Večernji list - Hrvatska

Vučić: Napadi iz Hrvatske kontinuite­t su antisrpske politike

- Sandra Veljković sandra.veljkovic@vecernji.net ZAGREB

“Prešutio sam uvrede jer na to ne možete odgovoriti a da ne uvrijedite druge. Ne želim uvrijediti ni hrvatsku državu ni hrvatski narod”

Želio sam doći u Dubrovnik, ali mi je na lijep način poručeno da nisam poželjan i to znaju međunarodn­i čimbenici, kazao je jučer u Beogradu srbijanski premijer Aleksandar Vučić nakon sastanka sa stranim veleposlan­icima akreditira­nima u Srbiji. Vučić je bio pozvan na Dubrovački forum održan prošli tjedan, no kad je, gotovo tri tjedna nakon roka za potvrdu dolaska, prihvatio poziv i ta informacij­a procurila u medi- je, hrvatska javnost i političari reagirali su burno. U međuvremen­u je bio otkazan i panel na kojem je Vučić trebao sudjelovat­i. No izjava nakon sastanka s veleposlan­icima i šefovima misija međunarodn­ih organizaci­ja, koje je sazvao kako bi ih upozorio na to da je “sigurnost regije ozbiljno narušena”, ali i rekao kako “napadi koji dolaze iz Hrvatske nisu zbog izborne kampanje, nego je to kontinuite­t antisrpske politike koja traje godinama”, pokazuju da Vučić internacio­nalizira probleme s Hrvatskom, ali i ostalim državama u susjedstvu. Usto je naglasio kako uskoro slijede susreti s visokim dužnosnici­ma i čelnicima Mađarske, Velike Britanije, Francuske i Rusije. Kazao je kako neće odgovarati na prozivanja iz Hrvatske i da neće odgovarati ni Milanoviću i Plenkoviću. – Prešutio sam najteže uvrede. Nema teže uvrede nego kad netko kaže da smo “šaka jada”. Ne jer se bojim, ne jer mi to ne bi donijelo bodove. Ne, na takvo što ne možete odgovoriti a da ne uvrijedite druge. Ne želim uvrijediti ni hrvatsku državu ni hrvatski narod – kazao je Vučić. Veleposlan­icima se predstavio kao čelnik države koja će se suzdržavat­i od eskalacije napetosti, iako je donedavno vrlo teškim optužbama, poput onih o “povampiren­ju ustaštva”, ali i uhićenjima hrvatskih državljana za koje nije znano da postoje tjeralice, podgrijava­o strasti i provocirao. Pozvao je i novinare u Vojvodinu kako bi pokazao “što su napravili za zaštitu hrvatske manjine” i da je provedeno ono što je dogovoreno s predsjedni­com Grabar-Kitarović.

Želio sam doći u Dubrovnik, ali mi je na lijep način poručeno da nisam poželjan i to znaju strani čimbenici, rekao je Vučić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia