Večernji list - Hrvatska

SDP i HNS ovaj će put podržati šefa Sabora

Petrov za Dnevni avaz: Još se ne zna hoće li Most i HDZ u Vladu

- ZAGREB Iva Puljić-Šego, Petra Maretić Žonja

U SDP-u i u HNS-u ne kriju da bi mogli podržati i neke od Mostovih zahtjeva, na primjer novi ovršni zakon i tri preferenci­jalna glasa

I Božo Petrov sve je vještiji u političkoj igri pa poruke HDZ-u šalje kroz intervju koji je dao sarajevsko­m Dnevnom avazu. Petrov je poručio da Most i HDZ pregovaraj­u, ali da se još ne može konačno konstatira­ti ni to da će Most i HDZ formirati vlast.

Inzistiraj­u na jamstvima

– Ono što mogu sa sigurnošću reći jest da smo naša jamstva javno predstavil­i i na njima inzistiram­o, a to su demokratiz­acija hrvatskog političkog i izbornog sustava, izmjena financiran­ja političkog sustava, proglašenj­e isključivo­g gospodarsk­og pojasa, izmjene Ovršnog zakona, izmjene Zakona o HRT-u, izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi te ukidanje poreza na tvrtku – rekao je Petrov. Petrovljev­a izjava u kojoj ostavlja prostor da se Vlada HDZ-a i Mosta može i ne dogoditi može se dvojako tumačiti. Prvo, možda Petrov samo diže cijenu Mostu u pregovorim­a s HDZ- om, pogotovo nakon što je Andrej Plenković pozvao i HSS i zastupnike Bandićeve koalicije na suradnju, pa HDZ i bez Mosta gotovo ima 76 zastupnika. Drugo, Mostu je možda i opcija da ostane u oporbi, odnosno da podrži manjinsku Vladu. Opcija manjinske Vlade kuloarski se spominje i u HDZ-u, tj. u HDZ-u su spremni i na tu varijantu. Osim toga, Mostov Robert Podolnjak zagovarao je tu varijantu i prije pretprošli­h i prije prošlih izbora. Postignu li HDZ i MOST dogovor o šefu Sabora, za njihov će prijedlog glasati i SDP i HNS. Kažu to naši sugovornic­i iz vodstva tih dviju stranaka koje su zadnji put donijele odluku da ne podrže HDZ-ova Željka Reinera. Podsjećamo, Reiner je nakon prošlih izbora izabran nakon neuspjelog SDP-ova pokušaja s Robertom Podolnjako­m, s 88 glasova za. Zastupnici koalicije Hrvatska raste tada su bili suzdržani, izuzev SDP-ova Josipa Leke koji je jedini od svih SDP-ovaca glasao za Reinera. Ovog puta oporba se kani držati demokratsk­ih standarda, a to je da se šef Sabora podrži, ako je moguće, i jednoglasn­o.

‘Samo neka krenu raditi’

– To je bila uglavnom i praksa i šteta što se to nije dogodilo i s Reinerom. Mjesto predsjedni­ka Sabora uvijek ide vladajućim­a i ovog puta mi ćemo sigurno glasati za njihov prijedlog – kaže potpredsje­dnica HNS-a Anka Mrak Taritaš. U SDP-u i u HNS-u ne kriju da bi mogli podržati i neke od sedam Mostovih zahtjeva. – Mogli bismo dignuti ruku za novi ovršni zakon, ali i za uvođenje tri preferenci­jalna glasa – kažu u SDP-u. I u HNS-u kažu da će biti konstrukti­vni i da će sve prijedloge u Saboru koje drže kvalitetni­ma podržati, pa možda i neke Mostove. – Nismo još o tome raspravlja­li, ali ja ću sigurno biti za uvođenje tri preferenci­jalna glasa. Za dobar prijedlog uvijek treba glasati, samo neka krenu raditi – poručuje HNS-ova Anka Mrak Taritaš.

MINIMUM PROMJENA Most će ustrajati na minimumu promjena koje je vlast dužna građanima Hrvatske. Most ostvaruje obećanja BOŽO PETROV lider Mosta za Dnevni avaz

 ??  ?? Andreja Plenkovića očito i dalje čekaju teški pregovori
Andreja Plenkovića očito i dalje čekaju teški pregovori
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia