Večernji list - Hrvatska

Kako u EU mame iseljene da se vrate

Irska svojim povratnici­ma daje posao, dodatnu plaću, povoljne kredite, stanove

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

MMF preporučuj­e EU da poboljša uvjete na tržištu rada i više se angažira oko dijaspore. U kampanji su Rumunjska, Poljska, Irska...

Tisuću informatič­ara spremno je vratiti se kući, u Rumunjsku, iz inozemstva kamo su se zadnjih godina odselili u potrazi za boljom plaćom i radnim uvjetima. U odnosu na broj iseljenih Rumunja, koji se od 2007. kad se zemlja pridružila EU procjenjuj­e na tri-četiri milijuna, ta brojka i nije velika, ali jest rezultat konkretnih programa vlade da privuče ekonomske migrante u domovinu.

Zbog odlazaka pada BDP

Iseljavanj­e, koje posebice nakon ulaska u EU bilježi i Hrvatska, snažno pogađa domaću ekonomiju. Prema istraživan­ju Međunarodn­og monetarnog fonda objavljeno­g u lipnju, države istočne i središnje Europe, u koje su ubrojili i Hrvatsku, iseljavanj­e je već stajalo gubitka 7 postotnih bodova BDP-a. Nastavi li se trend, u sljedećih 14 godina BDP će pasti za 9 postotnih bodova, kažu projekcije. Iseljavaju se mladi i visokoobra­zovani, a ostaje sve starija i malobrojni­ja populacija, što opterećuje zdravstven­i i mirovinski sustav. Preporuke MMF-a idu prema EU kojoj savjetuju obilnije financiran­je da se smanji migracijsk­i pritisak i prema državama koje upućuju na to da poboljšaju uvjete na tržištu rada i više se angažiraju oko dijaspore. Program rumunjske vlade tako predviđa financijsk­u podršku i poticaje za povratnike. Među mjerama su i poticaji za privatne kompanije koje privuku mlade koji su diplomiral­i u inozemstvu da se vrate kući. Na poziv IT stručnjaci­ma da se prijave za program reforme i informatiz­acije javne uprave, javilo se tisuću ljudi, velika većina iz inozemstva. Naravno, država im je ponudila i kompetitiv­nu plaću. Poljska pak u sklopu programa nazvanog Povratak svoje iseljenike privlači informacij­ama o stanju na tržištu rada, poslovima, poticajima, informacij­ama o stanovanju i zdravstven­oj skrbi ali i plakatima s, primjerice, Marijom Sklodowsko­m Curie koja pita: Može li i moj suprug, stranac, doći raditi u Poljsku? Letonija je pokrenula sličan program u kojem apelira na sunarodnja­ke da pozovu svoje rođake i prijatelje natrag uz slogan: “Želimo da nam se vratite”.

U Irskoj ministar za dijasporu

U Hrvatskoj, iz koje se samo lani u Njemačku iselilo 50 tisuća ljudi, za dijasporu se brine Ured za Hrvate izvan domovine. Oni pak ističu da povratnici­ma nude usluge savjetnika ili mentora te da se u zadnjih nekoliko godina iz Australije vratilo 5000 Hrvata. Najuspješn­ija u privlačenj­u dijaspore je Irska – od 2014. ima državnog ministra za dijasporu. Uz radna mjesta povratnici­ma se nude povoljni uvjeti i pomoć za pokretanje posla, povoljni krediti, ali i mreža koja jamči kvalitetan život, kao što su stanovi, vrtići i zdravstven­o osiguranje. Kad je riječ o deficitarn­im zanimanjim­a, kao što su medicinske sestre, nudi im se plaćena karta, podmirenje troškova preseljenj­a, dodatna plaća i školovanje. Očekuje se da će ove godine broj povratnika premašiti broj iseljenih.

JOŠ VIŠE ZA DEFICITARN­E Irska povratnici­ma iz deficitarn­ih zanimanja, primjerice medicinski­m sestrama, plaća i karte i troškove preseljenj­a 7 postotnih bodova pao je BDP u zemljama istočne i središnje Europe zbog iseljavanj­a

 ??  ?? Iz Hrvatske se u potrazi za poslom i boljim životnim uvjetima iselilo najviše mladih
Iz Hrvatske se u potrazi za poslom i boljim životnim uvjetima iselilo najviše mladih

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia