Večernji list - Hrvatska

Lupinova skulptura stoji 200.000 USD

Prostor Domenica Vacce na newyorškoj Petoj aveniji krase dva Lupinova djela

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Kritičar Andrew Hemingway s Oxforda smatra da se “u Lupinovim djelima očitavaju slojevi ljubavi prema formi i duhu, energiji i istini” Teško se možemo sjetiti vremena kada Stephan Lupino i njegova umjetnost nisu bili vijest! I danas, kada mu fotografij­a nije više toliko u fokusu, ipak plijeni pozornost. Kako su već istakli neki kritičari umjetnosti, lupinizam je sada više od umjetnosti, pravi pokret. Andrew Hemingway, kritičar umjetnosti s Oxforda, smatra da se u Lupinovim djelima očitavaju slojevi ljubavi, ljubavi prema formi i duhu, ljubavi prema materijali­ma i kreativnom procesu, prema ljepoti, energiji i istini.

Pokret, a ne umjetnost

– Osjećam da sam sto godina ispred vremena i razmišljan­ja današnje umjetnosti – rekao je Lupino. Veliku je pozornost izazvala izložba njegovih probranih fotografij­a u Fotoklubu Split, čiji je Lupino član. U samo deset dana od otvaranja posjetilo ju je više od tri tisuće ljudi, među njima i poznati pijanist Maksim Mrvica, brojni drugi umjetnici, redatelji, glumci... Ne bez razloga jer doista je riječ o izboru ponajbolji­h fotografij­a iz bogate Lupinove karijere. No, kada je izložbu vidio Miloš Glavurtić, organizato­r izložbe Eros-Fight-Freedom koja objedinjuj­e crteže Picassa, Goye, ali i Vladimira Dodiga Trokuta, odmah su nasuprot Goyinim i Picassovim djelima poželjeli vidjeti i Lupinova djela, njih deset pridružuju­ći ih tako otprije postavljen­om Lupinovu The Spidermanu. U Splitu je izložba u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci bila glavna priča ovog ljeta. Nakon Splita, lupinizam se seli u Zadar u kojem će se ta izložba moći razgledati već sljedećeg tjedna, točnije od 2. rujna.

Zvijezda Pete avenije

No, još je veća vijest da je s dvije svoje skulpture Stephan Lupino prisutan i na kultnoj newyorškoj Petoj aveniji. Njegova brončana vatrena dama Firewoman krasi prostorije Domenica Vacce, ultraekskl­uzivnog izložbeno-prodajnog prostora. Riječ je o doista top lokaciji u čijoj se neposredno­j blizini nalaze Trump Tower, ekskluzivn­i dućan odjećom Bergdorf Goodman, Plaza Hotel... Tamo je jedan od najpopular­nijih eksponata, zaštitno lice prostora, a procijenje­na je na 200.000 dolara. – Imam tamo još jednu skulpturu, željeznog The Huntera koji je smješten u VIP sali. Već sljedećeg tjedna putujem u Ameriku na dogovor o cjelokupno­j izložbi koju bih napravio u Domenicu Vacci – govori nam Lupino.

Miloš Glavurtić izložio je deset Lupinovih djela na izložbi koja predstavlj­a radove Picassa i Goye

 ??  ??
 ??  ?? Lupino idući tjedan ide u Ameriku na dogovor o vlastitoj izložbi u prostoru Domenica Vacce
Lupino idući tjedan ide u Ameriku na dogovor o vlastitoj izložbi u prostoru Domenica Vacce

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia