Večernji list - Hrvatska

Nitko mi nije objasnio zašto sam u Cavsima dobio otkaz

Dario Šarić je u pravom trenutku odabrao odlazak u NBA, a mislim da je Bender to učinio ipak malo prerano

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Puno je toga osvojio, no ipak je finale NBA lige s Clevlend Cavalirsim­a trenutak koji ga je posebno obilježio. No, Warriorsi su bili bolji

Kada vam na vrata zakucaju ljudi iz kluba iza kojeg stoji treći turski poslovni konglomera­t (Doguš), holding od 247 kompanija s 42 tisuća zaposlenih, onda vam zacijelo ne pada teško što morate napustiti svoj san. A američki Židov David Blatt (57) napustio je san svakog košarkaško­g Amerikanca, a to je da živi u Americi i zarađuje u NBA. No, bogati istanbulsk­i klub očito je imao dovoljno argumenata da ga privoli na preseljenj­e. Doduše, Blatt sam nam je proteklih dana u Zadru to ovako interpreti­rao:

Ponovno u rudnik

– Sjedio sam šest mjeseci, i to je za mene previše. Uostalom, premda sam ja odrastao u Americi i otišao tek sa 22 godine u Europu, europska košarka je postala moj dom. Čak i uz milijunsku plaću, ne znamo puno trenera koji bi to učinili, koji bi se iz košarkaško­g eldorada vratili u košarkaški rudnik. – A meni je baš to izazov. Uzeti klub koji je relativno novi u euroligašk­om okruženju i s njim nešto izgraditi. Ovo je novi projekt, bez bogate povijesti, i moj cilj je udariti temelje nečem velikom. S obzirom da mu je europska košarka dom, neki ga smatraju i prvim europskim trenerom u NBA košarci? - S obzirom da sam ja u Europi proveo više od pola svog života, i igrački i trenerski, razumijem otkuda to dolazi. Koliko se razlikuje “coaching” u NBA ligi i u Euroligi? – To su posve različite priče. Drugačiji je to život, drugačiji su igrači, pa čak su i neka pravila drugačija. Košarka je svuda košarka, no igra je drugačija. Gdje je trenerski život teži? – To je težak posao gdje god bili, a koliko je težak, ovisi i o situaciji u kojoj ste se našli. Ja sam se uvijek osjećao dobro tamo gdje su mi dopustili da radim. Na žalost, u Cleveland Cavaliersi­ma mu to nisu dopustili. Premda je pretprošlu sezonu momčad odveo do finala i bez Lovea i Irvinga pružio snažan otpor Warriorsim­a i premda je u siječnju ove godine s tom momčadi imao 31-11, najbolji skor na Istoku, Blatt je dobio otkaz. Premda su tada i mnogi NBA treneri negodovali, dok su mu europski kolege slali poruke podrške, David je sve to stoički primio pa ni danas o tome ne želi razgovarat­i. – To je bilo pa prošlo, ja sam sad ovdje u novom projektu i neću se osvrtati. Ipak, nakon što se to dogodilo, izraelskim novinarima je priznao da ne može gledati NBA finale i kazao sljedeće: – Ne znam nijedan razlog zbog kojeg bi me smijenili. To me jako iznenadilo i povrijedil­o, nisam se tada dobro osjećao, no morate krenuti dalje. Događaju se razočaranj­a u životu pri čemu je ključno kako vi na njih reagirate. Ponekad i veliki treneri moraju sjediti i čekati novu priliku. Nisam htio prihvatiti neke ponude za posao pomoćnika u NBA jer smatram da raditi na najvišoj razini u Europi nikako nije spuštanje na nižu razinu. Hoće li barem primiti prsten koji je svakako zaslužio, jer dobivali su ga i smijenjeni treneri koji su u dijelu šampionske sezone imali slabiji skor. – Ni o tome vam ne mogu govoriti jer klub još ništa službeno nije objavio. No, zato je Blatt vrlo rado govorio o svom ponovnom dolasku u Zadar. – Dvorana je tako lijepa i iznimna, a Zadar je poseban kutak košar- kaške povijesti i to se osjeća. Kad dođeš u Zadar, imaš osjećaj čiste košarke. Pri svakom susretu s hrvatskim novinarima, ovaj ugledni trener ističe da mu je za uspjeh važno u momčadi imati jednog ljevaka i jednog Hrvata. Baš kada je to spominjao i ovaj put, naišao je Andrija Žižić, novopečeni Cibonin sportski direktor, član one momčadi Makabija s kojom je Blatt 2014. iznenađuju­će postao europski prvak.

Odlični Žižić

– Ljevaka sam imao, a Hrvata sam doveo potkraj sezone. Žižića sam ja htio i puno prije, kad sam bio u nekim drugim klubovima, no nisam uspio. Andrija je bio savršen dodatak našoj momčadi bez zvijezda. Osim Hrvatske, Blattova Rusija je bila jedina reprezenta­cija koja je na Eurobasket­u 2007. pobijedila tada aktualnog svjetskog prvaka Španjolsku na njezinu terenu, s time što su to Rusi učinili u finalu. Kako mu je pak Hrvatska izgledala ovog ljeta? – Vidio sam sjajan posao trenera Petrovića. Bio sam s Rusijom u olimpijski­m kvalifikac­ijama i vrlo dobro znam koliko ih je teško proći. Aco je dopustio igračima da sami pronađu uloge koje im najviše odgovaraju, a zauzvrat je dobio igrače posvećene projektu. Hrvatska je ljetos pronašla pravi impuls i stalno je rasla. Raste i Dragan Bender, koji je iz njegova Makabija u NBA otišao s 18 godina. Nije li to prerano? – Njemu će trebati vremena, no čim su ga draftirali kao četvrtog, znači da žele da odmah počne igrati. U NBA treba ići kad si spreman, a Dario Šarić to jest. On je otišao u pravo vrijeme.

Kada dođeš u Zadar, imaš osjećaj da je ovo grad košarke. Za tu povijest svi znaju Veliki mi je izazov doći u Europu u klub koji ima ambicije. Darušafaka je moj projket, vjerujem da ću uspjeti Vidio sam odličan posao koji je Aco Petrović napravio ovoga ljeta s reprezenta­cijom. Izgledali ste kao momčad

 ?? DINO STANIN/PIXSELL ?? David Blatt, Američki židov jedan je od najboljih stručnjaka koji će raditi u Europi
DINO STANIN/PIXSELL David Blatt, Američki židov jedan je od najboljih stručnjaka koji će raditi u Europi
 ??  ?? Blattu se posebno dopala zadraska dvorana u Višnjiku
Blattu se posebno dopala zadraska dvorana u Višnjiku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia