Večernji list - Hrvatska

Joško Lokas vraća se na HRT s novim kvizom

- Piše: MAJA CAR

Počinje se emitirati 29. rujna, miks je ispita znanja i sigurnosti u izbor odgovora, a natjecatel­ji iz emisije mogu otići kući s 500.000 kuna Baš kao što su strasni u sportskom navijanju, Hrvati su jednako gorljivi kada je posrijedi nadmetanje u znanju. Dokaz je tome redovito visoka gledanost televizijs­kih kvizova koji se kod nas bez prestanka, tek u izmijenjen­im formatima, emitiraju od 1965. godine kada je njihova povijest počela s Pozivom na kviz tadašnjeg TV Zagreba. Kao što smo već najavili, na HRT-u uskoro, točnije u četvrtak 29. rujna, starta Šifra novi kviz Joška Lokasa, pa evo detalja, tajminga i njegove tematike i okosnice.

Nekoliko faza igre

– Nakon mnogobrojn­ih inozemnih licencnih kvizova, Hrvatska radiotelev­izija će nakon dugo vremena proizvesti domaći kviz, a pripremat ćemo ga u suradnji s produkcijs­kom kućom Tvornica bitova. Nadam se da će se Šifra svidjeti gledatelji­ma i da će biti rado gledana – kaže nam vršitelj dužnosti rukovodite­lja Produkcijs­koga odjela Zabava HRT-a Mario Sedmak. Emitirat će se jedanput tjedno u trajanju do šezdeset minuta, a pred natjecatel­jima kviza zadatak je da u nekoliko faza igre, uz znanje, ispitaju i svoju sigurnost u to je li upravo odabrani odgovor točan. Riječ je o zabavnom formatu s privlačnim audiovizua­lnim rješenjima koja na dobar način spajaju strategiju i rizik. U ulozi voditelja na ekrane se u njemu vraća na tom polju već iskušani Joško Lokas. – Šifra je u cijelosti domaći projekt. Na njemu su vrijedno radili zaposlenic­i HRT-a, scenografi, rasvjetlji­vači, tehnička ekipa i urednik emisije Igor Grković. Usto su i domaći dizajneri osmislili vizualni identitet, a domaći autori glazbe cjelokupan audiokonce­pt. Na kraju, i domaći autorski tim stoji iza te izvorne ideje – otkriva Lokas pa o sadržaju dodaje:

Uzbudljiva atmosfera

– Na danas često postavljen­o pitanje Koja je vaša šifra?, odgovarat će kandidati koji uspiju doći na natjecatel­jsko mjesto, s kojega mogu otići s osvojenim najvećim iznosom od 500.000 kuna. Da zaključimo, kviz Šifra gledatelji­ma Hrvatske radiotelev­izije pružit će uzbudljivu igru i izniman audiovizua­lni doživljaj! Inače, premijerno izdanje prvog Lokasova autorskog kviza Upitnik u svibnju 1997. potvrdio ga je kao autora i voditelja. Izravan i spontan format bio je pravo osvježenje na tadašnjem televizijs­kom repertoaru, a Lokasa je lansirao u zvjezdanu orbitu i upisao ga u televizijs­ku povijest. Emisija se emitirala od ponedjeljk­a do petka punih sedam godina sve do potkraj lipnja 2004. Nakon Upitnika Joško je na državnoj televiziji vodio još dva slična formata, Izazov, hrvatsku inačicu ultrapopul­arnog američkog Jeopardyja te kviz Diplomac.

Kviz je posve autorski proizvod, trajat će sat vremena i emitirati se jednom tjedno

 ??  ??
 ??  ?? Stasao je u Upitniku i Izazovu Od 1997. do 2004. godine na HRT-u je vodio popularni kviz Upitnik, a potom i kvizove Izazov i Diplomac
Stasao je u Upitniku i Izazovu Od 1997. do 2004. godine na HRT-u je vodio popularni kviz Upitnik, a potom i kvizove Izazov i Diplomac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia