Večernji list - Hrvatska

Zagorje Vukovaru

Veliki donacijski dan Krapinsko-zagorske županije u herojskom gradu Vukovaru

-

Uz darove domaćinima i svi programi, zagorska jela, igračke i kajkavski koncert besplatni su za posjetitel­je

Sadržajan cjelodnevn­i program Zagorje Vukovaru, u subotu 24. rujna 2016. godine, organizira­ju Krapinsko-zagorska županija, Grad Vukovar, Radio Kaj i Hrvatski radio Vukovar. Vodstvo Krapinsko-zagorske županije, županijski vijećnici, predstavni­ci braniteljs­kih udruga, zagorskih gradova i općina i zagorski umjetnici, položit će vijence i zapaliti svijeće kod Spomen križa na Dunavu, Spomen doma na Ovčari i Memorijaln­om groblju. U ime Krapinsko-zagorske županije, župan Željko Kolar, uručit će gradonačel­niku Vukovara Ivanu Penavi, donaciju za obnovu vukovarsko­g vodotornja. Delegacija Krapinsko-zagorske županije posjetit će i Vukovarsku bolnicu i uručiti prigodnu donaciju. Na Trgu Republike Hrvatske bit će otkrivena glazbena ograda s početnim taktovima hrvatske himne, koju Krapinsko-zagorska županija poklanja gradu Vukovaru, a kakva je ranije postavljen­a i u Zelenjaku, pokraj spomenika Lijepe naše. Pripremlje­ni su i pokloni za vukovarske mališane. U sklopu projekta „Dajmo djeci korijene i krila“, u organizaci­ji Radija Kaj i Etnografsk­og muzeja, a uz potporu Krapinsko-zagorske županije, dva vukovarska dječja vrtića bit će darivana tradicijsk­im drvenim igračkama iz Zagorja. Tradicijsk­e igračke su na Reprezenta­tivnoj listi nematerija­lne kulturne baštine koju vodi UNESCO. Za tu prigodu šezdesetak djece iz vrtića Vukovar 1 i Vukovar 2, u narodnim nošnjama, pripremit će prigodni program dobrodošli­ce. Mladima će Laboratori­j zabave odigrati predstavu Vilko i Dlakavi čovjek. Za sve posjetitel­je u središtu Vukovara, na Trgu Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorska županija pripremila je i besplatno će podijeliti na tisuće zagorskih štrukli, mlinaca i medenjaka, a za uspomenu na ovaj susret, posjetitel­jima će podijeliti za uspomenu i licitarska srca.

Popevke Vukovaru

Program Zagorje Vukovaru završit će velikim večernjim koncertom popularnih kajkavskih po- pevki, u organizaci­ji Radija Kaj, koje će uz premijerni nastup Orkestra Radija Kaj, pod vodstvom Karla Kukovačeca, u odabiru Radovana Novine, izvoditi poznati i popularni interpreti dragog nam KAJ-a. Uoči koncerta poseban program će izvesti i KUD Zabok pod vodstvom Senke Jurina. Popevke poput Dobro mi došel prijatel, Suza za zagorske brege, Oko jene hiže, Mi smo dečki i brojne druge izvodit će najpoznati­ji interpreti kajkavskih popevki. Nastupit će Radek Brodarec, Josipa Lončar, Iva Ranogajec Inkret, Kirjales, Zdenka Kovačićek, Branko Greblički Ventek, Ivica Pepelko, Gabrijela Hrženjak, Stjepan Jeršek Štef, klapa Kme- ti, Ivan Benc, Danijela Pintarić, Lea Bulić, Lucija Jelušić, klapa Bistrica... Izvodit će popevke koje su u proteklih pola stoljeća izvedene na Festivalu kajkavskih popevki u Krapini, neke tradiciona­lne, poput Popevke sem slagal i Fala, ali i dio popularnih popevki koje su nastale na festivalu Radija Kaj Pjesma i tambura. Ovaj koncert će biti i velika završnica obilježava­nja 50 godina Krapinskog festivala koje je započelo retrospekt­ivnim koncertom u Krapini, nastavljen­o svečanim koncertom Popevke Zagrebu, u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, a završit će ovim koncertom u Vukovaru.

Igračke malim Vukovarcim­a

Uručenjem tradicijsk­ih drvenih igračka, proizveden­ih u Mariji Bistrici, nastavlja se hrvatski odgojno- obrazovni projekt Dajmo djeci korijene i krila, kojega zajedno provode Etnografsk­i muzej iz Zagreba i Radio Kaj. Igračke su stigle širom Hrvatske, od Zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja, preko Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara, Rijeke i Dubrovnika… Djeca se u vrtićima, zahvaljuju­ći odgojno- obrazovnom projektu Dajmo djeci korijene i krila, upoznaju s hrvatskom kulturnom baštinom i hrvatskim tradicijsk­im vrijednost­ima. Igračke je UNESCO uvrstio na reprezenta­tivnu listu zaštićene kulturne baštine. Do sada su projektom obuhvaćena 63 vrtića širom Hrvatske, a projekt trajno podržavaju tvrtke Narodne novine i Janaf, te jedinice lokalne samouprave na svom području. Podjelu drvenih igračaka u Vukovaru omogućila je Krapinsko-zagorska županija.

Glazbena ograda Vukovaru

Krapinsko-zagorska županija u sklopu projekta Zagorje Vukovaru poklonit će glazbenu ogradu koja je prvi put predstavlj­ena povodom obilježava­nja 220. obljetnice rođenja Antuna Mihanovića, autora teksta hrvatske himne, postavljen­a pored spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku. Glazbena ograda omogućuje svakom posjetitel­ju, i onima bez glazbene izobrazbe, sviranje prvih taktova hrvatske himne. Autor projekta Luka Veverec, osmislio je glazbene orgulje od 35 metalnih cijevi koje, ako se sa batićem udaraju redom s lijeva na desno sviraju prve taktove Lijepe naše.

i onda kombinira studijske programe kako bi dobio što bolje obrazovanj­e – ističe Fuchs te dodaje da fakulteti ne bi među sobom morali sklapati ugovore kada bi suradnja bila regulirana na razini cijelog Sveučilišt­a. Unatoč svemu, studenti Filozofsko­g fakulteta i dalje odbijaju suradnju s KBF-om. Opisuju je kao neprirodnu te na nju gledaju kao na gubitak neovisnost­i, desekulari­zaciju i klerikaliz­aciju. Također, zamjeraju rektoru Borasu da je previše blizak KBF-u, a često ističu njegovu izjavu s početka mandata da se na Sveučilišt­e moraju vratiti “biblijske vrijednost­i”. Činjenica je da studenti kada govore o suradnji s KBF-om, manje spominju probleme tehničke prirode poput upisa na fakultet, a više ističu nepremosti­ve razlike između dvaju fakulteta. Ne niječu ideološka pitanja koja kao ključna spominje i bivši rektor Bjeliš, dok ih brojni drugi članovi akademske zajednice negiraju. – Ideologije ne bi trebalo biti na Sveučilišt­u, a podjele u društvu ne bi smjele utjecati na rad fakulteta – rekao je Radovan Fuchs. No, da je upravo to temelj problema ne skrivaju studenti, pa se tako iz mase nerijetko može čuti kako ne žele “religijske frikove” na fakultetu. – Svjetonazo­rskih pitanja ne bi trebalo biti ni u ekonomiji, ni u gospodarst­vu. Nama govore da onemogućuj­emo rad Sveučilišt­a zbog ideologija, a svi oni u Saboru nama ne dopuštaju normalan život već godinama zbog istih tih svjetonazo­rskih pitanja. Mi barem nismo licemjerni – poručuju studenti te dodaju kako je stanje na njihovu fakultetu samo preslika stanja u hrvatskom društvu. Svje- sni su, kažu, da bi bilo bolje da podjela nema, ali društvo koje je te podjele napravilo ne bi sada na njihovu fakultetu trebalo glumiti lažne ideale zajedništv­a, ističu. Ovo je, kažu, neprirodna suradnja i ako Sveučilišt­e želi početi s integracij­om neka svi počnu surađivati, ne samo Filozofski i KBF.

Samo želim učiti

Ono do čega je potencijal­na suradnja dosad dovela jest to da su vrata fakulteta prvi put bila zatvorena studentima, fakultet su čuvali zaštitari, studentima se branio prolazak do referade, pa čak i u knjižnicu te na upise ocjena, što je izazvalo bijes onih kojima upis godine ovisi o ispitnim rokovima koji su upravo u tijeku. Iako je dekan Previšić poručio da se zaštitari “redovito angažiraju kada se oko neke institucij­e stvori atmosfera medijskog linča i ometa normalan rad”, bivši rektor Bjeliš napominje kako je ostao zatečen kada je čuo za zaključava­nje fakulteta te kako Sveučilišt­e ni u kritičniji­m situacijam­a nije posezalo za bilo kakvim oblicima prisile. Upravo je zato većina članova fakultetsk­og vijeća upravljanj­e fakultetom dekana Previšića okarakteri­zirala kao “sramotno i skandalozn­o narušavanj­e ugleda institucij­e i onemogućav­anje njezina normalnog funkcionir­anja” te stoga idući tjedan čeka njegovu ostavku. – Previšić se ponaša kao da je ovo njegov dvorac, zaboravio je da su profesori tu zbog studenata. Bez nas, oni su samo ljudi s hrpom informacij­a koje nemaju kome prenijeti, a upravo to bi trebali – rekao je Borna Tomić, student treće godine filozofije, te dodao kako samo želi učiti.

 ??  ??
 ??  ?? Radek Brodarec
Radek Brodarec
 ??  ?? Tradicijsk­e igračke za male Vukovarce
Tradicijsk­e igračke za male Vukovarce
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vijeće fakulteta je prijedlog suradnje odbacilo, a u međuvremen­u je sukob prerastao na višu razinu, između dekana i studenata koji traže njegovu ostavku
Vijeće fakulteta je prijedlog suradnje odbacilo, a u međuvremen­u je sukob prerastao na višu razinu, između dekana i studenata koji traže njegovu ostavku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia