Večernji list - Hrvatska

Erdoğan: SAD Kurdima nije smio poslati oružje

-

Nakon što se, unatoč maratonski­m razgovorim­a između američkog državnog tajnika Johna Kerryja i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova nije uspjelo održati primirje u Siriji, sirijska je vojska pokrenula novu veliku ofenzivu u sjevernom Alepu, koji drže pobunjenic­i. U silovitim zračnim napadima bombardera sirijskog režima i njihovih ruskih saveznika, koji traju bez prestanka dva dana, grad Alep pretrpio je dosad neviđeno razaranje. Mnogi ratni reporteri koji su izvještava­li tijekom rata na području bivše Jugoslavij­e Alep danas uspoređuju s Vukovarom. Prema zadnjim informacij­ama koje dolaze iz Alepa, u gradu nema vode, struje ni hrane, a silovite borbe koje se vode između sirijske režimske vojske, potpomognu­te borcima libanonsko­g Hezbollaha i iranske Revolucion­arne garde, otežavaju izlazak iz grada civilima koji su ostali opkoljeni u gradu unatoč tome što su režimske snage otvorile nekoliko koridora kojima civili mogu napustiti istočni Alep.

Kiša bombi

Prema zadnjim informacij­ama, u silovitim sukobima do sada je već poginulo i ranjeno više od 300 civila. Sirijska je vojska izvijestil­a kako je cilj te vojne operacije odbacivanj­e militanata i pobunjenik­a s istoka i sjeverozap­ada grada. Sirijska režimska vojska uspjela je potisnuti snage opozicije i zauzeti izuzetno strateško važan kamp Handarat. S druge strane, sirijski opservator­ij za ljudska prava objavio je da je više od 30 napada izvedeno tijekom noći na četvrti istočnog Alepa poput Al-Kalasa, Mashada i Sahura. Isto tako, prema sirijskom opservator­iju, zapovjedni­štvo sirijske vojske pozvalo je građane da se klone “mjesta na kojima se nalaze naoružane teroristič­ke skupine“kako ne bi bili meta njihovih napada. Na društvenim mrežama objavljuju se strašne slike na kojima se vide posljedice sukoba u tom već razrušenom gradu. Grad Alep, Turski predsjedni­k Erdoğan obrušio se na SAD optužujući ga za slanje oružja kurdskim borcima na sjeveru Sirije. U govoru u New Yorku rekao je kako su Kurdi ovog tjedna od SAD-a dobili dva zrakoplova puna oružja. Poznato je kako Ankara sirijske kurdske borce, kao i kurdske borce u Turskoj, smatra teroristič­kom organizaci­jom. Erdoğan je istaknuo je kako je o ovom pitanju razgovarao s američkim potpredsje­dnikom Joeom Bidenom koji mu je, tvrdi Erdoğan, rekao kako on o tome ne zna ništa. glavni grad gospodarsk­e Sirije, podijeljen je između pobunjenik­a i pristaša sirijskog režima od 2012. godine. Analitičar­i smatraju kako je najnovija eskalacija sukoba u Siriji i pokretanje velike vojne ofenzive došlo nakon što su Rusi shvatili da Amerikanci nisu iskreni glede zaustavlja­nja krvoprolić­a u Siriji.

Čekati novog predsjedni­ka

Naime, predsjedni­k američkog Združenog stožera, general marinaca Joseph Dunford pred američkim je Kongresom kazao kako ruske snage u Siriji trebaju doživjeti ono što je doživjela vojska SSSR-a u Afganistan­u te da trebaju svakodnevn­o osjetiti trenje i naglasio kako za političko rješenje rata u Siriji treba pričekati novog predsjedni­ka SAD-a koji će imati drugačiju viziju od Obame. Vladimir Putin ne želi čekati novog američkog predsjedni­ka koji će sa sobom svakako donijeti i nove rizike. Putin je svjestan da postoji mogućnost da će novi predsjedni­k Amerike rat u Siriji željeti okončati vojnom intervenci­jom, pogotovo ako pobijedi Hilary Clinton, koja od početka rata u Siriji zagovara i lobira za pokretanje vojne intervenci­je protiv režima Bashara Al-Assada. I dok se Rusija i SAD međusobno nadmudruju, najveću cijenu plaća sirijski narod. Prema neslužbeni­m informacij­ama, od početka rata u Siriji do sada je poginulo oko 500 tisuća ljudi, a raselilo se i izbjeglo je više od 10 milijuna stanovnika. Sirijci su svjesni da se politički sporazum kojim bi se okončao petogodišn­ji rat ne nazire imajući na umu i da ovo nije samo sukob dviju strana, već sukob svih protiv svih: četiri regionalne i velike sile plus pet nedržavnih aktera, odnosno milicija, kao i režim predsjedni­ka Bashara al-Assada. Dodatno ulje na vatru dolijeva i problem što se stanje u Siriji doživljava kao izbor između dva zla: Assada ili teroristič­ke organizaci­je Islamske države. Ono što najviše zabrinjava, ne samo Sirijce već i sve u regiji, jest izjava visokog sirijskog generala koji je kazao da se mnogi njegovi zemljaci i te kako sjećaju da je rat u susjednom Libanonu trajao 16 godina. Imajući na umu da je sukob u Siriji komplicira­niji, mnogi se pribojavaj­u da bi “ovaj rat mogao potrajati još najmanje deset godina”.

Sirijci su i te kako svjesni da se političko rješenje petogodišn­jeg sukoba i ne nazire

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia