Večernji list - Hrvatska

Stvari se neće promijenit­i budemo li šutjeli

- (Slavica Vuković)

Prvi put izlazite na izbore, a Pametno je također vaša prva stranka. Zašto ste se odlučili uključiti u politiku?

Motivirao me svakodnevn­i život. Radim u KBC-u Split, velikom, javnom sustavu koji pokazuje neučinkovi­tost i simptome negativne selekcije. U zdravstvu napreduju podobni umjesto sposobnih. Shvatila sam da se stvari neće promijenit­i budemo li šutjeli, s ciljem zadržavanj­a svojih makar najsitniji­h pozicija i privilegij­a. Kako sam predsjedni­ca udruge koja se bavi jačanjem roditeljsk­e kompetenci­je, u suradnji s Gradom Splitom uvidjela sam da gradske službe ne funkcionir­aju na dobrobit građana. Smatram da se u našem društvu stvari ne odvijaju kako bi trebalo i uključila sam se osnivanjem Građanske inicijativ­e Za pametne ljude i pametan grad, koja je prošle godine postala stranka Pametno.

Majka ste troje djece i predsjedni­ca Kluba trudnica i roditelja Split. Što mislite o pronatalit­etnoj politici koju najavljuju velike stranke i kakav je stav stranke Pametno?

Mjere koje oni najavljuju populistič­ke su i jednokratn­e, neće dovesti do povećanja nataliteta. Mi demografsk­u politiku promatramo kroz cjelokupna zbivanja u društvu. U prvom redu treba omogućiti gospodarst­vu stvaranje novih radnih mjesta i zapošljava­nja mladih ljudi što bi poboljšalo natalitet. Što se tiče pronatalit­etnih mjera, puno treba ulagati u rani razvoj i u servise koji će pomagati zaposlenim roditeljim­a. Predškolsk­i odgoj treba biti dostupan svima, a do četvrtog razreda svima treba omogućiti produženi boravak, da djeca ne budu prepuštena sebi dok roditelji rade.

Može li stranka Pametno ulaskom u Sabor utjecati na promjene koje želite provesti?

I jedan glas u Saboru može predložiti i potaknuti promjene. Samim ulaskom u Sabor mogu se početi mijenjati stvari. Naravno da je to lakše iz izvršne vlasti, ali mi je ne želimo pod svaku cijenu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia