Večernji list - Hrvatska

Dan White ga već pet godina želi u UFC-a, Riner ne želi čuti za MMA

Nikola Karabatić, Tony Parker, Zinedine Zidane, Alain Prost – sve su to francuski sportski velikani. Za Teddyja Rinera ne znaju

- Dražen Brajdić dražen.brajdic@vecernji.net RIO DE JANEIRO

Teddy Riner, taj iznimni francuski sportaš osvojio je svoje drugo zlato na Olimpijski­m igrama i u džudu nema konkurenci­je. Priču donosimo u tjedniku Max. Gorostas od 204 centimetra i 140 kilograma, od 2007. vlada svojom kategorijo­m, a tek mu je 29 godina. Svjetska prvenstva osvajao je osam puta i ima jednu broncu, pet puta je bio prvak Europe, a uz dva zlata ima i jednu broncu, onu na Igrama 2008. u Pekingu.

Japanci na mukama

Džudo je na Igrama od 1964. godine i Japanci su u njemu najdominan­tniji s 37 zlata, 19 srebra i 26 bronci. Ali, odmah do njih su Francuzi sa 14 zlata, deset srebra i 25 bronci, ponajviše zahvaljuju­ći kategorija­ma iznad 80 kilograma, u kojima Japanci ipak kaskaju. Zato je Ishii neugodno iznenadio, imao je svega 22 godine i cijeli svijet pod svojim nogama, donio je Japanu drugu uzastopnu zlatnu medalju na Igrama i činilo se da je budućnost idealna. A kad ono šok, od kojeg se Japanci nisu oporavili, u Londonu nisu imali predstavni­ka među 16 najboljih. Ali, malo im je lakše kad znaju da Teddyju Rineru nitko ne može ništa, koliko god se trudili. Zato ne čudi što ga u Japanu nazivaju “noćnom morom”, ali mu istovremen­o odaju nevjerojat­no poštovanje i bez imalo zadrške mu se dive. Tamnoputi Francuz pojavio bi se u Carioca Arena 2, publika bi mu skandirala s “Oleole-ole-ole! Teddy! Teddy!”, stao bi na tatami, naklonio se i uvjerljivo pobijedio. I tako iz borbe u borbu, bez odstupanja, bez imalo prostora protivnici­ma. Tako se ponaša i kad ga nazove predsjedni­k UFC-a Dana White. Bez odstupanja, uvijek ga odbije i tako posljednji­h šest godina.

Moj teritorij je tatami

Čak mu dopušta ono što je bila prepreka prilikom početnih pregovora s Fedorom Jemjeljane­nkom zato što se Rus nije želio odreći nastupa uz sambu. – U MMA nema časti, ne želim nastupati u kavezu s ciljem što je više ozlijediti svog protivnika tijekom borbe i što ga je više moguće izvrijeđat­i prije borbe. To nije za mene. I nemojte me krivo shvatiti, na tatamiju sam žestok, ali prema protivnici­ma imam poštovanje. U džudu nakon svake borbe protivniku se naklonite, stisnete mu ruku i zagrlite – pojasnio je Riner zašto ne želi u MMA. Cijeli tekst pročitajte u Maxu!

U MMA nema časti. Ne želim nastupati u kavezu u kojem je cilj ozlijediti suparnika

 ??  ?? Od prve do posljednje borbe nije pokazivao emocije - Teddy Riner
Od prve do posljednje borbe nije pokazivao emocije - Teddy Riner

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia