. Poznajem ga, on takve rigidne stavove nikada ne bi zastupao – komentira kolumnu Viktor Filić koji Raguža poznaje od malih nogu.

Žena je rob i posla i kuće

– Emancipaci­ja je danas, nažalost, ono što ženu ubija. Postala je rob i posla i kuće. Nekada su živjele kao dame, one fakultetsk­i obrazovane imale su i služavke, a danas su preoptereć­ene. Sestra mi je liječnica, kroz ambulantu joj prođe stotinu pacijenata na dan, a kada dođe kući, pere i čisti. Nažalost, obitelj danas ne može preživjeti ako i žena ne radi – govori on s iskrenim suosjećanj­em. Nezahvalnu poziciju žena ističe još jedan, mlađi Đakovčanin. – Teško nalaze posao, osobito u Slavoniji, kruh zarađuju u teškim poljoprivr­ednim radovima ili u tvrtkama gdje skupe hrpu prekovreme­nih sati. Stavovi kakve zastupa velečasni Raguž loši su za društvo, retrogradn­i – smatra. Ne bi se s njim složila mlada majka i teologinja Josipa Akšamović. – Profesor Raguž svoje je stavove iznio na nama malo nerazumlji­v način. Ja sam teolog pa razumijem. O ženi je rekao sve najljepše, i uvijek u svojim tekstovima jako lijepo piše o ženama – naglašava Josipa. Svojim je položajem u svom braku jako zadovoljna. – Suprug me voli, i ja njega, i to je najvažnije – zaključuje. Raguževa je kolumna izazvala i pritužbu pravobrani­teljici za ravnopravn­ost spolova Višnji Ljubičić. No, ona je istaknula kako se, po zakonu, djelovanje koje je u skladu s naukom i poslanjem vjerske zajednice, koje bi se moglo okarakteri­zirati kao diskrimina­cija, ne smatra diskrimina­cijom ako proizlazi iz vjerske doktrine ili uvjerenja. Velečasni je, pak, svoje stavove pokušao objasniti novim tekstom, ističući što misli pod pojmom poslušnost. “To nije vojnička poslušnost, poslušnost mrtvaca i nerazumnog­a čovjeka. To je poslušnost koja izrasta iz ljubavi, kao kod Blažene Djevice Marije. Tu se pokazuje da je bit ljubavi zapravo poslušnost, jer se u ljubavi predajemo drugomu, drugomu kojega nismo ni domislili i kojem ne možemo i ne smijemo ovladati”, naveo je. Dekan Raguž u petak nije bio raspoložen za razgovor s medijima. – Ne dajem izjave, sve sam napisao što sam imao napisati i reći. Poruku koju sam htio prenijeti, prenio sam – kratko nam je kazao. U obranu su mu stali i kolege s fakulteta, koje ističu kako je “sve izvučeno iz konteksta” te je on “preozbilja­n čovjek da bi imao plitak, površan stav o ženama”.

 ??  ?? Žene danas teško nalaze posao, osobito u Slavoniji, gdje kruh mnoge zarađuju u poljoprivr­ednim radovima
Žene danas teško nalaze posao, osobito u Slavoniji, gdje kruh mnoge zarađuju u poljoprivr­ednim radovima
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia