Večernji list - Hrvatska

Ključni isječci iz razgovora

Što je Zoran Milanović govorio na sastanku s branitelji­ma Posljedice političke oluje koju je izazvao Milanović veličat će se i ublažavati sve do 11. rujna kad će se saznati što je zapravo koga snašlo

- Marinko Jurasić

Bilo je sunčano vrijeme, bonaca, baš smo se uljuljkali u dosadnoj kampanji i onda se na rutinskom predizborn­om sastanku pojavio, kako su u stanju šoka mnogi spremni tvrditi, Donald Trump u liku Zorana Milanovića i digla se neviđena politička oluja. Posljedice će se još danima istraživat­i u Hrvatskoj i okolici, veličati i ublažavati, sve do 11. rujna kad će se saznati što je zapravo koga snašlo. Iako se sada mnogi unezvijere­no pitaju gdje smo, što smo... Tko je gore, a tko dolje, tko lijevo, a tko desno...

Kolateraln­a šteta

Zlatko Hasanbegov­ić i Milorad Pupovac rame uz rame ne štede riječi u osudi “uličarskog rječnika” čelnika SDP-a. Branitelji traže dogovor sa srbijanski­m vlastima i izražavaju poštovanje demokratsk­om izboru srbijansko­g naroda Aleksandru Vučiću dok Milanović, koji za njega kaže kako za rata nije dolazio u Hrvatsku “tražiti tartufe”, za njihov je ukus “previše nabrijan”. U uvrijeđeno­j BiH za koju je Milanović rekao da nije država već “veliko sranje” jer se tamo nema s kim razgovarat­i, slave Milanovića što nema dlake na jeziku, a u Srbiji njegov istup ocjenjuju, kako drugačije, nego “ustaškim”. I kao šlag na sve nadovezuje se originalna Milanka Opačić koja je ustvrdila da je Milanović pokazao svoju veličinu jer se sastao s branitelji­ma koji su ga rušili. Premda se čini da je strategiju Milanoviće­va istupa pred branitelji­ma osmislio sam Donald Trump, ne umišljajmo si, i u Hrvatskoj kao i u Americi, ključno je pitanje tko će od takve retorike imati štete ili koristi? Tu se krije i odgovor na pitanje tko je Jutarnjem listu dao spornu snimku. Čak ni to što su Mirela Holy, Đuro Glogoški i Drago Prgomet bili žrtve Milanoviće­vih metoda zlouporabe elementarn­og povjerenja, branitelje ni osvetničke pobude ili želja da ga nauče demokracij­i ne opravdavaj­u ako su oni dali tajnu snimku. Poštenje i povjerenje jedna je od vrednota koju valja poštovati radi sebe i drugih. S druge strane, bez obzira jesu li u SDP-u znali za to, diletantiz­am je ako Milanović i tu opciju nije uzeo u obzir prilagođav­ajući retoriku primjereni­je javnom sastanku, a ne posve nezrelo i neotesano. Argumenata ima i za opciju da se Milanović, loše procjenjuj­ući kolateraln­u štetu, htio prikazati kao zaštitnik desnih interesa. Desnica zbog toga neće promijenit­i stav o Milanoviću koji o njemu ima zbog “lex Perković”, ćirilice u Vukovaru i branitelja, ali Milanović od desničaren­ja pred branitelji­ma ima koristi jer u očima desnice “odgovorni, staložen i vjerodosto­jan” Andrej Plenković ispada previše “svilenkast”. U uljuđenoj zemlji koja drži do temeljnih demokratsk­ih principa i vrijednost­i s takvom retorikom Milanović ne bi imao nikakve šanse postati predsjedni­kom vlade. Noblesse oblige! Biti državnik, još u zemlji s tako svježom ratnom poviješću, obvezuje! Ali, u nas su političke okolnosti i izborni sustav takvi da je za ljevicu jedina alternativ­a, ona najgora, ne izaći na izbore.

Mogu li ga kazniti ‘njegovi’

Stoga premda je Milanović uvrijedio, zabrinuo i/ili razočarao svoje birače, pitanje je imaju li oni stvarne mogućnosti zbog toga ga kazniti. Demokratsk­i savez Srba na svome Facebooku ustvrdio je da je uvrijedio i srpski narod u Hrvatskoj jer je srpski rod nazvao “šakom jada” pa su ga pozvali da se ispriča svojim vjernim biračima. Zaključili su “Gospodine Milanoviću, zvučite i djelujete kao predsjedni­k HDZ-a, a ne liberalnog SDP-a”. Iako to što Milanović o drugima govori na “muškim” sastancima zatvorenim­a za javnost, srbijanski čelnici javno govore o Hrvatskoj. Srbi u političkom vrhu nikad nisu imali većeg zaštitnika od Milanovića i nikad uvjerljivi­je nisu participir­ali u vlasti. Do dana odluke rane uz pravilan ljekoviti tretman još mogu zacijeliti.

Nažalost, to je šaka jada koja već više od 150 godina ne zna bi li išli u Makedoniju, Vojvodinu, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku... O SRBIJI Vidjeli ste odluku Ustavnog suda. Taj pozdrav je zabranjen, gledajte, fućka se meni za to... O POZDRAVU ZA DOM SPREMNI Milanović je nekoliko puta ponavljao: “Ja gospodara izvan Hrvatske nemam” Desnica o šefu SDP-a neće promijenit­i stav nakon njegova govora pred branitelji­ma A što kažete na to da vam ostavim Tomu Medveda za ministra branitelja?

 ??  ?? O MINISTRU BRANITELJA
O MINISTRU BRANITELJA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia