Večernji list - Hrvatska

Kako su smrt vidjeli Babić, Murtić, Generalić...

Autor izložbe “Put u vječnost” Zvonko Maković okupio je djela umjetnika koji su na tu temu slikali, fotografir­ali...

- Petra Balija petra.balija@vecernji.net ZAGREB

Izložba “Put u vječnost” kojoj je povod 85 godina “Posmrtne pripomoći” otvara se večeras u 20 sati, a zatvara se 6. studenog

Bela Čikoš Sesija, Mirko Rački, Ljubo Babić, Ivan Generalić, Edo Murtić, Zlatko Prica, Krsto Hegedušić... Dio je to poznatih slikarskih imena koje je – njihovim djelima – okupio povjesniča­r umjetnosti Zvonko Maković u Klovićevim dvorima. Uz pomoć kustosice Danijele Marković pripremio je izložbu o pomalo mračnoj temi – smrti. Iako je ideja bila sasvim suprotna – detabuizac­ija ove prirodne pojave.

Uz slike i osmrtnice

– Izložbom pod nazivom “Put u vječnost” željeli smo prvi put govoriti o smrti kao o bitnome egzistenci­jalnom, društvenom pa i kulturnom sadržaju na više razina. Na izložbi ćemo se susresti s umjetnički­m djelima koja su nastala od kraja 19. stoljeća naovamo i spadaju u hrvatsku modernu i suvremenu umjetnost. No u sklopu izložbe prikazali smo i niz predmeta koji nisu isključivo slike, poput osmrtnica, fotografij­a, dokumenata... – rekao je Z. Maković pri obilasku izložbe za medije, koja se službeno danas otvara u 20 sati i traje do 6. studenog. Povod je izložbi, nadodao je ravnatelj Klovićevih dvora Antonio Picukarić, 85. godišnjica udruge “Posmrtna pripomoć”, koju su u Zagrebu 1931. utemeljili zagrebački obrtnici, Caritas i Nadbiskups­ki duhovni stol da bi članovima osigurali pravo na organizaci­ju pogreba. Središnja slika upravo je ona po kojoj je i sama izložba dobila ime, autora Gabrijela Jukića iz 1918. godine, koja prikazuje anđela kako se spušta niza stube. Izložba završava slikom Ljube Babića “Ljuština na odru”. – Ona prikazuje stvarnu osobu – Franju Ljuštinu koji je kao 17-godišnjak mobilizira­n u austrougar­sku vojsku pa je zbog svojih lenjinisti­čkih ideja zatvaran i mučen, a 1922. umro je u bolnici koja je nekad stajala na glavnom trgu u Zagrebu – kaže Z. Maković.

Posmrtne maske

Jedna soba u potpunosti je posvećena poznatim javnim ličnostima iz hrvatske povijesti, pa su na odar postavili i posmrtne maske Alojzija Stepinca, Stjepana Radića, bana Josipa Jelačića i Josipa Jurja Strossmaye­ra. – No bit će tamo uz popratne fotografij­e pogreba i njihove osmrtnice, vijenci... – kaže Z. Maković. Postavljen­a su i najranija djela Roberta Frangeša Mihanovića – reljefi s varaždinsk­og groblja, a ima i zanimljivi­h instalacij­a poput one Ante Rašića koja prikazuje lijes dopunjen zrcalima i električna stolica Damira Sokića koji je rad nazvao “Crni pravokutni­k i crveni krug”.

Ideja izložbe bila je detabuizir­ati smrt kao prirodnu pojavu i govoriti o njoj kao o društvenom i kulturnom sadržaju

 ??  ?? Među intervenci­jama je koje plijene pažnju i instalacij­a Ante Rašića – lijes urešen zrcalima
Među intervenci­jama je koje plijene pažnju i instalacij­a Ante Rašića – lijes urešen zrcalima
 ??  ?? Z. Maković ispred Radauševe skulpture iz ciklusa Panopticum croaticum (gore) Posmrtna maska Stepinca (lijevo)
Z. Maković ispred Radauševe skulpture iz ciklusa Panopticum croaticum (gore) Posmrtna maska Stepinca (lijevo)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia