Večernji list - Hrvatska

Hrvatske stranke složne: Srbiji se ne smije popustiti

Beograd će morati ukinuti zakon o univerzaln­oj jurisdikci­ji, dati podatke o nestalima...

- Tomislav Krasnec ZAGREB

Domaći političari i strani novinari različito tumače razinu napetosti u odnosima Hrvatske i Srbije i njezine prave razloge

Za promatrače izvana, razina napetosti u odnosima Hrvatske i Srbije ipak nije toliko dramatična. Tim Judah, vrlo upućen i utjecajan novinar tjednika Economist, kaže za Večernji list kako mu se ne čini da je sve toliko dramatično, nego jednostavn­o – glupo. – Puno toga što se događa je jednostavn­o kretenski – smatra Judah. – Sve se to događa zbog unutarnje politike. Ne mislim da će biti novog rata. Možda previše ljudi provodi previše vremena pod suncem na plažama usred kolovoza da bi obraćali pozornost. A i Hrvatska ima predizborn­u kampanju – dodaje. Bivši predsjedni­k RH Ivo Josipović smatra da je trenutačno veća krivnja na hrvatskim političari­ma nego na srpskim.

Obostrani verbalni napadi

– Žalosno je da obje velike političke opcije zloupotreb­ljavaju odnose sa Srbijom, pa i s BiH, radi unutarnjop­olitičkih obračuna. Vidjeli smo cijelu onu raspravu o progonu ratnih zločina koja je iracionaln­a i šteti branitelji­ma jer ne rješava njihov problem. Ovo s Milanoviće­m je novi element jer on koristi potpuno neprimjere­n rječnik i izaziva loše strasti s obje strane granice. Ne želim reći da je s druge strane u Srbiji cvijeće, ali mislim da trenutačno, nažalost, naši političari generiraju glavne negativne emocije – kaže Josipović. No, i srpski političari neprestano divljaju u svojim izjavama koje vrijeđaju Hrvatsku. Od Tomislava Nikolića koji je 2012. izjavio da je Vukovar srpski grad, preko Ivice Dačića koji je 2014. u Bruxellesu tvrdio da je izravan izlaz na Jadransko more povijesni i strateški cilj Srbije, do Aleksandra Vučića koji je ovih dana usporedio Jasenovac s Olujom. – Problem je u tome što je Vučić vrlo vješt politički manipulato­r – kaže jedan od pretendena­ta na mjesto šefa hrvatske diplomacij­e u slučaju da njegova stranka pobijedi na sljedećim izborima, a koji je želio ostati anoniman jer nediplomat­ski opisuje osjetljive odnose. – On zapali situaciju, ponekad sam, ali češće preko ministra Aleksandra Vulina i onda se prikazuje kao spasitelj koji gasi, i to jezikom koji želi čuti međunarodn­a zajednica. Naš je problem što pokazujemo nezrelost kao država, jer se vrlo lako damo navući u te igre – objašnjava taj sugovornik. Potpredsje­dnik SDSS-a Milorad Pupovac kaže da se može razgovarat­i i o tome postoje li kod Vučića “elementi i takve taktike”, ali naglašava nešto drugo: – Kad razmišljam o tome što se događa, rekao bih da se oni približava­ju Europi pa imaju sve obveze koje to nosi sa sobom, a mi se udaljavamo od Europe jer netko misli da mi to možemo. I to je osnova problema koji u ovom trenu postoji između hrvatske i srpske politike – kaže Pupovac. Vučić se od nekadašnje­g velikosrps­kog nacionalis­ta i ratnog su- radnika Vojislava Šešelja prometnuo u proeuropsk­og reformator­a Srbije, što mnogi državnici na Zapadu podržavaju, no britanski novinar Robert Fisk u svibnju je u listu Independen­t upozorio da “Europa ima zabrinjava­juće lošu memoriju” o Vučićevoj prošlosti. Eric Gordy, profesor koji predaje o politici jugoistočn­e Europe na University Collegeu u Londonu, smatra da Vučić ima ovakvu kalkulacij­u:

Radi što se od njega traži

– Njegova baza su radikalni nacionalis­ti i on to zna. No, njegova kalkulacij­a je da će mu oni dopustiti da radi što je nužno u javnoj politici, da radi ono što se od njega traži u EU oko suradnje s Kosovom i slično, ali da im mora dati nešto simbolično. I za svaki ustupak koji napravi oko Kosova, on će poslati nekog poput Vulina ili Dačića da digne tenzije s Hrvatskom ili BiH. I birači koji su na nacionalis­tičkoj desnici to prožvaču, njih nije briga za njegovu javnu politiku, ionako politika za njih predstavlj­a takve simbolične geste – komentira Gordy.

Ne želim reći da u Srbiji cvate cvijeće, ali mislim da trenutačno, nažalost, naši političari generiraju negativne emocije IVO JOSIPOVIĆ bivši predsjedni­k RH

 ??  ?? Aleksandar Vučić vrlo je vješt politički manipulato­r, njegova su baza radikalni nacionalis­ti i on to zna
Aleksandar Vučić vrlo je vješt politički manipulato­r, njegova su baza radikalni nacionalis­ti i on to zna
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia