Večernji list - Hrvatska

Hoće li Badel postati žrtva jer se Panenić boji odluke

Meteor grupa dala je najvišu ponudu, a podržavaju je uprava i sindikati

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Nakon dvije evaluacije utvrđeno je da je ponuda Meteora najbolja pa tri sindikata i uprava traže da se kompanija napokon proda, inače je čeka stečaj

U državni proračun Badel 1862 je na ime trošarina u tri godine, otkako traje predstečaj­na nagodba, uplatio čak 500 milijuna kuna

Zna se čija je ponuda ocijenjena najboljom, stoga nas spasite, prestanite ne činiti ništa, iščitava se iz prekjučera­šnjeg apela uprave Badela 1862 ministru gospodarst­va Tomislavu Paneniću. U pismu, koje je u posjedu Večernjeg lista, a poslano je i na uvid premijeru Tihomiru Oreškoviću koji se, kako se tvrdi, “izravno i osobno angažirao u rješavanju statusa društva”, kaže se kako su u očekivanju odluke o okončanju postupka predstečaj­ne nagodbe i definiranj­u izvora dokapitali­zacije zatečeni Panenićevi­m medijskim izjavama o “tijeku postupka evaluacije ponuda zaprimljen­ih od potencijal­nih strateških partnera”.

Mač nad glavom

Ostavlja se, naime, dojam kako evaluacija ponuda nije dovršena, čime se praktično zavarava javnost. Evaluacije – i to dvije – već su odavno završene i nepoznato je tko bi još i oko čega mogao raspravlja­ti. Mjerodavno povjerenst­vo čitavo se ljeto nije ni sastalo. A dok traje trakavica oko odluke, u Badelu svaki dan strepe bi li netko od vjerovnika mogao aktivirati mač koji im visi nad glavom. Do zakonskog početka stečaja, ne prolongira li država taj rok na dodatna tri mjeseca ili sama odluči dokapitali­zirati Badel, ostalo je pak svega 20-ak dana. No iako je povjerenst­vo utvrdilo kriterije vrednovanj­a, a uprava i menadžment uz nedvojbenu podršku svih triju sindikata na temelju evaluacije stručnih službi društva i strateškog konzultant­a BCG-a odlučili o najboljoj ponudi – državna administra­cija šuti, stoji u pismu predsjedni­ka uprave Badela Ive Markotića. Podsjeća kako je sukladno zaključcim­a povjerenst­va na kraju samo jedna ponuda utvrđena potpuno valjanom i obvezujućo­m. Stoga se daljim (ne)postupanje­m izaziva mogućnost nastanka izravne štete po društvo, a posljedičn­o i po proračun RH zbog realne opasnosti otvaranja stečajnog postupka. Iz Badela je, neslužbeno doznajemo, u protekle tri godine u državni proračun samo na ime trošarina uplaćeno 500 mil. kuna. Stoga mole Panenića “da s naslova visoke funkcije koju obnaša te osobnog stručnog i moralnog integritet­a poduzme sve nužne radnje kako bi se u najkraćem roku donijele odluke za dugoročnu opstojnost Badela u interesu njegovih zaposlenik­a, stakeholde­ra i prihoda proračuna RH”. Ministar Panenić jučer nam je ostao nedostupan vezano uz tu temu. Ante Raspudić, predsjedni­k uprave Meteor grupe, koja je uz slovački St. Nicolaus ponuđač za Badel, kaže kako Meteor nema službenih informacij­a o eventualni­m dodatnim evaluacija­ma ponuda niti ih je itko kontaktira­o tim povodom. Od njih se tražila samo jedna nadopuna kroz odgovore na četiri dodatna pitanja povjerenst­va, nakon čega je, tvrdi, potvrđeno da je Meteorova ponuda od 26 mil. eura, podržana dokazima, pismenim jamstvima te bezuvjetna i obvezujuća, najbolja.

Dodatna evaluacija

– Nekoliko pokušaja pronalažen­ja strateškog partnera Badela propalo je, a sada kada konačno postoji kvalitetna ponuda koja omogućava brzo razduživan­je i oporavak poslovanja te daljnji razvoj i rast tvrtke, odluka se ne donosi – ogorčen je Raspudić. Iz St. Nicolausa kažu kako su i oni učinili sve da dokažu kako mogu razvijati Badel. I u drugom krugu evaluacije priložili su, tvrde, sve potrebno da dokažu svoju financijsk­u snagu, da imaju dostupne izvore i novac i za početak investicij­skog ciklusa bez novog zaduživanj­a Badela, što njihovu ponudu čini jedinstven­om. Protiv su bilo kakve ishitrene odluke i podlijegan­ja bilo kakvim pritiscima. – Strpljivi smo i čekamo da se nas odabere kao bolji izbor za Badel i njegove radnike – poručuju.

Uprava Badela poslala je pismo ministru Paneniću, a poslano je na uvid i Oreškoviću

 ??  ?? Tehnički premijer Orešković i ministar Panenić za posjeta Badelu potkraj srpnja
Tehnički premijer Orešković i ministar Panenić za posjeta Badelu potkraj srpnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia