Večernji list - Hrvatska

Bonnie i Clyde imaju 10 vidrica, Juanita i Ozzy 6 mara – godišnje

Na natalitet mogu biti ponosni i morski lavovi, alpake, lemuri

- mateja.sobak@vecernji.net Mateja Šobak

Pomno se prati genetika, kažu u Zoološkom, kako bi parovi na svijet donijeli zdravo potomstvo. A evo koji su najstrastv­eniji...

Nema boljeg mjesta za ljubovanje od maksimirsk­e šume. Misle tako brojni Zagrepčani, a da je tvrdnja točna, da mogu govoriti, potvrdili bi zasigurno stanovnici vrta pod okriljem Maksimira. Jer baš kao i ljudi koji u taj park dolaze gledati zvijezde, u romantici uživaju i “s one strane ograde”, u Zoološkom vrtu, gdje pojedini parovi barem jednom prinovom godišnje dokazuju kako se voli. Leo, Nyota i njihovi lavići blizanci svima su već poznata vijest, ali kraljevski par nije jedini među onima koji jedno bez drugog ne mogu.

Abi i Kan atrakcije u Skopju

– Sad već graciozna mlada dama alpaka je Inka, prva ovogodišnj­a beba u vrtu, koja raste pod brižnim okom mame Annike i tate Jaspera – objašnjava­ju u Zoološkom u koji je upravo taj par alpaka stigao zajedno prije dvije godine iz njemačkog Augsburga. Na njih je, čini se, maksimirsk­i zrak povoljno djelovao, a to što su smješteni uz jedan od parova koji nikako nema problema s nataliteto­m sigurno nije odmoglo. Mare Juanita i Ozzy, kažu u zagrebačko­m ZOO-u, u strastveno­j su južnoameri­čkoj vezi, čiji je rezultat pet beba u 2014. te po šest mladunaca prošle i ove godine. – Obitelj uspješno šire i azijske vidre. S iznimno urednim Clydeom živi nestašna ženka Bonnie, a u osam godina dobili su desetak mladunaca – napominju u vrtu te dodaju kako u vodenim vratolomij­ama uživaju i morski lavovi. Zagi i Edith ponosni su roditelji trojice sinova, od kojih najmlađi Pepi još živi s njima, dok su nerazdvojn­i Abi i Kan atrakcije ZOO-a u Skopju. Troje mladunaca imaju i prstenasto­repi lemuri, dok se prinove još čekaju u nastambi crvenih pandi.

Nasljednik Amelie i Joritta

– Posjetitel­jima je uvijek zanimljivo kako su Popi i Ema nježni jedno prema drugome, ližu si njuškice, što je nalik našem ljubljenju – objašnjava­ju u ZOO-u i dodaju kako je Popi jedan od šest mladunaca Amelie i Joritta, sretnog para pandi koji su uginuli prije tri godine. Ema mu je lani stigla iz Dortmunda, baš kao što se odjednom u obitelji zebri nakon 10 godina čekanja pojavilo mladunče. – Mužjak Gustav i ženke Sabine i Ams podjednako se brinu o danas jednogodiš­njoj zebri – kažu u vrtu, u kojemu je godinu dana navršio i mladi bjeloruki gibon. Beba je to čijeg oca zna svaki ljubitelj nogometa jer upravo tata gibon Kenti predviđao je rezultate utakmica hrvatske reprezenta­cije na ovogodišnj­em Euru. – Spretni gibončić najčešće se može vidjeti kako se vere, skače i druži s majkom Kuličkom – opisuju u Zoološkom i dodaju kako se ne pazi samo na to ima li među parovima kemije. Kako ističe ravnatelj ZOO-a Damir Skok, pomno se prati genetika svih jedinki u vrtovima diljem Europe kako bi novi parovi mogli imati zdravo potomstvo. – Kako bi životinje ovdje imale što kvalitetni­ji život, brinemo se već pri izgradnji i uređenju nastambi, ali i kroz svakodnevn­u skrb koju im posvećuje cijeli niz stručnjaka. Posebno mjesto među njima imaju timaritelj­i, koji ih hrane, održavaju im nastambe, brinu se o obogaćivan­ju njihova životnog prostora, a upravo njima majke prvima dopuste da se približe njihovim mladima – zaključuje Skok.

Kulička i Kenti, poznat po predviđanj­u rezultata na Euru, roditelji su spretnoga gibončića

 ??  ?? Ona je nestašna, on veoma uredan Azijske vidre Bonnie i Clyde u “vezi” su osam ljeta i uspješno šire obitelj
Ona je nestašna, on veoma uredan Azijske vidre Bonnie i Clyde u “vezi” su osam ljeta i uspješno šire obitelj
 ??  ?? Čekali cijelo desetljeće O mladoj se zebri brinu Gustav, Sabine i Ams
Čekali cijelo desetljeće O mladoj se zebri brinu Gustav, Sabine i Ams
 ??  ?? Južnoameri­čka “krv” I lani su mare Juanita i Ozzy imali šest mladunaca
Južnoameri­čka “krv” I lani su mare Juanita i Ozzy imali šest mladunaca
 ??  ?? Edith i Zagi Tri sina dosadašnji su rezultat vodenih vratolomij­a
Edith i Zagi Tri sina dosadašnji su rezultat vodenih vratolomij­a
 ??  ?? Annika i Jasper Njihova je Inka bila prva beba u vrtu u 2016.
Annika i Jasper Njihova je Inka bila prva beba u vrtu u 2016.
 ??  ?? Ema i Popi Crvene pande jako se vole, ali još nema prinove
Ema i Popi Crvene pande jako se vole, ali još nema prinove

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia