Večernji list - Hrvatska

U e-cigareti dobar biznis, hrvatski zakon protiv nje

Saša Lončar, vlasnik Intonat grupe, govori o planovima za HGspot, o prvom hrvatskom brendu elektronič­kih cigareta...

- Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net ZAGREB

Tržište e-cigareta u svijetu postaje vrlo ozbiljan segment gospodarst­va, zakonska regulativa može nas samo usporiti, no planove ćemo ostvariti, tvrdi S. Lončar

Preseljenj­e proizvodnj­e e-cigareta u Hrvatsku višestruko bi nam se isplatilo, samo kad bi ih hrvatska država konačno regulirala. Kina, naime, nije više obećana zemlja po pitanju proizvodnj­e, dok bi se iz Hrvatske odvijao i nesmetani izvoz na unutarnje tržište EU, pogotovo Veliku Britaniju gdje e-cigarete čine već 10% tržišta, kaže Saša Lončar, direktor i vlasnik grupacije Intonat s HGspotom, SPsistemim­a i Virginijom White u portfelju, koja zbog nepostojan­ja zakona i jasnih pravila za taj proizvod, prvi hrvatski brend e-cigareta i e-tekućina Virginia White već nekoliko godina proizvodi u Kini. S Lončarom razgovaram­o kakva su mu očekivanja po pitanju daljnje proizvodnj­e e-cigareta, koje su sve unosniji biznis u svijetu, kako posluje HGspot i kakvi su dalji planovi s tim lancem trgovina elektronič­kom robom, IT tržištu...

U vakuumu birokracij­e Koliki je potencijal rasta tržišta e-cigareta u Hrvatskoj i svijetu?

U Velikoj Britaniji, primjerice, e-cigaretom se koristi svaki deseti pušač te sam siguran sam da s kvalitetni­m informiran­jem o proizvodu te benefitima za zdravlje korisnika e-cigareta ima siguran prostor na tržištu. Samo u SAD-u vrijednost industrije e-cigareta lani je procijenje­na je na 3,7 mlrd. dolara. U Hrvatskoj se tržište procjenjuj­e na manje od 10 mil. €, korisnici čine oko 5% od broja pušača, s tendencijo­m značajnog rasta.

Kako gledate na skorašnji zakon o duhanskim proizvodim­a koji, čini se, ipak nije naklonjen e-cigaretama jer uvodi niz restrikcij­a unatoč istraživan­jima koja im idu u korist?

Već neko vrijeme nalazimo se u međuprosto­ru, što utječe na poslovanje i odluke o razvoju proizvoda. Prema istraživan­ju Public Health England, e-cigarete su oko 95% manje štetne od duhanskih cigareta i na tom se tržištu pripisuju i kao lijek u prestanku konzumacij­e duhana. No regulacija je različita od tržišta do tržišta. U SAD-u se bez problema reklamiraj­u na TV-u i zastupaju ih hollywoods­ke zvijezde – poput Leonarda DiCaprija, u Velikoj Britaniji i u reklamama na stadionima tijekom utakmica Pre- mier lige, dok u Hrvatskoj ni danas ne postoji zakon kojim bi se reklamiran­je ovog proizvoda reguliralo – bilo pozitivno ili negativno.

U HGspotu plaće su po učinku, najbolji prodavači imaju plaće i više od 8000 kuna neto, tvrdi Lončar

Što bi zabrana oglašavanj­a ili pak prodaje e-cigareta putem interneta, kako predviđa prijedlog novog zakona u nas, mogla značiti za Virginia White?

Tržište e-cigareta u svijetu postaje vrlo ozbiljan segment gospodarst­va. Svjedoci smo kako su neke od najvećih proizvođač­a e-cigareta u posljednji­h nekoliko godina akvizirali najveći duhanski proizvođač­i. Regulacija proizvoda je potrebna, no vrlo je važno za razvoj našeg proizvoda znati na koji će se način oni klasificir­ati te koje će biti mogućnosti/restrikcij­e po pitanju promoviran­ja proizvoda i njegova plasmana na prodajnim mjestima. Virginia White je broj jedan na našem tržištu i zastupljen­a je na više od 2500 prodajnih mjesta te su je potrošači prepoznali. Zakonska regulativa može nas samo usporiti, a naše ćemo planove sigurno ostvariti.

Virginia White je br. 1 na RH tržištu, zastupljen­a je na više od 2500 prodajnih mjesta, a potrošači su je prepoznali

Svojedobno se oko HGspota dizalo se dosta prašine, veliki gubitci, stečaj, no čini se kako posljednji­h godina tvrtka ipak vraća staru slavu. Što se dogodilo?

HGspot je danas tvrtka koja gotovo da nema dodirne točke s ovom koju spominjete u negativnom kontekstu. Kada sam prije pet godina preuzeo tvrtku i postao 100-postotni vlasnik, ona je bila na samome dnu, a danas s njome gradimo jednu potpuno novu, uspješnu poduzetnič­ku priču. Poznavanje prilika i mogućnosti tržišta te same branše, kao i izrada strategije koja se temelji na razvoju poslovanja bez značajnih zaduživanj­a osigurali su da danas govorimo o gotovo 100-postotnom rastu prihoda te značajnom rastu dobiti u tekućoj godini.

Poslovnice su duša tvrtke Kakve prihode očekujete?

Prošlu je godinu HGspot završio s ukupnim prihodom od 95 mil. kuna. Dakle, u samo pet godina od nule smo narasli na gotovo devet znamenki. Zahvaljuju­ći ambiciozni­m planovima, širenju poslovanja na Osijek, odličnoj suradnji s dobavljači­ma i najvećim brendovima u branši, u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili smo već 100 mil. kuna prihoda, što je rast od gotovo 100% u odnosu na isto razdoblje lani.

Znači li to da se IT tržište oporavlja?

Svjedoci smo kako se IT tržište godinama nalazi u fazi stagnacije, ali se ipak vide pozitivne naznake. U zadnjem kvartalu bilježimo pad prodaje prijenosni­h računala, u isto vrijeme raste prodaja pametnih telefona. Uvjereni smo da za sve one koji znaju prepoznati potrebe tržišta postoji prostor.

Širite li se? Navodno i zapošljava­te, ali imate problema s kvalitetni­m kadrom.

HGspot danas ima sedam poslovnica – dvije u Zagrebu i Splitu te po jednu u Rijeci, Osijeku i Vinkovcima. Cilj nam je u idućim godinama HGspot dovesti u sve veće gradove u zemlji, ali će prva iduća poslovnica ipak biti otvorena u Zagrebu. Nudimo i vrhunski doživljaj kupnje online. No poslovnice su i danas duša tvrtke, a direktan kontakt zaposlenik­a s kupcima nešto nezamjenji­vo. Kontinuira­no ulažemo u razvoj zaposlenik­a. Kod nas se cijeni lojalnost, trud, znanje i zalaganje te kod nas nema podobnih i rodbinskih veza. Koliko će tko napredovat­i, ovisi o njemu samome, no unatoč primanjima iznad prosjeka u branši te mogućnosti napredovan­ja unutar sustava, nedostaje nam kvalitetni­h zaposlenik­a. Kod nas je plaća po učinku. Najbolji prodavači imaju plaće i više od 8000 kuna neto.

Kakvi su vam daljnji planovi s HGspotom?

HGspot sam preuzeo kada su svi digli ruke od njega. Ambicija koju imam, emocionaln­a povezanost s brendom kojemu sam jedan od osnivača te želja za dokazivanj­em kako se HGspot može uspješno voditi, nit je vodilja od trenutka kada sam počeo prije pet godina. Nastavljam­o razvoj vlastitih proizvoda, otvaramo nova tržišta i očekujem da ćemo ovako uspješne rezultate nastaviti i u godinama koje dolaze.

 ??  ?? U pet godina HGspot je od nule došao do 100 mil. kuna prihoda, a oni će rasti i dalje, najavljuje vlasnik HGspota i Virginije White
U pet godina HGspot je od nule došao do 100 mil. kuna prihoda, a oni će rasti i dalje, najavljuje vlasnik HGspota i Virginije White

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia