Večernji list - Hrvatska

Maketama od drva liječi traume iz rata

U podrumu izrađuje modele tenkova, brodova i aviona

- Vedran Balen

Samouki umjetnik po zanimanju je zaštitar, pa kada radi noćnu, pravi ih danju i obrnuto. Napravio je više od stotinu modela vedran.balen@vecernji.net Hrvatski branitelj Dragan Paunović iz Slavonskog Broda u slobodno vrijeme velikom preciznošć­u, s mnogo ljubavi i strpljenja, izrađuje minijaturn­e tenkove, zrakoplove, povijesne jedrenjake i čamce od drva.

Dječačka ljubav

Riječ je o vrlo zahtjevnom poslu, ali radeći u maloj improvizir­anoj radionici u podrumu svoje zgrade najbolje se opušta od ratnih trauma. Iako su površinom tek nešto veće od dlana, makete su razrađene do najsitniji­h detalja i plijene atraktivno­šću i ljepotom. Uz taj nesvakidaš­nji hobi vezan je već 40 godina. – To je moja dječačka ljubav. Sve je počelo još u drugom razredu osnovne škole kada smo na nastavi rezali ručnom pilom. Meni se taj rad u drvu jako svidio i ubrzo sam počeo samostalno izrađivati makete – kaže Paunović. Samouki umjetnik po zanimanju je zaštitar, pa kada radi noćnu, pravi ih danju i obrnuto. Kroz godine je stekao zavidnu tehničku naobrazbu, a pomoglo mu je i znanje stečeno tijekom školovanja za mehaničara građevinsk­ih strojeva. Do danas je napravio više od stotinu modela, od kojih je većinu podijelio i prodao, a dio je i uništen u Domovinsko­m ratu tako da mu ih je ostalo tek desetak. U Hrvatskoj ima relativno mnogo maketara, ali većinom se svi baziraju na gotovim plastičnim modelima koji se sklapaju. Malo njih izrađuje makete od drva, a još je manje onih koji do posljednje­g detalja dotjeruju i unutrašnjo­st. – Drvo rijetko kupujem, uglavnom ga nađem kojegdje. Primjerice, neki su dijelovi izrađeni od šperploče koju sam otkinuo s gajbe za povrće – nastavlja. Svaka maketa unikatna je i pravi ručni rad, a neke su sastavljen­e od čak tri tisuće dijelova. Model kojim se najviše ponosi tek je u nastajanju. Riječ je o Leopardu 2A6, najmoderni­jem tenku njemačke proizvodnj­e, koji STRUKOVNA ŠKOLA ĐURĐEVAC Dr. Ivana Kranjčeva 5 Tel./fax : 048/812 367 Na temelju Odluke Školskog odbora Strukovne škole Đurđevac Klasa: 602-03/16-01-166, Urbroj:2137-51/16-01 od 16.lipnja 2016. godine, Povjerenst­vo za provedbu natječaja za prodaju osnovnih sredstava, objavljuje za prodaju putem usmenog javnog nadmetanja – licitacije osnovnih sredstava Strukovne škole Đurđevac I. Raspisuje se javni natječaj za prodaju putem usmenog javnog nadmetanja – licitacije slijedećih osnovnih sredstava: 1. Univerzaln­i tokarski stroj Prvomajska IMP 180 ser. br. 0607/71 – početna cijena 7.500,00 kn. 2. Univerzaln­i tokarski stroj (Sovjetska proizvodnj­a) ser.br. 00475 god.proiz. 1972.g. – početna cijena 5.000,00 kn.

II. Nadmetati se mogu pravne i fizičke osobe. Početne cijene osnovnih sredstava utvrdit će se na dan nadmetanja.

III. Rok za isplatu osnovnih sredstava je tri dana od zaključenj­a licitacije. Troškovi i porez koji se odnose na prijenos prava vlasništva snosi kupac.

IV. Javno nadmetanje će se održati 4. studenog 2016. godine s početkom u 10,00 sati u Strukovnoj školi Đurđevac, Dr. Ivana Kranjčeva 5, Đurđevac. V. Sve informacij­e na telefone: 091/44 20 531 i 098/167 1254 Povjerenst­vo za provođenje natječaja za prodaju osnovnih sredstava radi već sedam mjeseci, a stigao je tek do polovice. Kupola, topovska cijev i gusjenice još su u izradi.

Tenk za 5000 eura

– Nastojim da bude istovjetan originalu, ne želim ispustiti nijedan dio njegove opreme. Samo motor ima 220 dijelova, a tu su i lopata, kramp, ručna pila, ključevi za odvijanje gusjenica, sjedište vozača, pogonski kotači... Radim ga od više vrsta drva, ali najzastupl­jenija je lipa – ističe Paunović. Dosadašnje modele uglavnom je prodavao po nekoliko stotina kuna, ali cijena tenka, na dražbi bi, kaže, mogla dosegnuti 5000 eura. Svi su oduševljen­i njegovim hobijem. Fotografij­e maketa stavlja na svoj profil na Facebooku, a kada se stanka između dva posta malo odulji, zabrinuti fanovi odmah ga zovu i pitaju kad će novi...

Unikatne makete tek su nešto veće od dlana, a u svaku je ugrađeno i po tri tisuće sitnih dijelova

 ??  ?? Materijal
Materijal
 ??  ?? Svaka maketa unikatni je ručni rad, no drvo rijetko kupuje
Svaka maketa unikatni je ručni rad, no drvo rijetko kupuje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia