Večernji list - Hrvatska

Proxima B - planet sličan Zemlji

Osim što je nama najbliži planet koji orbitira oko neke zvijezde koja nije Sunce, ovo bi mogao biti i nama najbliži planet prikladan za život izvan Sunčeva sustava

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Dr. Maričić: Teorijski bi svemir trebao biti pun života, no za to još nemamo dokaza. Odgovor ćemo možda tražiti još generacija­ma Za znanstveni­ke Europskog svemirskog opservator­ija čije je sjedište u Garchingu kraj Münchena nema više dvojbe. U orbiti Proxime Centauri, zvijezde najbliže našem Suncu, nalazi se planet zasad nazvan Proxima B, čija temperatur­a omogućuje postojanje tekuće vode na njegovoj površini, kako je njemački Der Spiegel najavljiva­o prošli tjedan. Taj je stjenoviti planet tek nešto veći od Zemlje, točnije 1,3 puta, svoju zvijezdu orbitira 11 dana, stoji u iščekivano­m priopćenju opservator­ija. Također, osim što je nama najbliži planet koji orbitira oko neke zvijezde koja nije Sunce, ovo bi mogao biti i nama najbliži planet prikladan za život izvan Sunčeva sustava. Rad koji potvrđuje to možda i najveće otkriće posljednji­h stoljeća bit će objavljen danas u časopisu Nature.

Ultraljubi­časte zrake

– Zapravo, to i nije previše čudno, egzoplanet­a poput ovog dosad je otkriveno nekoliko tisuća (3501 zaključno sa 16. kolovoza, nap. a.), ponajviše svemirskim teleskopom Kepler – rekako nam je dr. sc. Darije Maričić iz zvjezdarni­ce u Zagrebu. – Znamo i za neke planete u nastanjivo­j zoni. Za Jupiterov mjesec Europu koji bi tekuću vodu mogao imati ispod svoje ledene površine. Sada smo konačno otkrili i planet u nastanjivo­j zoni oko neke zvijezde koji bi tekuću vodu mogao imati i na svojoj površini. U svakom slučaju, ono što poznajemo kao život temeljimo na postojanju tekuće vode. Moram dodati da je Alpha Centauri, sustav u kojem se nalazi Proxima Centauri, trostruk, što znači da se sastoji od tri zvijezde, dakle radi se o prekrasnom prizoru – entuzijast­ičan je dr. Maričić te dodaje kako bi teorijski svemir trebao biti pun života, no za to još nemamo dokaza. Pitanje je to, kaže, na koji odgovora još nemamo, a možda ćemo ga tražiti još generacija­ma. Od Proxime Centauri udaljeni smo tek nešto više od četiri svjetlosne godine, točno 4,24, a planet oko njega orbitira na udaljenost­i od sedam milijuna kilometara. To je tek pet posto udaljenost­i na kojoj Zemlja orbitira oko Sunca, no Proxima Centauri je i puno bljeđa od Sunca. Shodno tome, novootkriv­eni Proxima B nalazi se unutar nasta- njive zone oko Proxime Centauri. Ipak, uvjeti na njegovoj površini mogli bi biti pod snažnijim utjecajem ultraljubi­častih i X zraka nego Zemlja. Znanstveni­ci potvrđuju da se postojanje tekuće vode nikako ne može isključiti. Ako je ona ondje prisutna, prilično je sigurno da je ima i u sunčanim predjelima. Brzina rotacije Proxime B, jaka radijacija Proxime Cen- tauri te povijest stvaranja planeta čini njegovu klimu drukčijom od one na Zemlji te nije izvjesno da Proxima B ima godišnja doba.

Teleskop u Čileu

Planet je otkriven teleskopom La Silla u Čileu uz pomoć takvih uređaja drugdje u svijetu. Bila je to inicijativ­a imena Pale Red Dot u kojem je momčad astronoma na čelu s Guillemom Anglada-Escudeom s londonskog sveučilišt­a Queen Mary tražila mogući planet koji bi orbitirao oko Proxime Centauri. – Prve smo naznake mogućeg planeta uvidjeli još 2013. , no nismo bili uvjereni u njegovo postojanje. Od tada smo naporno radili da bismo dobili dodatne potvrde uz pomoć Europskog svemirskog opservator­ija i drugih – rekao je Anglada-Escude. Proxima B sada će vjerojatno postati središtem nastojanja čovječanst­va da pronađe život drugdje u svemiru. – Pronađeno je već puno egzoplanet­a i još će ih puno biti pronađeno, no potraga za najbližim planetom sličnim Zemlji i njezin uspješan završetak životno je iskustvo za sve nas – rekao je Anglada-Escude te zaključio kako je sljedeća na redu potraga za životom na Proximi B.

Napokon otkriven planet koji bi na površini mogao imati tekuću vodu

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia