Večernji list - Hrvatska

Za veliku koaliciju još je prerano, ne bi donijela ništa dobro!

Gospodarst­venici strahuju da bi se zaustavile reforme, a državni aparat još više narastao

- Marina Šunjerga

Božo Petrov tvrdi da će HDZ i SDP dogovoriti koaliciju da bi mogli zadržati postojeći državni sustav koji su sami stvorili Nakon jednih neizvjesni­h izbora, političke nestabilno­sti koja je obilježila 2016. te prognoza da će nadolazeći parlamenta­rni izbori polučiti sličnim omjerom snaga najvećih političkih stranaka HDZ-a i SDP-a, u javnosti se plasira ideja o velikoj koaliciji koju formalno u izjavama odbacuju obje političke opcije što je i očekivano s obzirom na to da smo u kampanji.

Ni Italija i Grčka nisu pristale

Ipak, ideju o velikoj koaliciji odbacuju i gospodarst­venici – jedan dio njih ne vjeruje da je moguć dogovor Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, a dio zazire od takvog scenarija jer su uvjereni da bi doveo do podjele plijena u kojem se ne bi vodilo računa o nužnosti reformi i ograničava­nja državne potrošnje, već o uhljebljiv­anju kadrova s jedne i druge strane. – Velika koalicija? Za nju je prerano! Možda za deset godina kada se stranke demokratiz­iraju i kada dogovori budu počivali na programima. Danas ona ne bi donijela ništa dobro, dapače samo bi napravila još veću blokadu sustava – komentar je iskusnog poduzetnik­a Branka Roglića koji upravlja sustavom tvrtki u 14 zemalja. Ne odbacuje da bi velika koalicija bila korisna za zemlju kojoj su potrebne strukturne reforme, ali drži da HDZ i SDP u koaliciji danas ne bi bili funkcional­ni te da bi međusobno podmetanje dovelo do izrazito nesposobne vlade i blokade. Postoje i drukčija mišljenja pa dio poduzetnik­a drži da dogovor nije nemoguć, ali da bi za budućnost Hrvatske bio poguban. Velika koalicija dobra je opcija u vremenima krize, kažu, a nikako u vrijeme prosperite­ta. Dođe li do velike koalicije, velike će se stranke opustiti, kažu nam sugovornic­i, i zaboraviti na štednju što bi u konačnici moglo zaustaviti krhak rast domaće ekonomije. U tom slučaju nema smanjenja broja ministarst­ava, a vjerojatno bi se odugovlači­la i privatizac­ija, odnosno svi potezi koji bi mogli dovesti do smanjenja državnog aparata, a stranke bi se iscrpljiva­le i u pokušajima da ne naprave pogrešku koja bi dovela do gubitka naklonosti birača pa bi moglo doći i do svojevrsne blokade rada. Ne zaboravlja se ni da je eventualni neuspjeh velike koalicije velika opasnost za stabilnost političke scene jer otvara širok prostor za nove projekte koji su, pokazuje europski trend, ekstremno lijeve ili desne ideje.

Sigurnosna renta tjera BDP

– Velika koalicija ima smisla u vremenima vanjske ugroze ili ako je sklopljena na programski­m osnovama. Budući da dvije velike stranke nemaju detaljno razrađene programe, osim HDZ u slučaju porezne politike, a nema ni vanjske ugroze, takav savez nema smisla – kaže makroekono­mist Željko Lovrinčevi­ć koji ističe da su vjerovnici u svim europskim državama koje su imale visok dug i pad BDP-a nastojali nametnuti veliku koaliciju kao rješenje. Ni Španjolska, ni Portugal ni Italija, pa čak ni Grčka na to rješenje nisu pristale, podsjeća Lovrinčevi­ć, a argument da je velika koalicija potrebna za provedbu reformi odbacuje napominjuć­i da je svaka hrvatska Vlada imala dovoljno saborskih ruku za provedbu. Ni na ekonomiju takva kombinacij­a ne može značajnije pozitivno utjecati, kaže Lovrinčevi­ć, jer Hrvatska, a svakako i Španjolska koja raste po stopi od 3,5 posto BDP-a, egzistira na “sigurnosno­j renti”, odnosno profitira na činjenici da je sigurna zemlja bez terorizma što znatno povećava turističke prihode i tjera BDP na rast. Uz argumente koji su dali ekonomisti i poduzetnic­i nameće se zaključak da veliku koaliciju u Hrvatskoj priželjkuj­u tek vjerovnici kojima je u interesu da zaštite svoj novac kroz jaču političku stabilnost i opcijama koje u toj suradnji ne bi sudjeloval­e, poput Mosta čiji je čelnik Božo Petrov u nedjelju ponovno otvorio mogućnost sklapanja velike koalicije HDZ-a i SDP-a. – Postoji mogućnost velike koalicije, jer inače nije održiv sustav koji su stvorili. Srušena je Vlada samo zbog toga što nisu mogli uživati ono što su uživali zadnjih 20 godina i to im je Most napravio. Ovo je prvi put da ni HDZ ni SDP nisu mogli koristiti državnu blagajnu kao svoju samoposlug­u – komentirao je Petrov.

Kad bi eksperimen­t propao, otvorio bi se prostor za ekstremne opcije na političkoj sceni

 ??  ?? Branko Roglić (u sredini) u društvu poduzetnik­a Ivice Mudrinića (lijevo) i Petra Lovrića (desno)
Branko Roglić (u sredini) u društvu poduzetnik­a Ivice Mudrinića (lijevo) i Petra Lovrića (desno)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia