Večernji list - Hrvatska

‘Ne znamo zašto su kitovi došli u plitki Jadran’

Ulješure koriste eholokacij­u pa im u plićaku nastaju problemi Kitovi mogu bez problema proći kroz plitko more, ali ostaju li dulje, ne snalaze se i nemaju što jesti jer se inače hrane na 1000 metara

- Snježana Črnjević snjezana.crnjevic@vecernji.net

Nakon dojave da kitovi ulješure plivaju Jadranskim morem blizu Rovinja, iz Instituta za istraživan­je i zaštitu mora Plavi svijet stiže i upozorenje. Kažu, s obzirom na to da je riječ o životinjam­a koje inače žive na dubinama koje premašuju 1000 metara, u plitkom sjevernom Jadranu s morem dubokim 20 do 30 metara život im je ugrožen.

Nekoliko lokacija

Ako ih ugledate, a zabilježen­a su tri kita na nekoliko lokacija, nemojte im prilaziti i nemojte ih proganjati. Ionako se u plićaku ne snalaze, a zbog dodatnog uznemirava­nja mogu se i nasukati i uginuti. – Možemo samo pretpostav­ljati zašto su kitovi došli u ovako plitko more. Znaju ući u Jadran, ali obično samo navrate u njegov južni dio i vrate se u Mediteran u kojem su ulješure prilično izolirane od ostatka vrste iz Atlantika. Zato i jesu ugrožene i zato ih je sve manje – kaže dr. sc. Draško Holcer, predsjedni­k Plavog svijeta.

Samo pretpostav­ke

Uzrok njihova dolaska u plitko more može biti pogrešna procjena, možda su uplašeni, izgubili se, a možda su i bolesni. – Ulješure koriste eholokacij­u i s pomoću zvuka stvaraju sliku prostora. Kada taj sustav koriste u plićaku, nastaju problemi, često ne znaju ni gdje se nalaze – ističe dr. Holcer. Mogu kitovi proći kroz plitko more, ali ostanu li dulje, zbog nesnalažen­ja mogu se i nasukati. U plitkom moru ostaju i gladni jer se hrane divovskim lignjama koje pronalaze na dubinama većim od 1000 metara. Od naše obale i plitkog mora opasnija je talijanska strana. U blizini grada Vieste na poluotoku Gargano nakon nasukavanj­a u prosincu 2009. uginulo je sedam ulješura. Prije dvije godine u blizini grada Vasto nasukalo se također sedam kitova. Njihovo kretanje pratili su još od otoka Visa, gdje su primije-

Prije dvije godine spašena su četiri kita nasukana na talijansko­j strani Jadranskog mora

2500 jedinki u Sredozemno­m moru

ćeni, stručnjaci Plavog svijeta koji su pravodobno upozorili talijanske kolege. Brza reakcija Grupe za hitne intervenci­je u Italiji spasila je četiri kita i uspješno ih vratila u more. Bila je to prva uspješno provedena akcija vraćanja ulješura u more u cijelom Sredozemlj­u. U Plavom svijetu kažu da nije bilo novih dojava, možda su se kitovi već vratili. Sve će pratiti i na vrijeme reagirati da bi ih spasili.

 ??  ?? 1000 m zaron mužjaka 2500 m zaron uhvacen sonarom
1000 m zaron mužjaka 2500 m zaron uhvacen sonarom
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia