Večernji list - Hrvatska

Bal na vodi u Riju, atletska samba i košarkaško uskrsnuće

Rukometaši zakazali, vaterpolis­ti ostali u vrhu, a boks i jedrenje donijeli prve medalje u povijesti

- Katarina Kušec sport@vecernji.net

Na ljestvici medalja Hrvatska je na Igrama u Rio de Janeiru 17. na svijetu

Hrvatska je na Olimpijske igre u Rio de Janeiro poslala 88 sportaša, dosta manje od 107 koliko ih je predstavlj­alo Lijepu Našu četiri godine prije. No bilo ih je dosta jer su srušili londonski rekord. Londonskih šest medalja povećali smo u Riju na deset. Hrvatski sportaši tako su postigli povijesni uspjeh jer su zemlju s nešto više od četiri milijuna stanovnika smjestili po broju medalja na Igrama na 17. mjesto u svijetu. Još na ispraćaju olimpijaca Janica Kostelić, pomoćnica ministra sporta, obraćala se, po njezinim riječima, normalnim ljudima i sportašima, govorila im je kako je zdravlje najbitnije i kako se ne trebaju uzbuđivati zbog medalja, ali svi smo znali da kada već izbore Olimpijske igre, idu po medalje, a potencijal­a za medalje u našim je redovima bilo. No nitko nije slutio da će ih biti deset, niti je sanjao neke od njih. Igre u Riju donijele su nam, kako neugodna, tako i ugodna iznenađenj­a. Možda neki nisu uspjeli, ali sve stignu ispraviti u Tokiju 2020. godine, i možda baš ondje granice pomaknemo još dalje pa ćemo na ovih deset medalja gledati kao na londonskih šest sada.

JEDRENJE

Jedrenje nam je donijelo dvije medalje, zlato Šime Fantele i Igora Marenića te srebro Tončija Stipanović­a, ni Kljaković Gašpić nije bio daleko, na kraju je bio peti u klasi Finn. U Londonu smo imali 12 predstavni­ka, ali nismo osvojili medalju, a u Riju je zaljev Guanabara iskušalo osam naših.

TENIS

Četvero naših držalo je hrvatske rekete na teniskom olimpijsko­m turniru. Nakon samo dva predstavni­ka u Londonu, teniska se delegacija povećala. Ana Konjuh dobila je svoje mjesto, no zaustavlje­na je u šesnaestin­i finala, dok je najdulje igrao Marin Čilić koji je zaustavlje­n u osmini finala.

VESLANJE

Srebrni četverac iz Londona, za Rio se podijelio na jedan dvojac i jedan samac. Braća Sinković tako su se okitila zlatom, dok je Damir Martin, za razliku od Marija Vekića koji nas je 2012. godine predstavlj­ao u samcu, dobio srebro. Svi naši veslači u Riju tako su osvojili medalje.

STRELJAŠTV­O

Prva medalja u Riju bila je ona Josipa Glasnovića, osvojio je zlato u trapu. Jedina je to medalja u streljaštv­u za Hrvatsku na ovim Igrama, od sedam predstavni­ka koliko smo ih imali, Giovanni Cernogoraz, koji je u Londonu osvojio zlato u trapu, u Riju ga nije obranio, ali zlato je ipak u Hrvatskoj.

BOKS

Boks je sport u kojemu je Hrvatska osvojila prvu olimpijsku medalju u povijesti. U Londonu nismo imali predstavni­ka, dok smo u Brazilu imali dvojicu. Hrvoje Sep i Filip Hrgović branili su naše boje. I dok je Sep u poluteškoj kategoriji poražen u osmini finala, Hrgović je u superteško­j osvojio broncu.

GIMNASTIKA

Filip Ude i Ana Đerek bili su naši aduti u Riju kada se radi o gimnastici. Ude koji je u Pekingu osvojio srebro, na Igrama u Riju mogao je do medalje. No ponovio se London te je pao s konja. Ana Đerek je pak Igre napustila u kvalifikac­ijama, baš kao i Tina Erceg četiri godine prije nje u Londonu.

TE-KVON-DO

Te-kvon-do nas je ove godine ostavio bez medalja. Ana Zaninović, baš kao i naš jedini predstavni­k Filip Grgić, nije uspjela doći dalje od osmine finala, dok je Lucija, koja je imala broncu iz Londona, zaustavlje­na u četvrtfina­lu.

RUKOMET

Nakon bronce iz Londona, od Babićevih se rukometaša očekivala neka medalja i u Riju, ali u četvrtfina­lu su nas izbacili Poljaci. U Londonu smo imali i predstavni­ce u ženskoj konkurenci­ji, ali su ispale u četvrtfina­lu, a Rio sada nisu ni izborile.

ATLETIKA

Rio je bio plodno tlo za hrvatsku atletiku, Sandra Perković obranila je zlato iz Londona, povratnica Blanka osvojila je broncu, a Sara Kolak sve je iznenadila zlatom u bacanju koplja. Napredoval­i smo u odnosu na London, ondje je devet atletičara osvojilo jednu medalju, u Riju ih je bilo 10, a vratili su se s tri.

HRVANJE

I 2012. i sada imali smo po jednog predstavni­ka u hrvanju. Dok je svoju vizu za London izborio Neven Žugaj, koji je bio poražen u osmini finala, u Riju smo gledali Božu Starčevića. On je otišao nekoliko koraka dalje, čak do borbe za broncu, koju na kraju nije osvojio, bolji od njega bio je K. Hyeon-woo.

VATERPOLO

Ivica Tucak nije uspio napraviti ono što je u Londonu započeo Ratko Rudić. Naši su vaterpolis­ti s titulom olimpijski­h pobjednika doputovali u Rio. U Brazliu smo također došli do finala, ali ovaj je put na najvišu stubu postalja stala reprezenta­cija Srbije.

KOŠARKA

Izabranici Aleksandra Petrovića bili su sjajni na kvalifikac­ijskom turniru u Torinu i izborili nastup u Riju, gdje su u četvrtfina­lu naletjeli na Srbe, koji su ih poslali kući. U Londonu smo imali samo žensku reprezenta­ciju, koje nije bilo u Riju. No dečki su igrom pokazali da postoje dobri temelji za napredak.

 ??  ?? Damir Martin Sedam tisućinki “dosudilo” mu je srebrnu medalju u veslanju
Damir Martin Sedam tisućinki “dosudilo” mu je srebrnu medalju u veslanju
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia