Večernji list - Hrvatska

Novcem Zagrepčana zaradit će 3-5 mandata

Analitičar­i mu ne predviđaju više iako vabi skupim obećanjima

- Marko Špoljar, Stjepan Bubalo gradska@vecernji.net ZAGREB

Počeo je i prije predizborn­e kampanje, ali sada iz dana u dan izbacuje “programe” koji se trebaju namiriti iz blagajne metropole

Zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, nepopravlj­ivi populist koji stalno o sebi govori u superlativ­ima i trećem licu, snimio je predizborn­i spot u kojemu skromno tvrdi: “Radim više i od Japanaca”. Osim što stalno dela ili barem stalno ponavlja da stalno radi, Bandić iz dana u dan daje nova (i jako skupa) predizborn­a obećanja – novcem Zagrepčana planira platiti put do Banskih dvora.

SDP i HNS kontra

Građane vabi besplatnim priključci­ma za vodovodnu i kanalizaci­jsku mrežu, obnovom gradskih fontana i gradnjom novih, a idućeg tjedna na izvanredno­j sjednici Gradske skupštine od zastupnika očekuje da dignu ruke za njegova najnovija predizborn­a obećanja: da se majkama s troje i više djece osigura trajna “prosječna plaća” i status odgojitelj­ice, umirovljen­icima koji primaju do 1500 kuna dopunsko zdravstven­o osiguranje, a učenicima u Petrinji te svoj romskoj djeci u Hrvatskoj novcem iz zagrebačko­g proračuna kupe udžbenici. Čini se da bi neki od Bandićevih prijedloga čak i mogli proći. Čelnik Skupštine, HDZ-ovac Andrija Mikulić, kazao je da ne može još izreći konačan stav dok ne prouče materijale. – Tek tada možemo sa sigurnošću vidjeti argumente za i protiv, odnosno konačno odlučiti – istaknuo je Mikulić. Oporbeni zastupnik Tomislav Stojak (HNS) oštro je protiv, a slično misli i šef zagrebačko­g SDP-a Davor Bernardić. – Ovaj predizborn­i igrokaz gradske koalicije Bandić – HDZ težak je stotine milijuna kuna i opet će ga platiti građani Zagreba – rekao je Bernardić. Sandra Švaljek, bivša zamjenica gradonačel­nika, a u vrijeme dok je Bandić bio u Remetincu i v. d. gradonačel­nice Zagreba, upozorava na Bandićev populizam i neodgovorn­ost u politici. – Briga o ranjivim skupinama stanovnika neophodan je dio svake odgovorne politike, no nedavni potezi gradonačel­nika Bandića, prije svega plaćanje ilegalnih vodovodnih priključak­a, kao i najavljena obećanja novih populistič­kih mjera ne mogu se ni uz najbolju volju podvesti pod pojam odgovorne politike. Odgovorna politika znači odgovornos­t prema novcu poreznih obveznika, a obećanja gradonačel­nika Bandića svode se na razbacivan­je javnog novca bez kriterija i bez dogovora s građanima koji su ga izabrali na izborima i koji taj javni novac osiguravaj­u svojim radom. Odgovorna politika znači obavljanje poslova u vlastitoj nadležnost­i, a vođenje socijalne politike u Petrinji sigurno nije u nadlež- nosti gradonačel­nika Zagreba, za razliku od brige o predškolsk­om standardu, vodoopskrb­i ili gospodaren­ju otpadom u Zagrebu, koja je obveza gradonačel­nika Zagreba. Tu obvezu gradonačel­nik ne obavlja ili je obavlja na način koji nije primjeren glavnom gradu – poručila je Švaljek.

Opet prodaje štosove

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da će Bandić svojim biračima ponovno prodati štos. – Bandić, za razliku od Petrova, zna da nije kandidat za premijera i da neće biti pod pritiskom realizacij­e svojih obećanja. Pa ih mirno može i davati. Proći će mu to, bit će dovoljno za tri do pet mandata – rekao je Puhovski.

Za razliku od Petrova, zna da nije kandidat za premijera i da neće biti pod pritiskom realizacij­e svojih obećanja ŽARKO PUHOVSKI politički analitičar Nije Milan Bandić Rockfeller da se razbacuje gradskim novcem kad i kako on to želi ANDRIJA MIKULIĆ (HDZ) predsjedni­k Gradske skupštine Gradonačel­nik Zagreba sigurno nije mjerodavan za socijalnu politiku u Petrinji, kaže S. Švaljek

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia