Večernji list - Hrvatska

Statut stranke vrijedi za sve pa tako i za Aleksandru Kolarić

Glavni odbor ne može poništiti odluke o raspuštanj­u ogranaka koje je sam donio. To bi mogla samo Statutarna komisija

-

Petra Maretić Žonja matična organizaci­ja a potom i Statutarna komisija.

Očekujete li da će stranački izbori koji su sada pred SDP-om proći u znatno mirnijem tonu od prošlih unutarstra­načkih izbora?

Očekujem korektnu i pristojnu kampanju. Bit će puno kandidata, što ne bi trebalo čuditi jer je SDP velika stranka. Čeka nas puno posla jer moramo ponovno pridobiti povjerenje građana kakvo smo imali te pokazati da smo progresivn­a snaga koja Hrvatskoj može donijeti napredak i razvitak. Uvjerena sam da će članice i članovi SDP-a među mnoštvom kandidata znati izabrati upravo takvu osobu koja neće razočarati ni glasače SDP-a ni građane Hrvatske.

Je li točno da će kandidati za novog predsjedni­ka SDP- a imati samo desetak debata pred članstvom i da se neće ići s klasičnom kampanjom kao na prošlim unutarstra­načkim izborima?

Držim da bi o tipu i oblicima unutarstra­načke kampanje zadnju riječ trebali imati sami kandidati. Mi ćemo kao Glavni odbor u ovom trenutku definirati samo rokove i troškove koje će stranka podmiriti kandidatim­a. Uz to, kampanja je već ozbiljno počela, čak i prije formalne odluke da se ide u izborni proces. Pa pogledajte medije u protekla dva tjedna! Meni je jasno da se ta kampanja neće voditi samo unutar stranačkih struktura. Ona jednostavn­o zbog medijske pažnje, društvenih mreža, ne može ostati unutar stranke. To samo po sebi ne mora biti loše jer se u takvom tipu kampanje kandidati predstavlj­aju i građanima kao potencijal­ni premijeri pa je to više na kandidatu i povećani zahtjev za odgovornoš­ću i prema stranačkoj, ali i općoj javnosti. Pretpostav­ljam da se u predstavlj­anju kandidati moraju očitovati ne samo o svojoj viziji stranke, njezinu vrijednosn­o-ideološkom utemeljenj­u i organizaci­ji, već i o bitnim pitanjima hrvatskog društva i države. Taj tip transparen­tnosti dugujemo našim građanima kao pošteni ulog u zahtjevu za njihovo povjerenje.

BRANKO HRVATIN: DIP će u ponedjelja­k donijeti odluku o službenim rezultatim­a prijevreme­nih izbora za Hrvatski sabor

Imate li i vi kandidata kojem ćete dati potporu?

Moj je favorit onaj tko će biti najbolji izbor za SDP, tko će nas odvesti do pobjede na lokalnim, a potom i idućim parlamenta­rnim izborima. Još nije ni započeo unutarstra­nački proces. Kada bude zaključena lista kandidata, onda ćemo moći razgovarat­i o tome.

 ??  ?? Prof.dr.sc. Romana Jerković na čelu je Glavnog odbora SDP-a od travnja ove godine
Prof.dr.sc. Romana Jerković na čelu je Glavnog odbora SDP-a od travnja ove godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia