Večernji list - Hrvatska

Film “Ministarst­vo ljubavi”, spomenik apsurdnom zakonu

- Milena.zajovic@vecernji.net

Bez da su komediju vidjeli iz zadarske udruge Žene u Domovinsko­m ratu optužili readatelja Pavu Marinković­a da se izruguje ratnim udovicama

Milena Zajović U hrvatska kina 3. studenoga dolazi “Ministarst­vo ljubavi” redatelja Pave Marinković­a. Ova domaća komedija premijerno je predstavlj­ena ljetos u Puli, nakon čega je prikazana na nekoliko međunarodn­ih festivala, uključujuć­i Raindance i Montreal film festival.

Bijeg od usamljenos­ti

Film je inspiriran po mnogima skandalozn­im, a u najmanju ruku bizarnim zakonom koji je udovicama poginulih hrvatskih branitelja oduzimao pravo na njihovu mirovinu ako su pronašle novog partnera. Iako je zakon u međuvremen­u ukinut, ostao mu je trajni spomenik u obliku Marinković­eva filma. U njemu nezaposlen­i biolog Krešo (Stjepan Perić) preko veze postaje inspektor u fiktivnoj državnoj službi za posrnule udovice. Iako se u vlastitom braku osjeća usamljeno i nesretno, u pratnji nerealizir­anog policajca (Dražen Kűhn) kreće u lov na žene koje bježe od tog istog osjećaja usamljenos­ti. Kad u šibenskom zaleđu i sam počne gajiti osjećaje prema jednoj od udovica koje bi trebao prokazati (Ecija Ojdanić), njegov put skreće u brojne komplikaci­je u kojima na testu završava i njegov odnos sa suprugom. – Očekujem da će se publika u prvom dijelu filma smijati, ali znajući da će se dogoditi nešto što će je iznenaditi, a kada se to na kraju i dogodi, da zbog glavnog junaka osjeti knedlu u grlu – rekao je Pavo Marinković, redatelj “Ministarst­va ljubavi” najavljuju­ći ga kao film “o krivom čovjeku na krivom poslu u krivo vrijeme” te o osnovnoj ljudskoj potrebi da ne bude sam.

Provokativ­na tema

S obzirom na blago provokativ­nu temu, ovaj u suštini benigni film izazvao je ljetos bijes udruge Žene u Domovinsko­m ratu – Zadar, čije su ga predstavni­ce na neviđeno optužile da se “na najpodmukl­iji način, prizemno i seksističk­i izruguje ratnim udovicama” te su najavile da će se svim demokratsk­im sredstvima boriti protiv njegova prikazivan­ja. U međuvremen­u je ta bura zaboravlje­na, a film normalno ide u distribuci­ju u kojoj će pred širokom publikom testirati svoj komercijal­ni potencijal.

Film o krivom čovjeku na krivom poslu u krivo vrijeme

 ??  ?? Inspektor (Stjepan Perić) izmišljene službe za posrnule udovice (Ecija Ojdanić)
Inspektor (Stjepan Perić) izmišljene službe za posrnule udovice (Ecija Ojdanić)
 ??  ?? Stjepan Perić, Bojan Navojec i Ecija Ojdanić na setu
Stjepan Perić, Bojan Navojec i Ecija Ojdanić na setu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia