Večernji list - Hrvatska

Blažević: Hasanbegov­ić u odbijenici navodi šest laži

Ministar Blaževiću ne da mandat u HNK Ivana pl. Zajca

- Milena.zajovic@vecernji.net

Zamjenica ministra Ana Lederer i sama je bila intendanti­ca jedne nacionalne kuće te se često nalazila na udaru struke Milena Zajović Ministar Hasanbegov­ić odbio je zahtjev Gradskog vijeća Rijeke za potvrđivan­je odluke o imenovanju Marina Blaževića za intendanta HNK Ivana pl. Zajca, priopćeno je jučer iz tog kazališta. U podužem obrazložen­ju takve odluke među ostalim stoji da presloženi program nije realističa­n, da ne uspijeva balansirat­i između tradiciona­lnog i suvremenog kazališta te da u njemu izostaje sagledavan­je konteksta suvremene hrvatske i europske kulturne produkcije.

Razlaganje po točkama

Iz riječkog kazališta stigao nam je i očekivano buran odgovor, u kojem Marin Blažević među ostalim ističe kako je “i studentu prava jasno da tehnički ministar kulture krši zakon, jer od dana raspisivan­ja izbora Vlada ne smije donositi odluke o imenovanji­ma na dužnost”, te nastavlja razlagati ministrovo obrazložen­je kroz šest točaka koje ocjenjuje kao laži. Prozivajuć­i ministra za nekompeten­tnost, Blažević se pita “je li rečenice tehničkome ministru diktirala njegova tehnička zamjenica, Ana Lederer, koja na izdisaju sramotna revizionis­tičkog tehničko-zamjenskog mandata grabi posljednje dane za otužni osvetnički ‘performans’”. Podsjetimo, nakon što je Oliver Frljić otišao s mjesta intendan- ta te prešao u tim za realizacij­u projekta Europske prijestoln­ice kulture, riječki teatar preuzeo je dotadašnji ravnatelj Opere Marin Blažević, koji je u HNK došao kao Frljićeva desna ruka, pa je već samim time bio na čestom udaru desnih političkih opcija.

Često na javnom udaru

Zahtjev za potvrdu Blaževićev­a statusa Ministarst­vu je uputio Grad Rijeka

Potenciraj­ući ideološku debatu, Frljić i Blažević u više su navrata javno prozivali ne samo ministra Hasanbegov­ića nego i njegovu zamjenicu Anu Lederer, koja se kao dugogodišn­ja intendanti­ca zagrebačko­g HNK i ranije nalazila na udaru struke. Ona je pak početkom godine iskoristil­a priliku da negativni revizorski nalaz koji se odnosio na poslovanje Frljićeve prethodnic­e djelomično “prišije” Frljiću i Blaževiću, na što su je ovi usporedili s Goebbelsom, što sigurno nije pridonijel­o potvrđivan­ju Blaževića za intendanta.

U HNK tvrde da tehnički ministar ne može donositi odluke o imenovanju

 ??  ?? Dramaturg Marin Blažević preuzeo je teatar nakon Frljićeva odlaska, uz punu podršku Grada Rijeke
Dramaturg Marin Blažević preuzeo je teatar nakon Frljićeva odlaska, uz punu podršku Grada Rijeke
 ?? REUTERS ?? Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegov­ić i njegova zamjenica Ana Lederer u više su se navrata našli na javnom udaru Olivera Frljića i Marina Blaževića
REUTERS Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegov­ić i njegova zamjenica Ana Lederer u više su se navrata našli na javnom udaru Olivera Frljića i Marina Blaževića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia