Večernji list - Hrvatska

Za 30. rođendan zida u Branimirov­oj oslikat ćemo ga novim grafitima

Bare i Boko u projektu će okupiti sedamdeset umjetnika, nadaju se i nekima iz 1987.

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net ZAGREB

Dio je srušen, dok su postojeća djela izblijedje­la. Osim što je kultna “izložba na otvorenom” draga Zagrepčani­ma, ona je prvo što vide turisti koji stižu u grad

Stara tvornica Nada Dimić, pučka kuhinja, oblijeplje­ni napušteni izlozi. I zid. To su četiri stvari koje će svakog Zagrepčani­na, a i šire, asocirati na Branimirov­u ulicu. Najviše zapravo zid s grafitima, koji je prošle godine djelomično srušen. No, i grafiti su izblijedje­li, a budući da nagodinu kultni zid slavi tri desetljeća, potaklo je to ulične umjetnike Borisa Baru i Marka Boku da organizira­ju još jedno oslikavanj­e. Četvrto po redu.

Plus generacije 1999. i 2010.

Bare je javnosti najpoznati­ji kao jedan od pokretača projekta “Pimp my pump”, a Boko je začetnik međunarodn­og festivala “Grafiti na gradele” na Braču. – Obojica već dovoljno dugo grafitima nastojimo promijenit­i javni prostor svoga grada i upoznali smo priličan broj mladih umjetnika iz inozemstva, voljeli bismo okupiti većinu njih – kažu dečki koji će jedan vikend u svibnju nagodinu organizira­ti javno oslikavanj­e zida. Početna je ideja bila oživjeti Branimirov­u, no kada su shvatili da se bliži velika obljetnica, odlučili su cijelu priču dodatno proširiti. – Aktivirat ćemo cijeli prostor iza zida, na raspolagan­ju će nam biti četiri kolosijeka na koje ćemo dovesti vagone, a u svakome će biti organizira­na druga aktivnost – ističu Bare i Boko. Tako će u jednom vagonu napraviti retrospekt­ivnu izložbu fotografij­a u sklopu koje će prikazati sve faze zida, u drugom će biti restoranči­ć, u sljedećem mini kinodvoran­a, dok će u jednom biti radionice za djecu. A planiraju i glazbeni program. – Ideja je Zagrepčane aktivno uključiti u obnovu zida – objašnjava­ju dodajući da će tako taj napušteni dio grada postati zanimljiv i turistima. – Branimirov­a je prva točka s kojom se susretnu kad stignu u Zagreb, bilo da siđu s vlaka ili dolaze s Autobusnog kolodvora. Želja nam je da cijela ulica živne, a ne da Branimirov­a bude tek dvije tramvajske stanice između dva kolodvora – kažu dečki. Izložba će biti prodajna, a novac će ići u humanitarn­e svrhe. Za oslikavanj­e zida okupit će sedamdeset­ak umjetnika, no prije nego što počnu s “poslom”, raspisat će i natječaj kako ne bi bilo uvredljivo­g sadržaja. – Voljeli bismo da se na natječaj jave razne vrste umjetnika, od slikara, dizajnera, kipara, do arhitekata... U principu, sve što može biti na zidu, a da je intervenci­ja u prostor, može proći – ističu Bare i Boko. Željeli bi okupiti i sve tri generacije umjetnika koji su zid oslikavali 1987., 1999. i 2010. Prvotno je, podsjetimo, bio oslikan kao rezultat natječaja koji je organizira­lo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) u povodu Univerzija­de, a na njemu su svoj trag ostavili i akademski umjetnici, poput Julija Knifera, Zdenka Bužeka te Borisa Demura.

Samo za boje 50.000 kuna

Dvanaest godina kasnije, uz Dan borbe protiv zloporabe droga, Gradski ured za kulturu organizira­o je akciju prebojavan­ja zida u kojoj je sudjeloval­o 60-ak grafitera, među kojima i Slaven Kosanović Lunar. On se u oslikavanj­e uključio i treći put, 11 godina kasnije, u sklopu projekta Muzeja ulične umjetnosti, kada su se na zidu našli radovi i danas popularnih Lonca te Stipana Tadića. Neki od tih umjetnika oslikat će, nadaju se Bare i Boko, kultni zid i ovaj put. A njih sad čeka traženje sponzora s obzirom na to da će samo boje koštati – 50.000 kuna.

Raspisat će natječaj, a očekuju da će se prijaviti i dizajneri, kipari, arhitekti... Sudionici i posjetitel­ji hepeninga u svibnju moći će uživati i u kinu i restoranu – u vagonima

 ??  ?? Populariza­tori uličnog arta Boris Bare (lijevo) pokretač je “Pimp my pumpa”, a Marko Boko festivala na Braču
Populariza­tori uličnog arta Boris Bare (lijevo) pokretač je “Pimp my pumpa”, a Marko Boko festivala na Braču
 ??  ?? Julije Knifer ukrasio ga je meandrom
Julije Knifer ukrasio ga je meandrom
 ??  ?? Stipan Tadić s motivom iz Sikstine
Stipan Tadić s motivom iz Sikstine
 ??  ?? Lonac je i ovdje ostavio svoj mural
Lonac je i ovdje ostavio svoj mural
 ??  ?? Lunar se dvaput uključio u akciju
Lunar se dvaput uključio u akciju
 ??  ?? Krešimir Buden i 3D instalacij­a
Krešimir Buden i 3D instalacij­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia