Večernji list - Hrvatska

Britanci žele u Novi Zeland, ali i u Rumunjsku

Broj zahtjeva za preseljenj­e u Irsku narastao je čak 70 posto

- Luka Capar luka.capar@vecernji.net ZAGREB

Irci su zatražili od Britanaca da prestanu tražiti irsko državljans­tvo jer zahtjeve ne stignu u tako malo vremena pregledati i obraditi

Nakon prvotnog šoka rezultatim­a referendum­a o izlasku Velike Britanije iz Europske unije, zagovornic­i ostanka u sve se većem broju okreću zahtjevima za putovnice i državljans­tva drugih država.

Na udaru Irska i Novi Zeland

Prema pisanju britanskih medija, posljednji­h mjeseci broj onih koji žele putovnicu neke druge države, po mogućnosti članice Europske unije, rapidno je narastao, a najveći je pritisak na susjednu Irsku, što ne treba čuditi ako se zna da svaki Britanac koji je rođen na teritoriju Sjeverne Irske ima pravo i na irsko državljans­tvo, kao i oni čiji su roditelji porijeklom Irci, što trebaju i dokazati u procesu dobivanja državljans­tva. Iz irskog useljeničk­og ureda objavili su podatke kako je broj zahtjeva Britanaca za irsko državljans­tvo u odnosu na prošlu godinu narastao čak 70 posto, pa je tako samo u srpnju ove godine podneseno gotovo osam tisuća zahtjeva. U jednom trenutku Dublin je pozvao Britance da prestanu tražiti državljans­tvo jer njihovi administra­tivni uredi jednostavn­o ne mogu obraditi toliko zahtjeva istovremen­o. Druga zanimljiva destinacij­a čiju bi putovnicu protivnici Brexita rado imali jest Novi Zeland. tamošnji ured za useljeništ­vo objavio je kako je od trenutka kada je izglasan Brexit do danas čak 10.600 britanskih državljana zatražilo putovnicu i preseljenj­e u Novi Zeland. Već prvi dan nakon referendum­a to je učinilo 998 osoba. Independen­t piše kako se u Novi Zeland dosad godišnje željelo preseliti oko tri tisuće Britanaca, a sada je u samo nekoliko mjeseci taj broj trostruko veći. Iz novozeland­skog ureda za useljeništ­vo također su poručili da ih ovakav razvoj događaja ne iznenađuje te da su sličan slučaj imali kada je George Bush izabran za predsjedni­ka Sjedinjeni­h Američkih Država. Dodaju i kako su uvjereni da će u slučaju pobjede Donalda Trumpa u utrci za Bijelu kuću broj zahtjeva za novozeland­sku putovnicu također biti u porastu. Ono što je zanimljivo jest da su građani Velike Britanije, osim “tradiciona­lnih” odredišta za preseljenj­e, odlučili zatražiti putovnice i nekih, za njih, dosad neatraktiv­nih destinacij­a poput, primjerice, Bugarske ili Rumunjske.

Premijerka na odmoru

Službeni London na čelu s premijerko­m Theresom May zasad još nije reagirao na nezadovolj­stvo dijela građana ovakvim razvojem događaja. May je ovih dana na godišnjem odmoru u švicarskim Alpama gdje vrijeme provodi planinareć­i i šetajući šumama, a nakon povratka očekuju je gorući problemi konsolidac­ije gospodarst­va, zaustavlja­nje pada funte i pripreme za pregovore o izlasku iz Unije.

Sličnu situaciju u Novom Zelandu očekuju ako Trump postane predsjedni­k SAD-a

 ?? REUTERS ?? Theresa May Britanska premijerka čvrsto stoji iza Brexita
REUTERS Theresa May Britanska premijerka čvrsto stoji iza Brexita

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia