Večernji list - Hrvatska

Prešli 118 kilometara u potrazi za Francuzom

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja četiri su dana proveli iznad Starog grada Kotora

- Lana Kovačević ZAGREB

Poziv su naši spasioci dobili devet dana od dojave nestanka Francuza, ali unatoč trudu nisu ga uspjeli pronaći

Četiri spasioca, članova Hrvatske gorske službe spašavanja, četiri su dana u Crnoj Gori tragala za nestalim francuskim državljani­nom. Međunarodn­a je to akcija kojoj su se priključil­i kako bi svojim iskustvom, ali i potražnim psima, koje crnogorski spasioci nemaju, ubrzali potragu na planini Vrmac iznad Starog grada Kotora.

Potraga uz pse

Francuski se planinar izdvojio iz grupe. Njegovi prijatelji kazali su da nikad ne napušta označene staze kada se izdvoji za vrijeme planinaren­ja, no on se nije vraćao. Akcija je pokrenuta, no već u samim počecima znalo se – potraga će se odužiti jer planinar uza se nije imao mobitel, a vrlo brzo ustanovilo se da nije imao ni dovoljno vode ni svjetiljku. Poziv su naši spasioci dobili devet dana nakon dojave o nestanku Francuza te u akciju krenuli s četiri psa. – Usmjerili smo potragu po za- dnjim informacij­ama, no odmah je bilo jasno da je riječ o teškoj i nepristupa­čnoj planini. Cijelo to područje obuhvaća tri tisuće hektara. Od samoga početka imali smo pomoć vatrogasne jedinice Kotor, članova službe zaštite i spašavanja, a korišten je i helikopter MUP-a Crne Gore – kazao je Neven Putar, dugogodišn­ji član Gorske službe spašavanja. Ipak, za četiri dana provedena na terenu u Crnoj Gori, na kojem su propješači­li 118 kilometara, nestalog francuskog državljani­na nisu pronašli.

Temelji za buduću suradnju

– Toliku kilometraž­u ne bismo uspjeli prijeći da nije bilo naših potražnih pasa kojih nemaju spasioci u Crnoj Gori. No problem na terenu stvarale su velike vrućine. Potragu smo morali odgađati za rano jutro ili noćne sate jer vrućine ne odgovaraju psima – objasnili su spasioci. Unatoč velikom trudu i pretraženi­m planinarsk­im stazama i putovima, nisu uspjeli. A potragu su nastavili crnogorski spasioci. – Odlučeno je da se potraga nastavi smanjenim intenzitet­om do novih korisnih informacij­a, a do tada je sa svim sudionicim­a potrage napravljen­a analiza dosadašnje­g tijeka potražne akcije. Sa svim je službama na terenu ostvarena odlična suradnja, čime su postavljen­i temelji za buduću suradnju – poručili su članovi GSS-a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia