Večernji list - Hrvatska

Umjesto srezanog budžeta, publika je pomogla milodarima

Program sačinjen od samo tri predstave trajat će od 9. do 24. rujna

- Milena Zajović

Direktoric­a festivala Dubravla Vrgoč ističe da su u pomoć priskočili Grad Zagreb i Turistička zajednica, a ganule su je privatne donacije kultura@vecernji.net U zagrebačko­m HNK najavljen je 14. Festival svjetskog kazališta koji će se održati od 9. do 24. rujna u smanjenom obliku koji uključuje – samo tri predstave. – S obzirom na to da nam je Ministarst­vo kulture srezalo budžet za čak pedeset posto, bilo je upitno hoće li se festival uopće održati. U pomoć su uskočili Grad Zagreb i Turistička zajednica, a posebno su me ganule privatne donacije dijela naše publike kojoj je bilo stalo da festival ne propadne. S obzirom na financijsk­a ograničenj­a, odlučili smo ne inzistirat­i na kvantiteti, nego se koncentrir­ati na maksimalnu kvalitetu, pa tako u Zagreb dovodimo tri vrhunske predstave – rekla nam je direktoric­a festivala i intendanti­ca HNK Zagreb Dubravka Vrgoč dometnuvši da je Ministarst­vo očito zaključilo da njihov program nije važan, a smanjena su i sredstva za program samog HNK, zbog čega većinu stranih gostovanja financiraj­u sami.

O smjelim ženama

Festival će u HNK 9. rujna otvoriti predstava “Brak Marije Braun” velikog Thomasa Ostermeier­a, nastala po scenariju kultnog Fassbinder­ova filma. – Ova predstava pita se što se dogodilo sa ženama u njemačkom društvu, jer gotovo je zaboravlje­no da je koncem četrdeseti­h izgradnja Savezne Republike Njemačke bila zasnovana na ženskoj radnoj snazi, ne samo u smislu obnove, nego i u administra­ciji i svemu što je kasnije postalo zapadnonje­mačko privredno čudo. Kad se to čudo etabliralo, žene su jednostavn­o nestale iz društva. Ostermeier, čiji je rad naša publika dobro upoznala u 14 godina festivala, istražuje zašto se nakon ratova i srodnih kriznih situacija u kojima žene reagiraju puno smjelije, odlučnije i kreativnij­e u mirnim vremenima ponovno vraća patrijarha­lno uređenje – objasnio je Ivica Buljan. S ponosom je najavio i prvo japansko gostovanje na Festivalu svjetskog kazališta, autorski projekt “Vremensko putovanje kroz sobu” Toshikija Okade. – Okada se u zadnjih 15 godina nametnuo kao najprisutn­iji japanski autor na svjetskim pozornicam­a. Publika će u njegovom radu prepoznati utjecaj suvremenog japanskog filma, stripa i popularne kulture čiji je on jedan od tvoraca. Njegovo kazalište dio je novog umjetničko­g tokijskog buma – rekao je Buljan. Predstava govori o katastrofi koja se dogodila u Fukushimi 2011. godine, a koja je japansko društvo promijenil­a iz temelja.

Kao danski krimić

Treća je na rasporedu predstava “Tuge”, u kojoj autorica Anne- Cecile Vandalem pokušava kreirati predstavu nalik danskim kriminalis­tičkim serijama istražujuć­i mogućnost transponir­anja velikog komercijal­nog hita na kazališnu scenu. Služeći se metodom detektivsk­e priče, ona baca svjetlo reflektora na moć medija stavljajuć­i u fokus odnos između moći i tuge.

Prvo japansko gostovanje na festivalu je projekt “Vremensko putovanje kroz sobu” Toshikija Okade o nuklearnoj katastrofi u Fukushimi 2011.

 ??  ?? Thomas Bading, Ursina Lardi i Moritz Gottwald u Ostermeier­ovoj predstavi “Brak Marije Braun” otvorit će festival u HNK Zagreb 9. rujna u 20 sati (repriza je 10. rujna u 18 sati)
Thomas Bading, Ursina Lardi i Moritz Gottwald u Ostermeier­ovoj predstavi “Brak Marije Braun” otvorit će festival u HNK Zagreb 9. rujna u 20 sati (repriza je 10. rujna u 18 sati)
 ??  ??
 ??  ?? Predstava “Tuge” daje se 23. i 24. rujna u 20 sati (lijevo), a predstava “Vremensko putovanje kroz sobu” na programu je 20. rujna u 17 i 21 sat (gore). Ulaznice su već u prodaji na blagajni HNK i www.hnk.hr
Predstava “Tuge” daje se 23. i 24. rujna u 20 sati (lijevo), a predstava “Vremensko putovanje kroz sobu” na programu je 20. rujna u 17 i 21 sat (gore). Ulaznice su već u prodaji na blagajni HNK i www.hnk.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia