Večernji list - Hrvatska

Kuća u kojoj se zaboravlja na gradsku vrevu i užurbanost

Kamena dvokatnica od 130 godina s novim vlasnicima dobila je i moderan, zakrivljen­i bazen

- Iva Ćurić

Interijer Kuća za odmor u Rovinjskom Selu doživjela je najviše promjena na okućnici čime se dobila veća privatnost iva.curic@vecernji.net Velika prednost pri kupnji stare istarske kamene kuće u Rovinjskom Selu, mjestu nadomak Rovinja, aktualnim vlasnicima bila je činjenica da je samostojeć­a (u selu su uglavnom sve dvojni objekti) te da je od svoga nastanka u 19. stoljeću uvijek bila redovito održavana.

Novi mediterans­ki vrt

Novi stanari stoga nisu ništa mijenjali u građevinsk­om ili prostornom segmentu, nego su je samo uredili po svome ukusu. No, zato je eksterijer veličine 400 četvornih metara doživio temeljite promjene i dobio novu dimenziju luksuza, ljepote i mediterans­ke autentično­sti. – Kada smo kupili kuću, nije bilo bazena, bili su tu samo travnjak, nekoliko maslina i jedan stari badem. Izgradili smo bazen od 24 četvorna metra te zasadili oleandre, mnoštvo lavande i drugo začinsko bilje – govori vlasnica. Bazen plijeni i svojim oblikom, koji je tako načinjen da bi pratio zakrivljen­e oblike zidova okućnice te je usto uzdignut od donjeg dijela dvorišta. To je rezultiral­o da je sunčalište pokraj bazena potpuno okruženo zelenilom. Igra biljkama doprinijel­a je većoj privatnost­i dvorišta i kuće koja se nalazi u sredini mjesta. Pridavanje pažnje uređenju okućnice, naročito kada je, kao u ovom slučaju, riječ o kući za odmor koju njezini vlasnici i iznajmljuj­u, iznimno je bitna jer u ljetnim mjesecima služi i kao dnevni boravak na otvorenom. Interijer je znatno manji od eksterijer­a i iznosi “svega” 90 četvornih metara raspodijel­jenih na tri etaže – prizemlje je rezerviran­o za dnevnu zonu, prvi kat za dvije, a drugi, potkrovni, za jednu veliku spavaonicu s kupaonicom. Pri adaptaciji, otkriva vlasnica, zadržan je oblik kakav je nekada bio. Isti taj dojam nastojao se postići i uređenjem u rustikalno­m stilu. – Htjeli smo dobiti taj starinski štih. Od namještaja nabavljeno je samo ono nužno, ali pozornost je posvećena mnoštvu detalja, uglavnom starinskim ukrasima – ističe vlasnica pokazujući na prekrasan smeđi stolić u dnevnom boravku koji je zapravo antikna restaurira­na škrinja. Najdraži detalj na kući vlasnici su plavi prozori i škure jer odlično ističu bijeli kamen od kojeg je napravljen­o pročelje, a ostavljen je i u unutrašnjo­sti.

Naglašena ljepota kamena

Vlasnici su time htjeli naglasiti ljepotu tog kamena i dati kući što autentični­ji izgled. Osim kamena, u interijeru prevladava još jedan prirodni materijal, drvo – od namještaja do spuštenih stropova i stropnih greda. Isti stilski odabir ponavlja se i u eksterijer­u – drvena sjedeća garnitura pod nadstrešni­com, ležaljke za sunčanje, kameni stol i roštilj u eksterijer­u čine zaokruženu priču s interijero­m. Teško je ovdje naći moderne elemente – iznimka su jedino električni uređaji. Romantika, rustikalni ugođaj i arhitektur­a te mirisi Istre ovdje su ipak imali prioritet.

Rustikalni­m uređenjem nastojao se sačuvati duh kuće kakva je bila nekoć, čemu uvelike pomažu i antikni detalji i odabrani komadi namještaja

 ??  ??
 ??  ?? Dvorište krasi starinska sjenica s kamenim stolom i roštiljem
Dvorište krasi starinska sjenica s kamenim stolom i roštiljem
 ??  ?? Željezo je doprinijel­o rustikalno­m štihu
Željezo je doprinijel­o rustikalno­m štihu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia