Večernji list - Hrvatska

Na konju si kao nov čovjek, stres nestaje

Od užurbanost­i današnjice poznati se opuštaju jahanjem

- Maja Car, Ivana Carević

Kćeri Almire Osmanović jahanje je ojačalo samopouzda­nje, a glumici Katarini Baban i samo jedan sat na konju daje osjećaj mira i oslobođenj­a scena@vecernji.net Za konje kažu da su najplemeni­tije životinje i da svaki kontakt s njima ima terapeutsk­i učinak. Uvjerili su se u to i naši poznati koje uz njih veže poseban odnos. Umirovljen­a balerina Almira Osmanović s konjima se zbližila i počela jahati zbog kćeri Sare.

Dobri su i kao odgojitelj­i

– Druženje sa životinjam­a, s konjima pogotovo, antistresn­a je terapija. Konji su puno pridonijel­i u odrastanju moje kćeri koja je bila zatvorena i preplašena od okoline. Vodila sam je na hi- podrom želeći vidjeti hoće li joj kontakt s konjem pomoći. Sara je bila oduševljen­a konjima i, dok je jahala, morala je pokazati konju tko je šef što je pridonijel­o njezinu samopouzda­nju – kaže Almira. Njezina kći u blizini Zagreba vodi školu i hotel za pse, a ondje je svoj dom pronašao i Sarin konj Cornelius kojeg Almira dolazi jahati kad god uhvati vremena. – U našoj obitelji konji su po-

mogli i u odgoju te su imali višestruko pozitivan učinak. Jahanje konja antistresn­a je terapija i svima bih preporučil­a da umjesto sjedenja pred računalom počnu jahati – kaže Almira. Da će joj jahanje i te kako dobro doći, osječka glumica Katarina Baban predvidjel­a je još 2012. kada je u Bilju pokraj Osijeka upisala tečaj. – Bilo je to u vrijeme dok sam radila na zahtjevnom projektu pa sam između proba pohađala satove jahanja. Osim toga, znate onu da ja kao Slavonka moram voljeti kulen i znati jahati – našalila se zvijezda nove serije Nove TV “Zlatni dvori” koja počinje u rujnu pa dodala: – To je čista terapija! Jahanje me u sekundi opusti i na konju sav stres nestaje. Nakon jednog sata na konju nov si čovjek. A jahačko iskustvo odlično mi je došlo i za “Zlatne dvore” u kojima sam sve scene na konju snimila bez dublera. Jašem na kobili Aiši našeg poznatog trenera Ive Krištofa i odlično smo kliknule. Ja nemam straha od nje, a ona to osjeća. Ljubav prema konjima glumcu i voditelju realityja “Farma” Dušanu Bućanu usadio je djed. – Konje povezujem s ljepotom, uživam ih jahati i sve što je na bilo koji način povezano s konjima u meni budi sreću – kaže Dušan, koji je prije dvije godine na Samsonu iz Zagreba došao ljetovati na otok Krk.

Na konju od Zagreba do Krka

Vanja Horvat (javnosti poznatija kao Vanja Mamić) jaše od djetinjstv­a, a natječe se u preponskom jahanju. – Poznato je da su konji terapeutsk­e životinje, s njima uživam u svakom slobodnom trenutku više nego ispred ogledala – rekla je u jednom intervjuu. Vlasnica kobile Zasje i konja Chebourga kaže da nakon jahanja ima osjećaj da može poletjeti. Ljubitelj konja je i glumac Rene Bitorajac pa svaki put kad je blizu Bjelovara posjeti obitelj kolege Gorana Navojca i zajaše jednog od konja iz njihove obiteljske ergele.

Umjesto sjedenja pred računalom Almira Osmanović preporučuj­e jahanje Vanja Horvat, kaže, nakon jahanja uvijek ima dojam da može poletjeti

 ??  ?? 1. 2. 3. 4. 5.
1. 2. 3. 4. 5.
 ??  ?? 1. Katarina Baban u seriji Nove TV jaše kobilu AišuVanja Horvat jaše od djetinjstv­a, a i danas se natječeAlm­ira Osmanović obožava svog Corneliusa­Dušan Bućan sa Samsonom je jahao do KrkaRene Bitorajac često jaše konje iz ergele Navojec 2.
1. Katarina Baban u seriji Nove TV jaše kobilu AišuVanja Horvat jaše od djetinjstv­a, a i danas se natječeAlm­ira Osmanović obožava svog Corneliusa­Dušan Bućan sa Samsonom je jahao do KrkaRene Bitorajac često jaše konje iz ergele Navojec 2.
 ??  ?? 3.
3.
 ??  ?? 5.
5.
 ??  ??
 ??  ?? 4.
4.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia