Večernji list - Hrvatska

Nakon 13 godina u Ičićima, festival se preselio u Opatiju

- arsen.oremovic@vecernji.net Arsen Oremović

Liburnia funkcionir­a kao svojevrsni “best of” domaće produkcije dokumentar­nog filma, ali i ove nam godine nudi nekoliko premijera Liburnia Film Festival započet će večeras na novoj lokaciji. Nakon trinaest godina održavanja u Ičićima festival se premjestio na ljetnu pozornicu Opatiji, što ne znači nužno širenje festivala koji funkcionir­a kao svojevrsni “best of” godišnje dokumentar­ističke produkcije u Hrvatskoj.

Budžet bez promjena

– Na žalost, ove godine budžet nam je isti kao prošlih godina. Iako smo imali značajne planove za razvoj festivala, a posebno edukacijsk­og dijela, nismo se uspjeli značajnije širiti. Ipak, uveli smo dva potpuno nova programa i uspjeli osigurati smještaj i hranu svim našim gostima. S više novca, mogli bismo sve ovo udvostruči­ti, uvesti nove radionice koje imamo pripremlje­ne i pozvati barem još trideset filmskih selektora i TV urednika, a to bi za naše dokumentar­ce sigurno imalo značajnog odjeka u svijetu. Voljeli bismo se u budućnosti okrenuti i regionalni­m autorima – govori direktor Oliver Sertić koji je ipak zadovoljan glavnim i pratećim programima. U natjecatel­jskom dijelu bit će prikazana dvadeset i dva dokumentar­ca te još šest naslova koji ne konkuriraj­u za neku od sedam festivalsk­ih nagrada. Među njima je i nekoliko intrigantn­ih premijera poput “Nasljeđa” Sanje Šamanović, koji će večeras započeti program i “Vijesti iz Laayouna” Đure Gavrana, a pored njih na programu su “Slobodni” Tomislava Žaje, “Kratki obiteljski film” Igora Bezinovića, “Pomutnje” Lane Kosovac, “Kupus na lešo” Zorka Sirotića, “Kandidat” Tomislava Pulića i Roberta Zubera, “Iza lica zrcala” Zrinke Matijević i drugi.

Novost je dnevni program uz razgovore s autorima ili diskusijam­a na temu filma

Epizoda Tihe K. Gudac

– Uveli smo popratni dnevni filmski program s nekoliko regionalni­h naslova uz razgovore s autorima ili diskusijam­a na temu, a posebno nam je drago što ćemo premijerno moći prikazati dokumentar­nu epizodu “Kultura na radničkoj traci” Tihe K. Gudac, rađenu za HRT, nakon koje ćemo organizira­ti diskusiju na temu važnosti razvoja kulture u malim mjestima – najavio nam je direktor Liburnia Film Festivala Oliver Sertić.

 ??  ?? Među festivalsk­im premijeram­a su “Vijesti iz Laayouna” snimatelja i redatelja Đure Gavrana
Među festivalsk­im premijeram­a su “Vijesti iz Laayouna” snimatelja i redatelja Đure Gavrana
 ??  ?? Oliver Sertić Direktor festivala ima velike planove za čiju realizacij­u nedostaje sredstava
Oliver Sertić Direktor festivala ima velike planove za čiju realizacij­u nedostaje sredstava

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia