Večernji list - Hrvatska

Jednostavn­i i zabavni videopoziv­i stigli iz Googleove radionice

- Tanja Ivančić tehno@vecernji.net

Google Duo videoaplik­acija vrlo je brzo dospjela na prvo mjesto ljestvice 10 najboljih besplatnih aplikacija na Google Playu Duo je nova mobilna aplikacija iz radionice Googlea. Riječ je o aplikaciji za jednostavn­o uspostavlj­anje videopoziv­a – jedan na jedan. U tjedan dana od početka lansiranja, objavljeno je jučer, aplikaciju je preuzelo pet milijuna ljudi. Sundar Pichai, Googleov prvi čovjek, pohvalio se tim podatkom na Twitteru. I, naravno, zahvaljuju­ći tome aplikacija je vrlo brzo dospjela na prvo mjesto ljestvice 10 najboljih besplatnih aplikacija na Google Playu. Aplikacija je dostupna i za one koji imaju iPhone, dakle na iOS platformi, s ocjenom 4.

Jednostavn­ost je cilj

Dakle, radi se o servisu za uspostavu videopoziv­a, što samo po sebi nije nikakva novost na tržištu. Jer Face-time postoji već godinama, a Skype još i dulje ubrojimo li desktop verziju, odnosno onu za računala. Valja napomenuti da je i Google već odavno u svojim Hangoutsim­a (prije znanim kao Gtalk) nudio istu mogućnost. Ipak, u Googleu su očito procijenil­i da je vrijeme za lagano osvježenje svoje ponude za komunikaci­ju te su se odlučili za izdvajanje samo jednog njezina segmenta. Pojednosta­vljivanje je u trendu za Google, a kad ekipa iz ove megauspješ­ne američke kompanije postavi trend, on se uglavnom prihvati. Videopoziv­i, nakon prvotnog buma Skypea koji je mahom služio i služi poslovnjac­ima, nije zaživio u očekivanom opsegu. Mnogi ne vole da ih se vidi pa su pozivi i dalje brojniji od onih u kojima se pozivatelj i pozvani gledaju preko ekrana mobitela.

I na hrvatskom jeziku

Google Duo, pak, toliko je jednostava­n da jedostavno mami da ga koristite, a s druge strane ima i jednu odličnu mogućnost nazvanu Knock- Knock. Radi se o tome da vidite pozivatelj­a i prije nego što se odlučite prihvatiti njegov poziv. Na ekranu

Google svoje aplikacije lokalizira, tako da je i ova aplikacija dostupna na hrvatskom jeziku

dok mobitel zvoni već vidite lice pozivatelj­a koji očekuje da mu se javite. Ta funkcional­nost, koju možete i ukloniti, doista je zabavna. Naravno, isprobali smo je, dostupna je na 80 jezika pa i na hrvatskom, jedino je KnockKnock funkcional­nost ostala nepreveden­a. Znalci tvrde da dobro radi i na slabijoj mobilnoj mreži odnosno 2Gu. Automatski smanjuje kvalitetu videa i prebacuje se na glasovni poziv ako je kvaliteta veze slaba, a moguće je prebaciti se s mobilnog interneta na wi-fi usred poziva. Hoće li kvaliteta aplikacije pripomoći većoj popularnos­ti? Sudeći po dosadašnji­m brojevima i Googleovoj reputaciji, trebala bi zaživjeti bez problema.

 ??  ??
 ??  ?? Jednostavn­ost sučelja odlika je aplikacije, a odlično je što vidite pozivatelj­a prije nego što se javite
Jednostavn­ost sučelja odlika je aplikacije, a odlično je što vidite pozivatelj­a prije nego što se javite

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia