Večernji list - Hrvatska

Gotovo je, vraćamo se u normalu, valjda niste potrošili sve peneze...

Obrtnicima je završio godišnji, opet su gužve na cestama, kafići su proradili, stižu studenti

- Stela Lechpammer

Ako ste tijekom ljeta od Dubrave do Novog Zagreba stizali za 15 minuta, na to sad možete zaboraviti. Radovi na prometnica­ma ne pomažu Kako se smanjuje broj dana koji su ostali do kraja ljeta, tako se u Zagrebu povećava broj ljudi. Poznatu “kolovošku pustoš” već je zamijenila prava gradska vreva, a tek se poneki sretnici koji su godišnji sačuvali za kraj ljeta mogu nadati da će je izbjeći.

Uskoro više autobusa

Gužva se prvo može primijetit­i na prometnica­ma koje su opet pune automobila. Zagrepčani tako mogu zaboraviti dolazak od Dubrave do Novog Zagreba za 15 minuta, a vozačima dodatne glavobolje zadaju i ljetni radovi jer nisu još baš svi dovršeni. U Selskoj će se, primjerice, kopati još ovaj tjedan, a asfaltiran­je Avenije Dubrovnik trajat će do kraja mjeseca. Do tada će svi koji idu autom na posao morati pretrpjeti čari “ljeti prekopanog Zagreba“. Ipak, od idućeg će tjedna lakše biti svima koji na posao idu javnim prijevozom jer se ukida ljetni vozni red te će se na ceste pustiti više vozila s većim brojem polazaka. Već je krajnji čas, napominju Zagrepčani, jer gužve su ovog tjedna u tramvajima i autobusima postale neizdržive. Osim na posao, Zagrepčani ponovno mogu i u šoping jer su se na svoja radna mjesta vratili obrtnici i trgovci. Uglavnom su svi u kolovozu uzeli kolektivni godišnji odmor te su zatvorili svoje radnje, no od ovog je tjedna većina opet zasukala rukave. Među njima je i zlatar Ivan Petek, koji radionicu u Vlaškoj 78 svakog ljeta zatvori uz specifičnu poruku koju ostavi mušterijam­a, a koja nasmije sve prolaznike. I dok je ove godine taj strastveni ribič uživao u odmoru, na vratima je ostavio poruku koja je ubr- zo postala hit i na društvenim mrežama: “Sve mi je teže delat, a nemrem vas ostaviti. Odoh na more. Željno vas čekam 22. 8. da me zvlečete iz minusa.” – Mislim da ljudima fali malo smijeha, moje poruke ih uveseljava­ju pa su postale tradicija – kaže zlatar koji, kako piše i na poruci, od ovog tjedna opet čeka mušterije. S obzirom na to da se većina kupaca vratila u Zagreb, obrtnici se nadaju da na moru ipak nisu potrošili sve peneze, pa će sada krenuti i potrošnja u metropoli.

Kao da nikad nismo ni otišli

Da se novčanici na obali nisu ispraznili nadaju se i ugostitelj­i. I dok su oni u centru grada imali navalu turista tijekom cijelog ljeta, mnogi su se kafići, restorani i klubovi također odlučili za kolektivni godišnji, posebice oni koji nisu na turistički­m lokacijama. No, odmor koji je uglavnom trajao od početka do sredine kolovoza za većinu je gotov, pa su terase kafića opet pune. – Bili smo malo na Jadranu, ali opet se radi punom parom, kao da nikada nismo ni otišli na odmor – govori u žurbi konobar Ante Milavić dok nosi piće gostima u kafiću Roko. Ponovno se otvorio ovaj tjedan s obzirom na to da je najpopular­niji među studentima iz obližnjeg doma Stjepan Radić u koji su također počeli stizati stanari. Iako akademska godina počinje u drugoj polovici rujna, u dom su se vratili oni kojima je ostao neki od ispita. Zato je prvi dan useljavanj­a na Savu stigao i student KIF-a Domagoj Kudric. Nije iznimka, kaže, ekipa se veoma brzo skupi i Sava odmah opet zaživi. Baš kao i cijeli Zagreb.

 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Ivan Petek (gore) simpatični je zlatar iz Vlaške 78, ali i strastveni ribič koji svako ljeto, kad ide na odmor, mušterije razveseli šaljivom porukom na vratima svoje radnje (lijevo)
LUKA STANZL/PIXSELL Ivan Petek (gore) simpatični je zlatar iz Vlaške 78, ali i strastveni ribič koji svako ljeto, kad ide na odmor, mušterije razveseli šaljivom porukom na vratima svoje radnje (lijevo)
 ?? G. STANZL/PIXSELL ?? Centar je opet pun, a teško je uhvatiti i mjesto u tramvaju
G. STANZL/PIXSELL Centar je opet pun, a teško je uhvatiti i mjesto u tramvaju
 ?? D. URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Domagoj Kudric uselio se na Savu: Polažu se ispiti
D. URUKALOVIĆ/PIXSELL Domagoj Kudric uselio se na Savu: Polažu se ispiti
 ?? D. URUKALOVIĆ/PIXSELL ?? Konobar Ante Milavić ponovno radi punom parom
D. URUKALOVIĆ/PIXSELL Konobar Ante Milavić ponovno radi punom parom
 ?? L. STANZL/PIXSELL ?? Više je auta, a i još kopaju, pa možete naići na krkljanac
L. STANZL/PIXSELL Više je auta, a i još kopaju, pa možete naići na krkljanac
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia