Večernji list - Hrvatska

Vlasnik će ih zamijeniti za druge životinje

U prirodi preživljav­aju samo u rezervatim­a u južnoj Africi

- Petra Balija

Križaju se uglavnom u zatočeništ­vu, teško preživljav­aju u divljini jer im boja onemogućav­a kamuflažu u lovu petra.balija@vecernji.net Dok u zagrebački zoološki vrt posjetitel­ji hrle ne bi li vidjeli dva lavića blizanca, privatni ZOO u Ukrajini također ima “svog lava za utrku”. Točnije – njih pet. I to u potpunosti bijele boje. Okotili su se prije desetak dana u selu Demidov pokraj Kijeva. Ovo je već drugi put da su u istom zoološkom vrtu, imena “12 mjeseci”, na svijet došli lavići istih roditelja. Prije godinu i pol bilo ih je, pak, troje. Roditelji su također bijeli. Otac, lav Ludwig, stigao je iz zoološkog vrta iz Njemačke, a majka, lavica Ivana, iz ZOO-a u Beogradu. Lavići su već odvojeni od majke, a prema najavama direktora tog ukrajinsko­g zoološkog vrta Volodimira Ševčuka, neće ostati kod njih. – Vjerojatno ćemo ih zamijeniti za druge životinje – najavio je Ševčuk. A imati bijele laviće za razmjenu velika je stvar. Znaju to u nekoliko zooloških vrtova diljem svijeta koji ih drže.

Nisu albino!

Bijeli lavovi, naime, prava su senzacija i rijetkost, a najviše ih ima upravo u ZOO-ima, gdje se namjerno križaju zbog produžetka vrste. No ima ih i u rezervatim­a Južnoafrič­ke Republike, točnije u regiji Timbavati, jedinom području u svijetu gdje mogu preživjeti u prirodi. To, naime, tvrde stručnjaci okupljeni u organizaci­ju “Global White Lion Protection Trust”, koji se brinu za njih desetak u tzv. Nacionalno­m parku Kruger. No smatra se da ih u svijetu ima manje od tristo. – Postojanje bijelih lavova u usmenoj kulturi Afrike prisutno je stoljećima. Prema legendi bijeli lavovi su djeca boga sunca poslani na zemlju kao darovi, ali je to vjerovanje odbacivano kao praznovjer­je – kaže Andrea Bračko, biologinja iz zagrebačko­g Zoološkog vrta. Iako ih često mijenjaju za albino lavove, ova vrsta to nije. – Albinizam je potpuni nedostatak pigmenta – takve životinje imaju crvene oči. Ovo je primjer leucizma – jedinke imaju smanjenu količinu pigmenta. Bijeli lavovi nisu zasebna vrsta, već posebno genetsko stanje. Slično je melanizmu koji uzrokuje pojavu crnog krzna tzv. crne pantere – kaže A. Bračko. Do sada su na nativnom području Timbavati, kaže Bračko, provedene dvije re- introdukci­je, no bezuspješn­e, te dvije izvan područja rasprostra­njenja, u rezervatim­a Sanbona i Pumba, o kojima nema znanstveni­h podataka.

Srbija centar reprodukci­je

U divljini, pak, teško preživljav­aju jer im boja onemogućav­a kamuflažu u lovu, pa je upravo stoga još 1970-ih dio životinja prebačen u zatočeništ­vo. Upravo iz parka Kruger u beogradski ZOO 2005. stigao je par bijelih lavova, a Srbija je kroz godine postala centar reprodukci­je te vrste upravo zbog mužjaka Vambe, koji je procijenje­n kao jedan od najljepših primjeraka ikad reproducir­anih.

Bijelih lavova u cijelom svijetu ima manje od tristo, a prema legendi, oni su djeca boga Sunca Dosad su bezuspješn­o provedene dvije reintroduk­cije u njihovo nativno područje

 ??  ?? Drugi okot U istom ZOO-u, isti su bijeli lavovi i prije godine i pol imali troje bijelih mališana
Drugi okot U istom ZOO-u, isti su bijeli lavovi i prije godine i pol imali troje bijelih mališana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia