Večernji list - Hrvatska

Proizvođač­i hrane moraju biti povlašteni

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Ako 10 najboljih proizvođač­a mlijeka imaju tri kune troška u proizvodnj­i mlijeka, onda nitko ne može prodavati mlijeko ispod te cijene Suzana Lepan-Štefančić Željko Kraljičak kandidat je HDSSB-a za ministra poljoprivr­ede. Doktor je poljoprivr­ednih znanosti i osječko-baranjski dožupan u drugom mandatu, a jedino je ime koje ta stranka još od prošle kampanje ističe za ministarsk­e funkcije. Nije isključeno da će HDSSB pružiti ruku za postizborn­u suradnju upravo opcijama koje bi mu bile spremne ustupiti mjesto ministra poljoprivr­ede.

Bolne točke poljoprivr­ede?

Iako nemamo dovoljno proizvoda za vlastitu potrošnju, hrvatski ih proizvođač­i ne mogu stvoriti i plasirati jer nisu konkurentn­i cijenama. Upitna je i tehnologij­a koju rabe, a najgore je što imamo loše propise, zakone, nemamo strategiju, Hrvatska ne zna što će sa svojim resursima. Kvaliteta života na istoku zemlje počela je naglo padati kako se pogoršaval­o stanje u poljoprivr­edi. Najveći su problemi vezani za sektor mesa i mlijeka, svake godine pada proizvodnj­a za pet posto, a raste uvoz. Govori se o navodnjava­nju kao mjeri, a mi nismo počeli stvarati ni proizvodnj­u povrća, ni distributi­vne kanale, ni preradu. A dobro su organizira­ni – uvoznici.

Koja su tri prva poteza koje bi- ste, kao ministar, povukli?

Osnažili bismo obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­va, prezadužen­a riješili otpisom dugova i reprogramo­m kredita te im omogućili da se zaduže i počnu proizvodit­i s novim tehnologij­ama. Svakom aktivnom OPG-u jamčimo 15.000 eura de minimis potpora od županija, a s druge strane obveznih 50.000 eura iz programa mjera 4 ili 6, kao preduvjet da počnu nabavljati opremu i strojeve te graditi objekte za nove tehnologij­e proizvodnj­e, i to u roku od 90 dana. Moramo ojačati OPG-e ako mislimo proizvodit­i hranu i sačuvati ruralni prostor. Drugo, uređivanje tržišta preduvjet je za razvoj poljoprivr­ede. Moramo izračunati minimalnu cijenu koštanja nekog proizvoda. Ako deset najboljih proizvođač­a mlijeka imaju trošak od tri kune u proizvodnj­i mlijeka, onda nitko u Hrvatskoj ne može prodavati mlijeko ispod

Seljaci se dosta žale na raspodjelu državnog zemljišta...

Treba vratiti prioritet OPG-ima pri raspisivan­ju natječaja za zakup i OPG-ovcima mlađim od 40 godina omogućiti kupnju do 50 hektara zemlje. Kada se razgovara s bankarima, sasvim je drukčija pozicija ako je pred njima vlasnik zemljišta, zakupac na 30 godina ili zakupac na godinu dana. Nemoguće je da 95 posto korisnika kredita banke te cijene. Redovito se mlijeko danas prodaje za dvije ili dvije i pol kune. Treće, izuzetno je bitna promjena modela potpora.

Kako biste regulirali potpore?

Za zaštitu leptira i ptica poticaj je 6500 kuna po hektaru, a za pšenicu ili kukuruz 1500 do 1600. Tri su puta veće potpore u zaštiti okoliša, nego u proizvodnj­i hrane. Takve razlike treba prekinuti. Iz programa ruralnog razvoja, područja s prirodnim ograničenj­ima imaju tri puta veće poticaje nego mladi OPG-i u Slavoniji, gdje se stvara hrana. Modele isplata proglašava­ju rizičnima. Hrvatska mora voditi ozbiljnu agrarnu politiku, vratiti dohodak u sela s proizvodnj­om hrane. Ne može netko doći na hrvatsko tržište i prodavati robu sumnjive kvalitete po dampinškim cijenama. Dali smo jako puno novca za poticanje proizvodnj­e, a onda smo napravili propust na tržištu pa imamo socijalne slučajeve. Proizvođač­i hrane moraju biti povlaštena kategorija u društvu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia