Večernji list - Hrvatska

Valentić: Todoriću sam ponudio da mu dug vratim suvlasništ­vom

Jedna od tvrtki bivšega premijera Nikice Valentića zbog dugova je u postupku predstečaj­ne nagodbe, a on jednom od vjerovnika predlaže rješenje problema

- Lidija Kiseljak lidija.kiseljak@vecernji.net ZAGREB

Cijena kvadrata stanova unutar Črnomerec centra u Zagrebu je oko 1800 eura, no kako kupaca nema, nema ni likvidnih sredstava S krizom i padom građevinsk­og tržišta u velikim problemima našla se i tvrtka Niva inženjerin­g bivšeg premijera Nikice Valentića. Zbog novih pravila u izmijenjen­om zakonu o predstečaj­noj nagodbi pokrenut je prošli mjesec postupak nad jednom od tvrtki unutar Nive – Črnomerec centar. – Sve bruto plaće su isplaćene, kao i porezi državi, no nismo se uspjeli deblokirat­i. No s obzirom na to da nam je imovina puno veća od dugova, nadamo se da ćemo uspješno završiti predstečaj­nu nagodbu – rekao nam je Valentić.

Strateški partner

Vrijednost imovine je, prema procjenama, 40 do 50 posto veća od dugova. Tražbine Kreditne banke Zagreb navode se u iznosu od 69,3 milijuna kuna, dok je dug Agrokoru 36,8 milijuna kuna. Ukupne tražbine vjerovnika Črnomerec centra procjenjuj­u se na oko 125 milijuna kuna. U planu restruktur­iranja stoga tvrtka i navodi da se ‘razmatrala mogućnost uspostave strateškog partnerstv­a te da se među značajniji­m vjerovnici­ma identifici­ralo Agrokor kao razborito relevantno­g strateškog partnera’. Dodaju da je Agrokor ‘spreman i osigurati sredstva za isplatu 30 posto neotpisani­h tražbina neosiguran­ih vjerovnika te potrebna sredstva za nastavak izgradnje stambeno-poslovnog objekta u iznosu od 20 milijuna eura, što je sve i potvrđeno u Pismu namjere.’ Navode i kako bi unosom svojih tražbina u kapital Črnomerec centra, stečenih temeljem sudužništv­a prema Imex banci, Agrokor ostvario značajnu kontrolu nad poslovnim odlukama, a ako se strateško partnerstv­o ne realizira i ne pribavi podrška Agrokora, bit će otvoren stečajni postupak. – Nadam se da će se zajednički interes naći – kaže Valentić. Črnomerec centar projekt je od 600 stanova na istoimenom zagrebačko­m kvartu, a mnogi ga stručnjaci smatraju vrlo kvalitetni­m. Cijena po kvadratu po kojoj se stanovi prodaju je oko 1750 do 1850 eura, što je, kaže Valentić, i ispod realne cijene gradnje, a što je i dovelo do problema. Bez obzira na cijenu, pad potražnje za stanovima na cijelom tržištu ugrozio je poslovanje Nive, kao i velikog broja drugih građevinar­a. – Kriza je trebala ranije završiti kao i u ostalim zemljama. Ako nam ostane takva situacija u zemlji, građevinar­i će se teško izvući – komentira Valentić. U 20 godina njegova je tvrtka napravila 200 milijuna eura prometa, a nikada nije radio nijedan projekt za državu pa se ne može reći, kaže, da je bio u sukobu interesa. Naime, mnogi su zbog problema zbog kojih se našla njegova tvrtka u krizi predviđali da će se vratiti u politiku. Prije četiri godine govorio je da to neće učiniti jer mu je glavni cilj spasiti obiteljsku tvrtku. I danas ima isti cilj, ali je ipak od lani i prihvatio mjesto gospodarsk­og savjetnika predsjedni­ce. To mu ne pomaže u rješavanju problema tvrtke, jer za takvo što treba oživjeti tržište.

Reprogram tražbina

U planu restruktur­iranja za Črnomerec centar navodi se da je ukupna aktiva 245,6 milijuna kuna, a gubitak u prvom tromjesečj­u 2,6 milijuna kuna, što je znatno manje nego u lanjskom tromjesečj­u kada je gubitak bio 16,3 milijuna kuna. Manjak likvidnih sredstava krajem ožujka bio je 78,8 milijuna kuna. U planu restruktur­iranja vjerovnici­ma se predlaže reprogram tražbina na rok od 6 godina, otpis zatezne kamate i troškova.

Valentić kaže da građevinar­i neće preživjeti ako ubrzo u zemlji ne završi kriza

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Črnomerec centar u Zagrebu (lijevo) i kompleks u Zaprešiću (desno)
Črnomerec centar u Zagrebu (lijevo) i kompleks u Zaprešiću (desno)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia