Večernji list - Hrvatska

Uefa mijenja sustav kvalifikac­ija za LP! Našem prvaku preteško

Od sezone 2018./2019. najjače europske zemlje imat će izravno po četiri predstavni­ka u elitnom natjecanju

- igor.flak@vecernji.net Igor Flak ZAGREB

Je li odlaskom Michaela Platinija iz Uefe odzvonilo takozvanim malim klubovima, prvacima iz zemalja koje po koeficijen­tu (čitaj kvaliteti natjecanja) nisu u vrhu europske nogometne kvalitete? Zna se da je upravo u svom penjanju na vrh Uefine piramide nekoć sjajni francuski nogometaš upravo tadašnjom reformom uspio omogućiti klubovima poput zagrebačko­g Dinama da nastupaju u tom bogatom natjecanju. Dinamo je zaradio 50 milijuna eura od nagrada otkad se takav format primjenjuj­e. No, čini se da je novo Uefino vodstvo ipak popustilo pritisku velikih i moćnih klubova koji su najavili osnivanje svoje elitne nogometne lige. Bez okrilja Uefe.

Kraj za male klubove

No europska nogometna organizaci­ja najavila je da će do promjene sustava natjecanja u Ligi prvaka doći u sezoni 2018./2019. Na taj način žele “titrati” moćnim i bogatim klubovima te posve zatomiti draž nogometne igre, uzbuđenja koje donose nogometna iznenađenj­a. Naime, zagrebački Dinamo u posljednji­h je šest godina četiri puta nastupao u Ligi prvaka samo zbog toga što mu je to popustljiv­i ždrijeb dopustio. A to je značilo da je vodio bitku s prvacima Austrije, Danske, Bugarske, Švedske i sličnih zemalja. U istom je trenutku Monaco morao jedne godine igrati protiv Valencije, a druge protiv Villarreal­a. Ili ovotjedni primjer kada je Porto izbacio Romu, a obje bi momčadi imale puno toga za reći u Ligi prvaka. Prema novom modelu kvalifikac­ija za LP, toga više neće biti i znatno će se otežati put hrvatskom prvaku u “ligu bogataša”. U Nyonu bi ih pokušali zadovoljit­i tako da najjačim ligama vrate veći broj izravnih sudionika LP-a. Pa bi tako prva četiri saveza (sada su to: Španjolska, Engleska, Njemačka, Italija) imala po četiri kluba u LPu, oni od 5. do 7. mjesta dva (Francuska, Rusija, Portugal), savezi od 8. do 12. mjesta (Ukrajina, Češka, Turska, Švicarska) samo prvaka, dok bi se oni koji zauzimaju mjesta od 13. do 55. tukli kroz kvalifikac­ije. I u ovom trenutku hrvatski bi se prvak upravo nalazio na toj 13. poziciji.

Profit je najvažniji

U jednom trenutku spominjala se mogućnost da bi Hrvatska imala dva predstavni­ka u pretkolima za plasman u LP, a u ovom slučaju

Juve je u pojačanja uložio 157,5 milijuna eura, Sevilla 70 milijuna, Lyon 7,5 milijuna... Prosjek gledanosti na Dinamovim utakmica u LP-u bio je skromnih 15.344 gledatelja U ovom trenutku prema koeficijen­tu Hrvatska se nalazi na 13. mjestu. Ono vodi samo u Europa ligu

ne bi imali nijedan klub. Već bi prvak igrao u Europskoj ligi. Uz najavu promjene formata spominje se i povećanje nagradnog fonta za oba europska klupska nogometna natjecanja. Na taj način Uefa želi barem malo utješiti većinu klubova koji nikako po svojem rejtingu, ali i proračunu neće biti u mogućnosti izboriti nastup u tom prestižnom natjecanju. Nogomet je odavno postao jedan vrlo, vrlo unosan biznis u kojem samo dio klubova uživa. No, to je današnjica u kojoj je profit puno bitniji od samog sporta.

Ako ovo bude konačna odluka, više nema smisla da se zove Liga prvaka, nego bogataša

 ??  ?? Barcelona i Messi više neće igrati protiv slabih suparnika
Barcelona i Messi više neće igrati protiv slabih suparnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia