Večernji list - Hrvatska

SAP, Iskon, Google, HEP... o nama znaju više od nas samih

Trgovci će prije nas znati što nam treba, vozilima neće trebati volan

- Marina Šunjerga marina.sunjerga@vecernji.net

Baze podataka o našim pretragama na internetu idu u našu korist i omogućuju nam bolju kvalitetu života, čulo se na Weekend Media Festivalu

Tehnologij­a u posljednje­m desetljeću mijenja svijet takvom brzinom da je teško procijenit­i što će se događati i u razdoblju kratkom poput idućih pet godina. Glavna misao vodilja razvoja tehnologij­e je osloboditi što više slobodnog vremena za korisnika kako bi mu se omogućila veća kvaliteta života. Imat ćemo, kažu, sve više automobila bez vozača, nećemo više biti prisiljeni dolaziti na posao, već ćemo moći raditi od kuće, baze podataka imat će tako razvijenu analitiku da će nas proizvodi koje ćemo samo i poželjeti kupiti već čekati u trgovinama, a u medicini neće napredovat­i samo kirurgija i dijagnosti­ka.

Google bira film za nas

– Živimo tehnologij­u, ona je s nama i oko nas i ne trebamo je se bojati, već je iskoristit­i za razvoj – mišljenje je Sonje Popović iz SAP Hrvatska koje je iznijela u sklopu panel-rasprave “Budućnost je sada” održane u sklopu Weekend Media Festivala u Rovinju. Iako zastrašuju­će zvuči informacij­a da će se prema bazi podataka pretraga na mreži moći znati preferenci­je svakog potrošača, stručnjaci tvrde da sintetizir­anje podataka o klijentu najviše koristi upravo njemu. – Google zna bolje od vas koje su vaše stvarne želje i interesi, i to puno bolje od kolega i prijatelja. On će vam preporučit­i bolji film nego itko drugi – čulo se na panelu koji je moderirala Tanja Ivančić Belošević. – Završimo s idejom da privatnost postoji i idemo dalje! Imamo po- datke o svojim klijentima i oni to znaju. Zato je presudno njihovo povjerenje u nas kao ponuđača usluge. Ako zakonski budemo ograničava­li uporabu podataka o klijentima tako da svakog dana ili tjedna budemo prisiljeni slati milijune zahtjeva za pristanak, usporit ćemo razvoj i oštetiti korisnike koji žele ići naprijed – istaknuo je Krešimir Madunić iz Iskon Interneta. Stvara se dojam da u nas najviše podataka imaju kompanije poput SAP-a ili Iskona, no ne treba zaboraviti ni HEP. U Japanu veliki ko- munalci već danas udružuju snage s mobilnim bankarima i sličnim uslužnim djelatnost­ima kako bi stvorili dodatne prihode.

Potrošnja u realnom vremenu

HEP pak priprema projekt na temelju kojeg bi mjerenja potrošnje električne energije u budućnosti bila dostupna u realnom vremenu na temelju čega bi se preciznije računala stvarna potrošnja. Kupci bi plaćali onoliko struje koliko su potrošili u mjesecu, a HEP bi mogao bolje planirati tekuće prihode.

 ?? PIXSELL DPA/ ?? Pametna vozila bez volana, poput ovog Googleova, u skoroj će budućnosti biti pravilo, a ne iznimka
PIXSELL DPA/ Pametna vozila bez volana, poput ovog Googleova, u skoroj će budućnosti biti pravilo, a ne iznimka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia