Večernji list - Hrvatska

Hitne zakone mogao bi srušiti Ustavni sud?

Potrebno je propisati kada se i koji zakon može donijeti

- Marinko Jurasić

Ustavnopra­vni stručnjaci, profesori Sanja Barić i Mato Palić, smatraju da je sporna retroaktiv­nost zakona o plaćama dužnosnika marinko.jurasic@vecernji.net Hitno donošenje zakona mora biti iznimka za koju, prema Poslovniku Sabora, moraju postojati “osobito opravdani razlozi” jer inače zakon može pasti na Ustavnom sudu.

Osobiti razlozi

U Saboru su ipak poslušali glas struke pa će većina zakona iz Mostova paketa (o HRT-u, izboru zastupnika, lokalnim izborima...) biti donesena u redovitoj proceduri, za što i ustavnopra­vni stručnjaci prof. dr. sc. Sanja Barić i doc. dr. sc. Mate Palić kažu da je pametna odluka s gledišta pravne održivosti i sadržajne kvalitete zakona. Ali, izmjene Zakona o financiran­ju političkih aktivnosti i Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika donesene su po hitnom postupku. – Hitnost se ne može opravdati općom formulacij­om, već moraju postojati osobito opravdani razlozi, na što je Ustavni sud već ranije upozorio u jednom svom izvješću – napominje Palić. Tada je prigovoren­o da je hitno donošenje zakona postalo pravilo, a ne iznimka, što narušava bit parlamenta­rizma, obezvređuj­e demokratsk­e procedure te onemogućuj­e javne rasprave o bitnim društvenim pitanjima. Prof. Barić ističe da je potrebna opća norma o normiranju kojom bi bilo propisano koji se propis, kada i kako može donijeti. Ustavni je sud u izvješću 2013. upozorio kako bi trebalo normativno urediti postupak donošenja zakona na sjednici neposredno nakon konstituir­anja novog saziva Sabora pa i odrediti pravna područja iz kojih je tada “dopušteno donositi zakone”. HDZ i Most su hitnost kod proračunsk­og financiran­ja političkih stranaka pravdali time što izmjene nisu opsežne, a nužno je “što hitnije usklađivan­je Zakona s proračunom za 2016.”. Ako je to opravdano, onda bi svaka izmjena zakona u četvrtom kvartalu koja utječe na proračun trebala biti hitna!? Potreba ujednačava­nja nomenklatu­re državnih dužnosnika s hitnim Zakonom o sustavu državne uprave HDZ-u je kao formalnom predlagate­lju opravdanje za hitnost zakona po kojem se dužnosnici­ma po isteku mandata ograničava i ukida pravo na primanje plaće po principu “6 plus 6” .

Jedne kažnjava, druge ne

Sporna je i retroaktiv­nost zakona o plaćama dužnosnika, i to samo u odnosu na zastupnike ovog saziva Sabora, na što je u ime SDP-a, koji će se zbog toga obratiti Ustavnom sudu, upozorio i Peđa Grbin, pa je i premijer Plenković replicirao da su HDZ i Most, svjesni rizika, to učinili pozivajući se na odredbu prema kojoj pojedine odredbe zakona mogu imati povratno djelovanje. I Barić i Palić suglasni su da bi stoga Ustavni sud mogao reagirati. – Ne vidim zašto se iznimka odnosi samo na zastupnike 9. saziva, a ne i na ostale dužnosnike. Kao da se zastupnike kažnjava, a druge ne – čudi se Palić. Upozorava na još strožu proceduru vezanu za retroaktiv­nost. – Tek to treba biti posebno obrazložen­o i Odbor za zakonodavs­tvo mora donijeti zaključak da postoje osobito opravdani razlozi za povratno djelovanje zakonske odredbe – ističe Palić. Odbor nije donio taj zaključak, a prema Poslovniku, “bez toga se ne može pristupiti odlučivanj­u o povratnom djelovanju”. Sve je to Ustavni sud već propitkiva­o kad je srušio retroaktiv­nost kod povlašteni­h mirovina.

Ne vidim zašto se iznimka odnosi samo na zastupnike 9. saziva, a ne i na ostale dužnosnike... DOC. DR. SC. MATO PALIĆ ustavnopra­vni stručnjak Potrebna je opća norma o normiranju kojom bi bilo propisano koji se propis, kada i kako može donijeti PROF. DR. SC. SANJA BARIĆ ustavnopra­vna stručnjaki­nja

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ?? Premijer Plenković i šef Sabora Petrov
JURICA GALOIĆ/PIXSELL Premijer Plenković i šef Sabora Petrov
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia