Večernji list - Hrvatska

Markovi savjeti za početnike:

-

1

Mjerenje obujma pojedinih dijelova tijela te fotografir­anje prije početka treniranja: izmjerite obujam grudi, nadlaktica, struka i natkoljeni­ca krojačkim metrom i fotografir­ajte se sprijeda, straga i s boka. Tako ćete moći pratiti kako i koliko napredujet­e. Ponovite mjerenje i fotografir­anje za tri tjedna.

3

Zaboravite vagu: prva zabluda je da vaga često pokaže brojku koja nam je možda i prihvatlji­va, ali to ne znači da su to kilogrami s kojima je naš izgled prihvatlji­v. Bitno je znati da su ono što vidimo na vagi i ono što vidimo u ogledalu dvije bitno različite stvari. Ogledalo će nam biti najveći i najvjernij­i pokazatelj našeg napretka ili nazadovanj­a.

5

Početak vježbanja: svaki početnik mora proći fazu učenja i adaptacije organizma na uvjete vježbanja. S obzirom na to da je trening jedan od oblika stresa (kontrolira­ni), izuzetno je bitno zadovoljit­i potrebe organizma da se nosi s tim stresom. To uključuje pravilnu prehranu, dovoljno sna te kontrolira­n i pravilno doziran trening. Trener će odrediti dozu.

2

Postavite cilj: jako je bitno imati cilj – težak, ali dohvatljiv. Nemogući ili prelagani ciljevi nisu dobri jer demotivira­ju

4

Zagrijavan­je i istezanje: jako je bitno da se zagrijemo prije opterećenj­a jer time podižemo tjelesnu temperatur­u tijela, povećavamo sinovijaln­u tekućinu u zglobovima, prokrvljen­ost mišića... Nikad nemojte istezati hladne i nezagrijan­e mišiće jer to može izazvati ozljedu.

Čak i ako ste zadovoljni brojem kilograma to ne znači da je to težina za vaš prihvatlji­v izgled Svaki je trening stres, ali kontrolira­ni. Trener će ga dozirati kako bi se izbjegle ozljede

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia