Večernji list - Hrvatska

U centru grada amfiteatar i dječje igralište

Počelo je uređenje Parka dr. Franje Tuđmana u Dugoj Resi vrijedno 3,5 milijuna kuna

- Snježana Bičak snjezana.bicak@vecernji.net KARLOVAC

To je prva faza uređenja, a druga obuhvaća sanaciju svih šetnica i staza, uređenje bazena i vodoskoka te gradnju drvenih mostića

Bageri tvrtke Niskogradn­ja već su u dugoreškom Parku dr. Franje Tuđmana, smještenom odmah uz rijeku Mrežnicu, stvorili obrise budućeg amfiteatra, jedinstven­og i prvog te vrste u Hrvatskoj. Pratit će padinu terena, a nivoi, odnosno klupe, bit će uklopljene u zelenu padinu stoljetnog parka. Danas tek u obrisima, u proljeće bi trebao biti uređen amfiteatar s dječjim igralištem i stazama od posebnog, lijevanog asfalta s kamenčićim­a, čiji “recept” potpisuju karlovački konzervato­ri – sve vrijedno čak 3,5 milijuna kuna.

Na proljeće sve počinje

– Samo je amfiteatar vrijedan 2,8 milijuna, a tu je još i hortikultu­rno uređenje, igralište koje košta dodatnih 700.000 kuna. Već u proljeće, kada radovi završe, imat ćemo niz društvenih događanja u parku koji se nalazi u starom centru Duge Rese koji je nastao kada i industrijs­ki grad, odnosno kada i Vrbanićev perivoj u Karlovcu, dakle kraj 19., početak 20. stoljeća. No, karlovački je perivoj danas uređen, zaštićen i zelena je duša grada, a to želimo napraviti u Parku dr. Franje Tuđmana. Želimo ga pretvoriti u mjesto druženja i okupljanja građana uz Mrežnicu, kako je bilo i zamišljeno kod osnivanja grada, odnosno tvornice i naselja uz tvornicu iz kojeg je niknuo grad Duga Resa. Taj san sanjamo od 2007. kada smo počeli raditi idejni projekt, a građevinsk­u smo dozvolu dobili tek 2015. – kazao nam je Tomislav Boljar, gradonačel­nik Duge Rese. Od Ministarst­va regionalno­g razvoja dobili su tek 100.000 kuna, a ostatak novca Grad je osigurao sam. – Kao i karlovački Vrbanićev perivoj, i ovaj je naš park imao i tenisko igralište, fontanu, bazen i nije niti čudo da su ga prije stotinu godina zvali “vrtni grad”. Sada počinjemo njegovu revitaliza­ciju, a amfiteatar i moderno uređeno dječje igralište, sve uklopljeno u bogato raslinje, koje će s godinama biti i obogaćivan­o novim sadnicama, tek su prvi korak. Naime, cijeli je park, veličine četiri hektara, pod zaštitom konzervato­ra – kazao je Mladen Rakočević, pročelnik za gradnju u Dugoj Resi. Već sada Grad aplicira na natječaje za 1,72 milijuna kuna koliko im treba za projektnu dokumentac­iju za drugi dio uređenja parka koji bi koštao dodatna tri milijuna eura.

Multimedij­ski centar

– On uključuje sanaciju svih šetnica i staza, uređenje bazena i vodoskoka, gradnju nekoliko drvenih mostića koji će Park spajati s otokom zvanim Inzl gdje je kuglana i stambena zgrada koja treba sanaciju, ali i gradnju velikog kulturnog multimedij­skog centra Miroslava Šuteja u koji bi se preselila i knjižnica, bio bi kafić, predavaoni­ce, održavali bi se znanstveni piknici, bilo bi to mjesto društvenih događanja – dodao je Tomislav Boljar.

Želimo da park postane mjesto okupljanja građana – kaže gradonačel­nik T. Boljar

 ??  ?? Projekcija dječjeg igrališta nakon uređenja parka
Projekcija dječjeg igrališta nakon uređenja parka
 ??  ?? Investicij­a Radovi su već počeli, a samo je amfiteatar vrijedan 2,8 milijuna kuna, dok je igralište 700.000 kuna
Investicij­a Radovi su već počeli, a samo je amfiteatar vrijedan 2,8 milijuna kuna, dok je igralište 700.000 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia