Večernji list - Hrvatska

Laburisti u nacionalnu kampanju na biciklima

- (vl)

bit će niže nego da su samo u prvom stupu. Koliko manje, to će se vidjeti za pet-šest godina kad prve generacije ljudi koji su 2002. godine bili mlađi od 40 godina krenu u mirovinu.

Pravedna dobna granica

Razlike među strankama postoje kod dobne granice za odlazak mirovinu. HDZ podupire prijedlog ove Vlade da se od 2028. godine radi do 67 godina, no ističe da bi najpravedn­ije bilo da se dob za odlazak u mirovinu izravno veže za povećanje očekivanog trajanja života tako da se dobna granica za odlazak u mirovinu automatski poveća za jedan mjesec svaki put kad se životni vijek poveća za 1,4 mjeseca. SDP zagovara svoje staro rješenje o radu do 67 godina od 2038. godine. Ima li se na umu da je prosječna hrvatska mirovina pala ispod 40 posto prosječne plaće, idealistič­ki zvuči obećanje o dizanju mirovina na 60 posto prosječne plaće, pogotovo što su i sadašnje mirovine ogroman financijsk­i napor za državni budžet. Sve stranke vjeruju da će tijekom mandata zbog rasta plaća i BDP-a mirovine podebljati 5 posto, ali i zaposliti one koji žele raditi, bez ustezanja mirovine.

Hrvatski laburisti u nacionalnu kampanju danas kreću na dva kotača. Biciklima će, kažu, obilaziti birače jer žele podsjetiti da je takav prijevoz jeftin, ekološki, zdrav i štedljiv, a kad završe kampanju bicikle će donirati. Startaju u 11 sati s parkirališ­ta nasuprot ugašene tvornice Kamensko (uz Trg Franje Tuđmana).

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia