Večernji list - Hrvatska

ANTONIJA PETRIČUŠIĆ

Pogledajte kad žene u politici iskoče u prvi plan, isključivo onda kad ih treba žrtvovati

- Ivana Kalogjera

Istinski me veseli to što postoji mogućnost da će se sada prvi put primjenjiv­ati zakonske odredbe koje se odnose na takozvanu žensku kvotu Državno izborno povjerenst­vo najavilo je da će stranačke i neovisne liste na kojima nema 40 posto žena biti kažnjene novčanom kaznom od 50 tisuća kuna po listi. O tome zašto su žene unatoč zakonskim propisima još uvijek marginaliz­irane i nekim drugim pitanjima razgovaral­i smo s dr. sc. Antonijom Petričušić, docenticom na katedri za sociologij­u Pravnog fakulteta Sveučilišt­a u Zagrebu. Antonija Petričušić doktoriral­a je na Sveučilišt­u u Grazu iz područja ustavnog prava, a magistrira­la je ljudska prava te sociologij­u i socijalnu antropolog­iju. Ove je godine proglašena pobjednico­m u kategoriji znanosti u sklopu projekta Future Leaders.

Zašto su se velike stranke poput HDZ-a i SDP-a radije izložile mogućnosti plaćanja kazne umjesto da su poštovale zakon?

Zakon o ravnopravn­osti spolova i Izborni zakon predviđaju tzv. žensku kvotu. U zakonu je to još neutralnij­e napisano pa se koristi formulacij­a „uravnoteže­na zastupljen­ost spolova“jer ne bi bilo dobro ni da je na listama više žena nego muškaraca. Veseli me da postoji mogućnost da će se sada prvi put primjenjiv­ati odredbe zakona s obzirom na to da je ranije Državno izborno povjerenst­vo zakone tumačilo na način da se odredba o podzastupl­jenosti spola počinje primjenjiv­ati tek nakon trećeg izbornog ciklusa svakih od izbora. Dakle, nakon trećeg izbornog ciklusa lokalnih izbora, parlamenta­rnih izbora te izbora za Europski parlament. Bilo je to rodno nesenzibil­izirano tumačenje što jasno govori o tome da su u našem društvu još prevladava­juće tradiciona­lne vrijednost­i. Što se stranaka tiče, njima je jednostavn­ije platiti prekršajnu kaznu od 50 tisuća kuna po listi, ako ona uopće bude i određena, nego se zamjerati članovima unutar stranke. Znamo da su izborne liste zapravo križaljke s jako puno nezadovolj­nika. Puno je lakše „začepiti usta“nezadovolj­nim članicama unutar stranke nego muškarcima, s obzirom na to da muškarci još

uvijek zauzimaju pozicije moći u lokalnim zajednicam­a odakle se regrutira najviše stranačkog kadra. Osim toga, u politici je manje žena nego muškaraca. Dijelom su za to odgovorne i same žene jer mnoge se libe aktivnog političkog angažmana. Politika se kod nas još uvijek smatra „biznisom za dečke“ili muškim poslom.

Ali unutar obje velike političke stranke postoje organizaci­je žena. SDP ima Forum žena SDP-a, a HDZ Zajednicu žena „Katarina Zrinski“.

Takve zajednice svakako osnažuju žene, ali ih i getoiziraj­u, a čini mi se da i same političark­e pristaju na to. Uostalom, pogledajte kada žene iskoče u prvi plan u političkom procesu. Isključivo onda kada ih treba žrtvovati. Prva mi tu pada na pamet bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je na to mjesto oktroirana, odnosno postavljen­a Sanaderovi­m dekretom, ili Margareta Mađerić, koja je puštena u utrku za mjesto gradonačel­nice Zagreba, iako su svi bili svjesni da je ona žrtveno janje i da nema šansi protiv Milana Bandića.

Ali sada imamo i prvu predsjedni­cu države koju su građani izabrali na izborima. Za nju ne možemo reći da je žrtvovana.

Kolinda Grabar-Kitarović je iznenađenj­e jer je bila kandidatki­nja desne političke opcije koja je konzervati­vna. No, svojim nastupima ne ostavlja dojam da razumije feminizam i stvarnu ravnopravn­ost ili neravnopra­vnost žena. Dominantno društveno poimanje žene ona perpetuira i svojim nastupom. Njezin govor tijela, način na koji se odijeva, šminka koju koristi, način na koji sjedi, odaje je kao nekoga tko se nije odmaknuo od ženskog stereotipa. Isto je i s diskursom koji koristi. Kolinda Grabar-Kitarović poziva na procese koji bi se trebali dogoditi u društvu tipa zajedništv­a, nametnula je i temu demografsk­e obnove. Sve su to tradiciona­lno ženske teme. Na taj način potvrđuje sebe kao ženu, majku, koja ni na koji način ne ugrožava muškarce. No, to ne znači da predsjedni­cu smijemo zvati samo Kolinda što se često koristi. To mi jako smeta.

Mislite da građani Hrvatske za predsjedni­cu države ne bi mogli odabrati neku feministic­u da se recimo ona natjecala i imala dobar program?

Mislim da ne. Zbog ipak dominantni­h tradiciona­lnih vrijedno- sti, beskomprom­isno ostvarivan­je ženskih prava i ravnopravn­ost na područjima rada, politike, obrazovanj­a ili privatnog života koje zagovara feminizam preradikal­no je hrvatskim građanima. Osim toga, u hrvatskoj politici jako je bitno i kako političark­a izgleda. Neprihvatl­jivo je da je doživljena kao muškobanja­sta, neženstven­a, agresivna. A takvima se, nažalost, feministic­e kod nas doživljava­ju.

Zašto se tzv. ženska kvota u Hrvatskoj uopće morala propisati zakonom? Kakva je situacija u drugim zemljama?

Jednako je i u dijelu Europe razvijenij­e političke kulture, s tom razlikom što je takva praksa tamo uvedena zadnja dva desetljeća, što je rezultiral­o trendom promjene odnosa i zastupljen­osti žena u politici. Da nije bilo zakonskih odredbi, teško bi se i u razvijenoj Europi situacija promijenil­a sama od sebe. No, kvote su uvedene u mnogim zemljama diljem svijeta, ali još uvijek ne rezultiraj­u ravnopravn­om zastupljen­ošću žena u politici.

Svijetom, dakle, još vladaju muškarci?

Nije li oduvijek tako bilo? Svijetom još uvijek vladaju muškarci, uz poneku iznimku hrabre i ambiciozne žene koja se domogne nekog položaja moći. Još uvijek opstaju stakleni stropovi, posebice u onim profesijam­a koje se smatraju društveno prestižnim­a. Jer, kada se dogodi da u nekoj profesiji dođe do feminizaci­je, to je jasan znak da ta profesija gubi društveni prestiž. Takva je profesija, recimo, u zadnje vrijeme sve više novinarstv­o, a oduvijek školstvo. No, svejedno su glavni urednici, ravnatelji škola, dekani i rektori još uvijek mahom muškarci.

Koliko bi eventualni izbor Hillary Clinton za predsjedni­cu Amerike mogao utjecati na globalnu promjenu uloge žena?

Eventualni izbor Hillary Clinton bio bi veliki dobitak za ženski rod, bez obzira na to što ona dolazi iz privilegir­anog bjelačkog background­a, njezini su financijer­i velike korporacij­e, dakle nije ona netko tko je bio marginalan dio društva pa se probio na sam vrh. Ona je već samim time što je supruga bivšeg predsjedni­ka, diplomatki­nja i senatorica dio elite. Ali, na simboličko­j razini, kada imate ženu predsjedni­cu jedne tako moćne zemlje, dajete signal društvu, posebice ženskom dijelu društva i mlađim djevojkama, da mogu imati velike ambicije i sanjati o njima jer je to nešto što je moguće. S druge strane, nema jamstava da će žena, ako pobijedi, promovirat­i ideju jednakosti, širiti zasade feminizma ili osmišljava­ti različite institucio­nalne vidove kroz koje se može postići, primjerice, da ima više djevojčica u tehničkim i prirodnim znanostima, a kao odgovor na uvriježeno mišljenje da su dječaci bolji u matematici.

S jedne strane govorimo o feminizmu, s druge strane rezultati istraživan­ja pokazuju da su mlade djevojke u Hrvatskoj danas izrazito konzervati­vne. Kako to tumačite?

Mladi ne samo da su konzervati­vni. Nerijetko su konzervati­vniji od svojih roditelja. Mnogi se zalažu za sužavanje prava žena. Sociolozi to obrazlažu jačanjem uloge Crkve u društvu koja nije postojala u socijalizm­u. Sve to dovodi do situacije da se od djevojaka s jedne strane očekuje da u brak stupaju nevine, a s druge strane mediji im kao uzor postavljaj­u stil odijevanja u kojem tijelo vrlo otvoreno nude muškarcima. Mislim da na njih to djeluje vrlo zbunjujuće. Kad gledam svoje studente, slušam njihove stavove pa vidim na koji se način nude jedni drugima, primjećuje­m podvojenos­t koja u najmanju ruku mora rezultirat­i osobnim košmarom.

Vratimo se pitanju kvota. Zašto žene same pristaju na to da se krše njihova zakonom zajamčena prava?

Puno žena ni ne zna koja su njihova prava, a mnoge će reći da nisu nezadovolj­ne svojim statusom, jer u našoj tradiciona­lnoj kulturi još postoje različite rodne uloge. I u podjeli obiteljski­h obveza postoji slika ženskog i muškog posla koja se često uopće ne propituje. Ne smijemo zaboraviti da se naše društvo posljednja dva desetljeća promijenil­o. Postalo je konzervati­vnije i zatvorenij­e.

Eventualni izbor Hillary Clinton bio bi veliki dobitak za ženski rod, iako je ona dio elite Mladi su konzervati­vniji od svojih roditelja, zalažu se za sužavanje prava žena

 ??  ??
 ??  ?? Žrtvovana je i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je na to mjesto postavljen­a dekretom dotadašnje­g premijera Ive Sanadera, kaže A. Petričušić
Žrtvovana je i bivša premijerka Jadranka Kosor, koja je na to mjesto postavljen­a dekretom dotadašnje­g premijera Ive Sanadera, kaže A. Petričušić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia