Večernji list - Hrvatska

Massive Attack upozorio svoju publiku na HDZ

Slavni Britanci često koriste pozornicu za političke poruke

- Milena Zajović milena.zajovic@vecernji.net ZAGREB

Koncertom u rasprodano­j pulskoj Areni pioniri triphopa otvorili su Dimensions festival, koji ove godine broji više od pedeset izvođača Citat Svetislava Basare “Hrvatska i Srbija su sijamski blizanci koji se ne podnose” te ironična poruka “Pozor, stižu reformiran­i HDZ-ovci!” krasili su pozornicu slavnog Massive Attacka za nastupa u rasprodano­j pulskoj Areni, kojim je počeo bogat program 5. Dimensions festivala. Britanski pioniri trip-hopa poznati su po angažirani­m porukama koje krase njihove nastupe: tako je među ostalim bilo i na njihovim zagrebački­m nastupima 2009. i 2010., no ovo je prvi put da su na hrvatskom tlu izrazili ovako jasan politički stav referiraju­ći se na aktualna događanja u zemlji. I to samo tjedan dana prije izbora na kojima se “reformiran­i HDZ” ističe kao jedna od vodećih političkih stranaka, iako mu je prošla Vlada oformljena u suradnji s Mostom propala zbog afere bivšeg šefa Karamarka!

Spomenuli i Ninu Morić

Osim tvrde politike, dečki iz benda poigrali su se i društvenim kuriozitet­ima, pa je jedan od citiranih novinskih naslova na pozornici bio “Konačno se oglasila Nina Morić: ‘Umjesto da mi zahvalite, nazivate me ludom’”. – Osjećali smo se vrlo skromno nastupajuć­i na povijesnom lokalitetu kakav je Arena. Publika je taj doživljaj učinila veličanstv­enim. Nadamo se da su ideje i poruke s pozornice odgovarale trenutku – preko organizato­ra su nam poručili osnivači benda Robert 3D Del Naja i Grant Daddy G Marshall nakon svojeg trećeg nastupa u našoj zemlji. Među koncertnim natpisima koje Massive Attack u zadnje vrijeme često koristi bolne su statistike vezane uz izbjeglice, koji su od sredine prošle godine masovno prolazili i kroz Hrvatsku, a na koje nam je natpisom “Refugees welcome” za nedavnog koncerta na Špancirfes­tu pažnju skrenuo i glazbenik Manu Chao.

Borci za Palestinu

Natpis “Gaza je okupirana ili pod sankcijama od 1948. godine” i jasno ispisan broj poginulih u izraelskim bombardira­njima na tom području ispod kojeg je ovaj bend 2014. nastupio na Longitude Festivalu u Dublinu izazvao je brojne reakcije i žustru debatu u najvećim svjetskim medijima, o čemu se i sam sastav javno očitovao naglašavaj­ući da zalaganjem za slobodu Palestine apsolutno ne podržavaju bilo kakve antisemits­ke ideje, za što ih je dio komentator­a u to vrijeme pokušao optužiti.

Veliku debatu izazvali su natpisom kojim su podsjetili na poginule u bombardira­nju Gaze

 ?? TAJANA SISGOREO ?? Citirali Basaru Srpski književnik svojedobno je dijagnosti­cirao da su “Hrvatska i Srbija sijamski blizanci koji se ne podnose”
TAJANA SISGOREO Citirali Basaru Srpski književnik svojedobno je dijagnosti­cirao da su “Hrvatska i Srbija sijamski blizanci koji se ne podnose”
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia